Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jakl: Uvalte spotřební daň na víno!

Co se píše o pivovarech a pivu


Jakl: Uvalte spotřební daň na víno!

[pátek, 15. duben 2011]

V úterý jsem v Brně přišel za panem prezidentem a poprosil ho o pochopení, že potřebuji odjet do Prahy trochu dřív a že tedy nesetrvám na autogramiádě až do konce. Vysvětlil jsem, že potřebuji stihnout zásadní akci v Praze: česko-slovenské superfinále První pivní extraligy. A že jde o anonymní degustace lahvových ležáků. Přítomní vyprskli smíchy a jeden se dokonce pobaveně zeptal, jestli vítězem je ten degustér, který je první pod stolem.

Foto

A tak je to pořád. Kdybych řekl, že jedu na someliérský košt, všichni pokývnou uznale hlavou, jakéže ušlechtilé pohnutky to mám. Ale jak slyší pivo, vybaví si prostě chlast, u kterého nezáleží na kvalitě, jen se ho musí vypít hodně. Takhle se to má s pověstí piva u nás. A s tím je přece třeba něco dělat.

Pivo je popelkou nejen společenskou. Každý druhý Čech se chlubí, jakýže jsme národ pivařů, a přitom jsme země skoro s nejchudším pivním trhem na světě, snad 99.9 procent piva vyrobeného u nás je pivo jen jednoho jediného druhu. Přitom třeba na americkém pivním festivalu v Denveru je ležák českého typu jen jednou z 92 kategorií. Umí běžný český pivař vyjmenovat aspoň tři?

Degradace piva na podřadné lemtání má i velmi praktický důsledek. Pivo je diskriminováno vůči vínu nejen společensky, ale i ekonomicky. Z piva se platí spotřební daň, z vína nikoli. Jsem osobně proti samotné existenci selektivní a jaksi "výchovné" spotřební daně.

Ale budiž, když už náš stát tak nutně potřebuje peníze nás, pijáků alkoholických nápojů, tak ať vybírá daň z jednotkového množství alkoholu. Nerovnost piva s vínem by se alespoň trochu zmenšila.

Jasně, má to své historické a praktické příčiny. Producenti vína jsou většinou malí, zatímco producenti piva velcí a dobře se u nich daň vybírá. To už ale dávno neplatí. I víno produkují obři a pivo u nás dnes vaří už i 104 mikropivovarů s výstavem několika set nebo jen pár tisíc hektolitrů ročně, kde pracují třeba jen dva tři lidé. Tak proč pivo ano a víno ne?

Ano, je to zralé na povstání nás pivařů. Jak dlouho si necháme líbit tu strašlivou diskriminaci? Nejenže vinaři žádnou spotřební daň neplatí, oni ještě dostávají dotace z prostředků daňových poplatníků.

Pivovary si o nějaké podpoře mohou nechat jen zdát a ještě platí z každého litru spotřební daň jako jakýsi trest za "ošklivý" zvyk pití piva.

Spotřební daň z piva navíc naposledy loni dokonce ještě stoupla a má stoupat dál. Řeknete si, že pár desetníků na půllitru nikoho nezabije. Budete mít ale pravdu jen zčásti. Pivovarské giganty to nezničí.

Ty už dnes vyrábějí nápoj, který se pivu často jen podobá, protože výše jeho výrobních nákladů se podařilo stlačit až skoro k nule a podle toho taky ta tekutina chutná. Mikropivovarům zvýšení spotřební daně možná také zásadně neublíží, protože konzumenti jejich produktů jdou po kvalitě a malé zvýšení ceny je snad neodradí.

Jenže existuje strašně důležitá skupina takzvaných okresních, regionálních pivovarů s výstavem několik desítek tišíc hektolitrů ročně. Tato skupina se u nás za posledních deset let ohromně zvedla, umí až na výjimky poskytnout skutečně kvalitní a osobité pivní kousky, v menších městech je zajímavým zaměstnavatelem a hodně se podílí na zdravém lokálním patriotismu.

Tyhle pivovary bojují o přežití v nelítostném boji s obry, jejichž dealeři jsou často schopni nabídnout hospodám podmínky, které se jen těžko odmítají. A do toho zdražení. To může několik desítek malých českých pivovarů úplně zruinovat.

Proto se nedivím nápadu českých sládků, že začnou svému nápoji říkat sladové víno. No co by ne. Pivo stejně jako víno vlastně vzniká tím, že se nějaký zemědělský produkt zpracuje, nechá se zkvasit a pak se ještě nějak upraví.

Vím, že nápad s přejmenováním piva je jen cestou, jak zákonodárcům, polopatě sdělit, že pro zcela rozdílné podmínky pro pivo a víno není žádné opodstatnění, že je to jen věcí zvykového práva. Ale pokud budou daně naše pivo dusit víc a víc, klidně přestanu pít pivo a začnu pít sladové víno.

A nebo ať vláda zdaní víno. Že se bojí vinařské lobby? Tak se postaráme, aby se začala bát i té naší lobby, lobby pivařské.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Ladislav Jakl


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

neděle, 17. duben 2011
11:57

Dan

to Sněžnice:
Zrušení daně by bylo sice hezké, leč nereálné. Ve výběru daní z alkoholu (a také z benzinu a z cigaret), má stát jistotu příjmů.
Ovšem mělo by se měřit všem stejným metrem. Podle mne daň z obsahu alkoholu by byla spravedlivá.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 18. duben 2011
12:28

Sekal

to Dan: Není reálné s ohledem na naše členství v EU, která diktuje minimální spotřební daň z hl piva. Její pravidelné zvyšování je zejména zájmem Francie, čili na nějaké snížení, nebo dokonce zrušení můžeme ihned zapomenout.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:48


posted by: Inzerce

Chody

neděle, 17. duben 2011
07:59

Chody

Já osobně souhlasím. Zdanění dle obsahu alkoholu (i u vína) zdá se mi být spravedlivé...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

neděle, 17. duben 2011
12:26

hroch

to Chody: Ta daň musí být progresivní, podle "škodlivosti" jednotlivého nápoje. Nemůže být jen podle alkoholu. Jestli se nepletu tak víno, když ještě mělo daň z alkoholu tak mělo na litr čtyřikrát tolik než pr.pivo, to jest přepočteno zhruba dvakrát víc na alkohol než u piva. U tvrdého alkoholu, který je jakoby nejvíce společensky nebezpečný je nejvyšší a dělá 285Kč na litr čistého ethanolu +DPH. Což u 40% vodky nebo ferneta dělá 114Kč (s DPH na spotřební daň 137Kč) na litr výrobku. Kdyby jste chtěli rovnou daň podle alkoholu pak by byla u piva u dvanáctky s 5% alkoholu 7.1Kč (8,5Kč s DPH na spotřební daň) na půllitr. Dneska je to cca 1Kč (1,20 s DPH na spotřební daň).


napsal(a): hroch [Odpovědět]

JardaK

pátek, 15. duben 2011
15:36

JardaK

Tak pod to bych se podepsal.
A dvakrát pod odstavec : "Ale budiž, když už náš stát tak nutně potřebuje peníze nás, pijáků alkoholických nápojů, tak ať vybírá daň z jednotkového množství alkoholu. Nerovnost piva s vínem by se alespoň trochu zmenšila"
Trochu to sice nekoresponduje s jedním z mým oblíbenců, Rohozcem, ale taková jedenáctka prokvašená jen na 3,8 % alkoholu, jakou má např. Chýně, to je fakt třída. Méně alkoholu, více chuti, menší zátěž na játra, dřív se může řídit.
Njorloj: je máloco tak jasné a nezpochybnitelné, jako tvá poslední slova :ble: Ten kdo by měl nejvíce bojovat za české pivo a bránit stavovskou čest, nejvíce jde na ruku tomu, co tyto maximálně zprofanoval.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.04.2011 ve 15:38:18


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Njorloj

pátek, 15. duben 2011
10:34

Njorloj

Hezky to pan Jákl napsal, v tomhle by určitě mělo dojít k narovnání podmínek mezi pivem a vínem. Já chci taky kvasit legálně na hekťáky jako každý vinař. Nebylo by špatné vyvinout nějaký tlak, ale toho by se musely chopit hlavně střední a menší pivovary s podporou domovarníků a taky konzumentů (pivařů) - od spolku kolem pana Veselého asi nelze čekat nějaké kroky.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

val

pátek, 15. duben 2011
10:23

val

V Česku žádná pivařská lobby neexistuje. Jsou jen roztříštěné prvky ve formě jednotlivých pivovarů, případně pivovarských skupin, odborné veřejnosti+davu a kontraproduktivního Svazu. Pivaři bohužel nemají žádnou účinnou páku a zoufalý výkřik ve formě sladového vína na tom nic nezmění. Nemluvě o tom, že jakékoli snaze o pozitivní změnu podráží nohy obecné vnímání piva jako laciného chlastu. Koneckonců i členové exkluzivního klubu sběratelů propisek "...vyprskli smíchy a jeden se dokonce pobaveně zeptal, jestli vítězem je ten degustér, který je první pod stolem."


napsal(a): val [Odpovědět]

Farmář

pátek, 15. duben 2011
16:56

to val: Vale, netahej sem své politické antipatie. Událost se odehrála, jak jsem se dověděl, na stavebním veletrhu v Brně. Čili vyprskli podnikatelé. A Jakl jim vynadal.


napsal(a): Farmář (milan.rolnik(a)volny.cz) [Odpovědět]

val

pátek, 15. duben 2011
17:18

val

to Farmář: Na sbírání psacích potřeb není přece nic politického :-) Nevím, kdo všechno se na onom veletrhu pohyboval, pochybuju, že samí podnikatelé. Ale ať už vyprskla kterákoli skupina, vyznění zůstává stejné.


napsal(a): val [Odpovědět]

Pohárek chuťový

pátek, 15. duben 2011
21:37

to val: Val neví, že na každé konferenci vám dají upomínkové propisky či pera. Ale s tím vyprsknutím je to pravda. Proto se máme proti tomu ozývat a za dobré jméno piva bojovat. Se snobáckými vinaři především!


napsal(a): Pohárek chuťový (rada(a)email.cz) [Odpovědět]

val

pátek, 15. duben 2011
22:16

val

to Pohárek chuťový: Pohárek chuťový neví, že pokud na něj zírají kamery (tj. celý svět), je v průběhu konference poněkud trapné s kamennou tváří šoupnout pero pod stůl jako profi chmaták, byť by ona psací potřeba byla upřímným darem z nejčistších pohnutek darovaným. Na druhou stranu uznávám, že hlava státu má mj. reprezentovat, a tohle byla dokonalá prezentace české povahy. Někdo jiný by třeba počkal na konec řečnění a pak při odchodu prostě vzal propisku s sebou. Možná by z toho bulvár taky udělal událost, ale aspoň by to nebylo tak okaté.
Sice budu obvniněn ze stereotypního myšlení, nicméně se nebojím říct, že většina vinařů, co znám, jsou choleričtí snobové. Smutné, leč pravdivé.


napsal(a): val [Odpovědět]

Sněžnice

sobota, 16. duben 2011
16:35

to MirEgg: A co pije soudružka Elbietová za pivo?


napsal(a): Sněžnice (vlocka(a)email.cz) [Odpovědět]

Chody

sobota, 16. duben 2011
17:29

Chody

to MirEgg:

Koukám, jak se pravda a láska chytá každé kraviny... Nicméně článek byl o daňovém zatížení alkoholu, ne o panu prezidentovi!


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

píra

sobota, 16. duben 2011
23:04

napsal(a): píra [Odpovědět]

Dan

sobota, 16. duben 2011
23:17

Dan

to píra:
Nebylo by lepší se vrátit k tématu výše uvedeného článku?
K dani z alkoholu?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.04.2011 ve 23:19:39


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sněžnice

neděle, 17. duben 2011
11:07

to Dan: Jistěže by to bylo lepší. Ale určitý typ lidí téma nezajímá, nastartuje je vždy jen jméno autora. Jsou to pořád ti stejní. A když už jsme u té daně, já bych ji zrušila. Stát nás nemá co vychovávat. Bude spotřební daň i na sádlo a cukr?


napsal(a): Sněžnice (vlocka(a)email.cz) [Odpovědět]

Energetik

pátek, 15. duben 2011
09:26

Energetik

Palec nahoru!!!!!!


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

pinkano

pátek, 15. duben 2011
09:08

pinkano

Jen do nich! A co je nejvíc k smíchu, když člověk uvaří víc než 100 litrů ročně piva sám, tak musí nahlásit a danit. No tak kde jsme? U vína je to mnohem víc. Nemluvím o domácky pálené slivovici.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

phrabina

pátek, 15. duben 2011
10:38

phrabina

to pinkano: Kromě výroby drog a zbraní není regulováno nic tak tvrdě jako výroba lihu (tj i slivovice). Proti tomu jsou i hombrewáři docela v pohodě. Do loňského roku bylo pouhé vlastnictví destilačního zařízení trestným činem. To dnes už neplatí, museli by tě při výrobě chytit za ruku. Povoleno je pálení u oprávněných osob (např. pěstitelské pálenice), spotřební daň platíš z každého litru, navíc je stanoven strop 30l etanolu a alkohol nesmíš dál prodávat. Pokud se tedy zase něco nezměnilo, nejsem právník.
Obávám se, že zavedení spotřební daně na víno společenskou prestiž pivařů nezvýší, ti si za svou image Barnieho mohou většinou sami. Stačí si porovnat úroveň diskuzí na serverech věnujících se pivu a vínu. A pokud si nezkušený konzument veme PU, v Čechách známé jako nejlepší pivo na světě, není divu, že si víc pochutná na kvalitním vínu.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI