Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo zdražil zatiaľ len hurbanovský pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo zdražil zatiaľ len hurbanovský pivovar

[úterý, 1. únor 2011]

Najväčší výrobca piva na Slovensku spoločnosť Heineken Slovensko predáva oddnes drahšie pivo. Ohlásené päťpercentné zvýšenie ceny zdraží na pulte pollitrovú fľašu piva o dva centy. Ostatné pivovary zatiaľ držia staré ceny, ale najneskôr do troch mesiacov budú zrejme nasledovať príklad hurbanovského pivovaru.

Zopakoval sa tak scenár spred dvoch rokov, keď došlo k poslednému zdraženiu piva. Z pivovarníckeho peletónu opäť nabral odvahu na zdraženie líder trhu. Heineken Slovensko naposledy zvýšil cenu piva k prvému marcu 2009 o sedem percent. Spotrebiteľ si vtedy priplatil za fľašu tri centy.

Heineken Slovensko odôvodnil zdraženie piva prudkým rastom cien surovín, najmä sladovníckeho jačmeňa. Ten v dôsledku vlaňajšej mimoriadne nízkej úrody zdražel o 40 percent.

"Čelíme historicky najnižšej úrode jačmeňa, a to z hľadiska nielen množstva, ale aj kvality," povedala generálna riaditeľka Heineken Slovensko Door Plantenga. Vzhľadom na rast cien ďalších surovín, obalov a energií bolo zdraženie piva podľa šéfk y pivovaru nevyhnutnosťou.

Jačmeň sa skutočne v tejto chvíli predáva za rekordných 190 eur za tonu. Ani z novej úrody nebude lacný, kontrahuje sa totiž za cenu blízku 200 eurám za tonu.

"Lacné pivo na Slovensku bude onedlho minulosťou," myslí si šéf Sladovne Michalovce Milan Lapišák. Cena poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch stále rastie a podľa Lapišáka sa nedá predpokladať, že "pivo sa v novom desaťročí vráti k cenám pred veľkou ekonomickou krízou".

V obchodoch sa pivo ešte dopredáva za staré ceny. Pollitrová fľaška dvanástky stojí vo veľkých obchodných reťazcoch od 45 centov (Steiger) do 63 centov (Zlatý Bažant). Cena desiatky sa pohybuje v rozmedzí od 35 centov do 55 centov. "Máme ešte niekoľkodňové zásoby, ale ani po ich minutí nemusí pivo zdražieť," predpokladá šéf obchodného reťazca Coop Jednota Bratislava Adrián Ďurček.

Dvojcentové zdraženie by totiž mohli obchodníci aspoň na istý čas utlmiť. Zima, ako pripomína Ďurček, nie je hlavnou sezónou piva. "Hrať sa s cenou piva v čase, keď silno mrzne, je nebezpečné." Tón v zdražovaní piva udajú podľa Ďurčeka veľké reťazce. "Ohlásené zdraženie sa nemusí hneď odzrkadliť v obchodoch. Máme možnosť hýbať s maržou," pripustil aj takýto cenový vývoj hovorca spoločnosti Kaufland Martin Gärtner.

Pivo zdraželo aj v Česku, kde najväčší pivovar Plzenský Prazdroj zvýšil cenu vlani v januári najprv o 4,6 percenta a tohto roku v januári o ďalšie dve percentá. Čechom tak dovedna pivo zdraželo viac ako o jednu českú korunu. Pravda, českí pivári si z platu môžu dovoliť nakúpiť stále viac piva ako slovenskí. Predvlani si Slováci pri plate 744 eur zarobili na 1 241 fliaš piva s priemernou cenou fľašky 60 centov. Česi s priemerným ročným platom 23 488 Kč si mohli kúpiť 1 935 fliaš s priemernou cenou fľašky 12 Kč.

Zdroj: Peniaze Pravda.sk | Autor: Jozef Sedlák

[Slovensko] 13:43 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

honza1205

středa, 2. únor 2011
04:09

honza1205

Bažant je 12tka?Ale,ale.....


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Sekal

úterý, 1. únor 2011
23:40

Sekal

to hroch: Jestli jsem správně četl, zvýšila se cena ječmene o 40%, čili o 15 haléřů vyšší náklady (tedy podle Tvého výpočtu, sám tomu nerozumím). Ale myslím, že se mne to netýká.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

úterý, 1. únor 2011
14:02

hroch

To sem zvědavej kdy s podobnou nehorázností vyrukují velcí hráči u nás. Cena slovenského ječmene podle článku je pod 5Kč za kilo. Když vezmu nějakou ztrátu při výrobě sladu, výtěžnost na varně 80 procent, tak na výrobu jedné jedenáctky potřebuju 0,068kg sladu, potažmo 0,075kg ječmene. Cena ječmene se podílí na ceně piva jen 0,375Kč a tedy zvýšení ceny ječmene o pět procent se projeví na nákladech na pivo o 2haléře.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI