Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

VŠCHT a Plzeňský Prazdroj spolupracují na rozvoji českého pivovarství

Co se píše o pivovarech a pivu


VŠCHT a Plzeňský Prazdroj spolupracují na rozvoji českého pivovarství

[pondělí, 9. květen 2011]

Zástupci Plzeňského Prazdroje a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci v oblasti vzdělání, pivovarského výzkumu a vztahů s veřejností. Společným cílem je rozvoj oboru pivovarství současně se zachováním jeho českých tradic, a to od vzdělávání odborníků přes výzkum až po veřejnou komunikaci.

Foto

Smlouva s VŠCHT je dokladem prohloubení spolupráce dvou partnerů a garantů zaručujících péči o obor pivovarnictví jak v teoretické rovině, tak i v jeho praktickém zdokonalování. Budeme se nyní více podílet i na vzdělávacím procesu mladých zájemců o obor a především na výzkumu samotném,“ uvedl Ivan Hlaváček, hlavní sládek Plzeňského Prazdroje.

V oblasti vzdělávání se obě strany zavázaly spolupracovat při zadávání témat diplomových a dizertačních prací, ale i na jejich zpracování. V každém akademickém roce Plzeňský Prazdroj vyplatí za tři nejlepší práce prezentované na Studentské vědecké konferenci stipendium v hodnotě 4000, 3000 a 2000 Kč. Autor nejzdařilejší diplomové práce dále obdrží 6000 Kč, zatímco nejhodnotnější bakalářská práce získá částkou 3000 Kč. Nejlepší student doktorského studijního programu oboru zpracující pivovarsko-sladařské téma dostane 10 000 Kč.

Obě instituce spolupracují už dlouhá léta. V minulosti jsme spolupracovali hlavně na poli vědeckém a pedagogickém. Tato smlouva znamená změnu především v tom, že je zaměřena primárně na studenty, podporuje jejich studijní a profesní rozvoj,“ uvedl prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.

Oba partneři také domluvili kooperaci na poli výzkumu v jasně daných tematických okruzích – výzkumy obsahových látek piva, chmele a ječmene, jejich pozitivního účinku na lidský organismus; koloidní a senzorická stabilita piva i možnosti jejího zvýšení; fyziologie kvasinek, hodnocení jejich stavu i projevů; pěnivost piva, měření její stability i možnosti jejího zlepšení; autentizace pivovarských surovin a piva; optimalizace složení mladiny (vzhledem k možné kontaminaci plísněmi, mykotoxiny aj.).

Při předchozí spolupráci VŠCHT v Praze a pivovaru Gambrinus z Plzeňského Prazdroje vznikla po dlouhých letech nová učebnice „Teorie a praxe výroby piva“, zpracovaná prof. Gabrielou Basařovou a kolektivem dalších odborníků. Moderní učebnice v 16 kapitolách komplexně představuje výrobu piva, pojednává o jeho složení, technologiích, sanitaci výrobních zařízení, hospodaření s energiemi a o všem, co s oborem souvisí. Primárně je kniha určena studentům VŠ a odborníkům, ale i dalším zájemcům o pivovarnictví. „Budoucnost českého pivovarství je v zachování tradičních postupů a jejich aplikaci na nejnovější výrobní zařízení,“ prorokuje autorka knihy profesorka Basařová.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 15:55 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

úterý, 10. květen 2011
09:50

Dan

To co jinde v malém pivovaru dělá pár lidí a s výbornými výsledky, na to mají v plzeňské chemičce nejlepší odborníky.
Výsledkem je parok který se nedá pít... :(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Masakr

pondělí, 9. květen 2011
20:08

Aby chudáci černoušci z járu nezchudli,když rozhazujou takové nekřesťanské peníze.To je má člověk obdivovat nebo plakat:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI