Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský Prazdroj úspěšně uchovává další tradici: za pivní známku zde dostanete deputátní pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Plzeňský Prazdroj úspěšně uchovává další tradici: za pivní známku zde dostanete deputátní pivo

[úterý, 25. říjen 2011]

Plzeňskému Prazdroji se daří oživit další tradici z historie pivovarnictví. Před pěti lety se rozhodl vedle podpory bednářského řemesla začít znovu používat kovové pivní známky, za které dříve pivovarští dostávali tzv. deputátní pivo. Dodnes je Plzeňský Prazdroj jediným českým pivovarem, který umožňuje návštěvníkům Pivovarského muzea či Plzeňského historického podzemí získat pivní mince*, jež mohou ve vybraných plzeňských restauracích směnit za pivo. Od roku 2006 jich bylo vyraženo již téměř 100 tisíc.

Foto

Lidé na tradice slyší a s oživením směnného zvyku, kdy sládci získávali na příděl 3 litry piva za pivní známky, jsme jim připravili při návštěvě muzea i podzemí ojedinělý zážitek z pivovarské historie. Nikde jinde totiž deputátní pivo nedostanou, proto slaví mince takový úspěch,“ uvedl Martin Buchlovský z Pivovarského muzea.

Převážně kovové pivní známky sloužily jako zvláštní účelové platidlo využívané v českých pivovarech. Zaměstnanci za ně dostávali zaměstnanecké neboli deputátní pivo na sklonku 19. a v první polovině 20. století, i když poslední známky přetrvaly ještě na konci století.

Od podzimu roku 2006 ožívá tradice pivovarských známek díky Plzeňskému Prazdroji a Pivovarskému muzeu v Plzni. Razí se v hliníkovém, mosazném, měděném a stříbrném provedení. Hliníkové je možné dostat výhradně jako součást vstupenky do Pivovarského muzea či Plzeňského historického podzemí a jejich nároky na počet jsou největší. V roce 2006 jich bylo vyraženo 32 600, o tři roky později bylo třeba razit dalších téměř 7 000 mincí. Měděné a mosazné pivní známky si mohou turisté či sběratelé zakoupit v Dárkové prodejně na nádvoří pivovaru či v Pivovarském muzeu, stejně jako stříbrnou minci. Asi polovina návštěvníků mince smění za pivo, ostatním poslouží jako upomínkový předmět.

Pivovarské muzeum vydalo od října roku 2006 již 75 tisíc kusů pivních známek. Plzeňské historické podzemí pustilo do oběhu 20 tisíc kusů.

Plzeňskému Prazdroji, který jako poslední pivovar ve střední Evropě udržuje a rozvíjí jinak zanikající řemeslo pivovarských bednářů, se tak daří úspěšně další oživovat další tradici z historie pivovarnictví.

Foto

*Každý zletilý individuální návštěvník Pivovarského muzea starší 18 let se zakoupením vstupenky automaticky získává hliníkovou pivní známku s označením Pivovarské muzeum o objemu 0,3 litru piva Pilsner Urquell. Každý zletilý zájemce o trasu Plzeňského historického podzemí si odnáší minci s množstvím 0,2 litru pivního speciálu Master, také v hliníkovém provedení.. Pivní známky pak lidé ve vybraných plzeňských restauracích mohou směnit za dané množství toho či onoho piva, nebo si je ponechat jako suvenýr.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1039%22%3EPlze%C5%88sk%C3%BD

[SABMiller] 15:05 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pepa

pátek, 28. říjen 2011
20:04

pepa

Nejedná se o deputát!Ten dostávali zaměstnanci jako část platu.Tuto známku si může koupit kdokoliv.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 27. říjen 2011
11:59

Sekal

Deputátní pivo dostávají i v Krušovicích, jestli se nepletu, a déle než pět let.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
00:30


posted by: Inzerce

Jakubisko

čtvrtek, 27. říjen 2011
12:13

to Sekal:

Tak to je opradu a hluboce lituju :-)


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

Konstantin

středa, 26. říjen 2011
23:00

Konstantin

Pivovarské mince mimochodem prodává i pivovar Purkmistr...


napsal(a): Konstantin [Odpovědět]

yerka

středa, 26. říjen 2011
17:44

yerka

Fakt je, že Pivovarské muzeum v Plzni mě nadchlo a podzemí se mi líbilo také. A pivo U Salzmanů mi chutnalo, nevím jestli na mě působil genius loci a nebo si na pivu pro tuto hospodu dává PU záležet......


napsal(a): yerka [Odpovědět]

honza1205

středa, 26. říjen 2011
09:07

honza1205

::lol


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI