Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Burdova K Brewery zdvojnásobila tržby a očekává zisk

Co se píše o pivovarech a pivu


Burdova K Brewery zdvojnásobila tržby a očekává zisk

[středa, 19. leden 2011]

Pivovarnická skupina K Brewery loni zdvojnásobila tržby a zakončila minulý rok s výsledkem hospodaření blízkým nule, říká miliardář Martin Burda, největší akcionář skupiny. Masivní investice se tak investorovi začínají zúročovat.

Skupina malých pivovarů K Brewery roste na síle. Jaký výsledek hospodaření letos očekáváte?

V roce 2009 jsme jako skupina hospodařili se ztrátou přesahující dvě stě milionů korun, přestože naše tržby byly vyšší než 600 milionů korun (ve skupině ještě nebyl Pivovar Černá Hora). Poměrně rozsáhle jsme totiž investovali do rozjezdu celého uskupení. Tady bych si dovolil poznamenat, že ztráta se týkala pouze obchodní jednotky skupiny, společnosti K Brewery Trade; všechny naše pivovary dosáhly bez výjimky zisku.

V roce 2010 očekáváme konsolidované tržby přesahující 1,1 miliardy korun, celkový výsledek hospodaření blízký nule, k čemuž nám pomohl úspěšný rozjezd prémiového ležáku Lobkowicz Premium a jeho nealko verze, ale i mnoha našich regionálních značek. Celkově to považuji za velmi dobrý výsledek. Zisku bychom měli dosáhnout v následujících letech. Bude ovšem záležet také na dalším vývoji na pivním trhu.

Trh s pivem se v roce 2010 propadl o více než deset procent i kvůli zvýšení spotřební daně. Budou podle vás mít některé menší pivovary problémy přežít?

Nemyslím si, že dojde k nějaké vlně zavírání pivovarů kvůli poklesu trhu. Většina ztracených hektolitrů jde za velkými hráči na trhu, kteří se s tím snáze vyrovnají. Tyto globální firmy navíc neměly problém zavřít pivovary s několikasetletou tradicí i v době, kdy se jim celkově dařilo. Pravdou ale je, že ekonomicky na tom některé menší pivovary nejsou dobře.

Uvažujete do budoucna, že vystoupíte z lázeňství a pivovarnictví a začnete investovat v jiných oborech?

O výstupu z těchto oborů neuvažuji. Zvažuji vstup do dalších - v případě zajímavé investiční příležitosti. Kromě lázeňství a pivovarnictví například vlastním fondy kvalifikovaných investorů, které investují převážně do nákupu pozemků. Legislativa umožňuje u těchto fondů zdaňovat zisk pouhými pěti procenty s výhledem poklesu této sazby na 1 procento. Tyto fondy mně úspěšně obhospodařuje již delší dobu Amista investiční společnost, se kterou mám výborné zkušenosti.

Od začátku roku 2009 jste pivovary spojili pod jeden management. Co to pro řízení skupiny znamenalo?

Od začátku nám bylo jasné, že jednotlivé pivovary nebude dlouhodobě možné řídit samostatně. Zpočátku pivovary řídil společně s místními řediteli pouze Zdeněk Radil, záhy se ale přesně podle našich očekávání začaly objevovat konflikty hlavně v obchodní politice, kdy si jednotlivé pivovary či jejich značky na trhu de facto konkurovaly, a tak bylo nutné situaci řešit. Na druhou stranu jsme ale chtěli zachovat regionální ráz a samostatnost jednotlivých pivovarů, i proto jsme nezvolili variantu fúze, která by byla asi nejjednodušší, ale ponechali jsme pivovary jako právně samostatné a nezávislé subjekty. Nejdůležitější rozhodnutí asi spočívalo v tom, jakého stupně centralizace dosáhnout. Nakonec jsme sloučili aktivity jako obchod, nákup, marketing a finance, naopak rozhodování ve věcech výrobních jsme ponechali v regionech.

Jak jsou rozděleny vlastnické podíly ve skupině K Brewery Group?

Kromě mě jsou akcionáři skutečně Grzegorz Hóta, Zdeněk Radil a Eva Kropová.

Do loňského roku jste vlastnil i akcie developera Orco. Jak se podle vás bude vyvíjet realitní trh?

U pozemků očekávám pozvolný růst, u komerčních nemovitostí již stabilizaci cen, kdežto u bytů očekávám další dvouletý až tříletý pokles, o čemž svědčí zejména v Praze uváděná nabídka více než 3 tisíc postavených a neprodaných bytů. Podle mého názoru je ve skutečnosti tento počet téměř dvojnásobný, neboť mnoho developerských firem označuje z důvodu lepší prodejní pozice mnoho bytů jako prodané či rezervované, i když tyto byty ve skutečnosti prodané ani rezervované nejsou. Zároveň těmto již delší dobu postaveným bytům konkurují nově stavěné byty, u kterých se dociluje o 20 až 30 procent nižších stavebních nákladů než v době vrcholu před třemi lety.

Jak se podle vás budou tento rok vyvíjet akcie?

Na začátku roku očekávám stagnaci nebo mírný nárůst, v průběhu roku však nevylučuji ani překvapení v podobě většího poklesu.

Martin Burda (37)

Třinecký investor podniká především v lázeňství a pivovarnictví. Patří mu Lázně Luhačovice, k nimž na konci loňského roku přikoupil za 700 milionů korun od investiční skupiny Penta radonové lázně v Jáchymově. Ovládá i největší podíl v pivovarnické skupině K Brewery, která je podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jiřího Veselého momentálně pátým největším výrobcem piva na českém trhu - hned za budějovickým Budvarem. Do skupiny patří sedm pivovarů: Černá Hora, Platan Protivín, Janáček Uherský Brod, Ježek Jihlava, Rychtář Hlinsko, Klášter a Vysoký Chlumec.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Jiří Zatloukal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Rosťa

neděle, 23. leden 2011
18:19

Rosťa

to kozousch: Hele mĕ to dost bavilo! Myslím, že není vhodné se takřka urazit, domnívám se, že zde postačí zamysleti se toliko nad formou prezentace, protože na co zde poukazuješ je skutečně aktuálnĺm problémem doby a piva. Co sepsat článek např. Konsekvence dělby práce v pivovarském průmyslu s ohledem na majetkové poměry a stavovskou čest?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

kozousch

neděle, 23. leden 2011
19:47

kozousch

to Rosťa: Já vůbec nejsem uražený. Já jen respektuji to, že většině diskutujících i Chodymu moje příspěvky vadí a jestli něco opravdu nechci, tak to je být "hospodským nebo diskuzním prudičem". Pokud pro většinu diskutujících automaticky a bez znalosti podrobností platí rovnice SNÍŽENÍ PLATU = ZAMĚSTNAVATEL JE MIZERA, jsou s takovýmto černobílým viděním spokojení a jakákoli zmínka o tom, že by to mohlo být i jinak, je dráždí, tak je dráždit nebudu. Já svět černobíle nevidím a pokud diskutuji v reálu nebo na webu s někým, kdo má opačný názor než já, tak to nepovažuji za útok proti mé osobě, ale jako vyjádření jeho názoru a příležitost zrevidovat správnost mého vlastního názoru. Pokud je ten diskutér ochotný svůj názor bez emocí vysvětlit a já zjistím, že jsem se mýlil, tak mu budu vděčný za to, že mě vyvedl z omylu. Protože jestli něco fakt nechci, tak žít v bludech svých vlastních pomýlených názorů, protože vůbec nejsem přesvědčen o své neomylnosti. Zkrátka pokud jsou moje příspěvky jakkoli závadné obsahem, formou nebo obojím, tak je psát nebudu. Moudřejší už nebudu a psát srozumitelněji se na stará kolena už asi taky nenaučím, tak alespoň projevím respekt k přáni většiny diskutujících a provozovatele webu.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
17:42


posted by: Inzerce

emu

sobota, 22. leden 2011
23:59

emu

kozouchu, chodíš sem diskutovat o pivu, nebo o politice? Mě přijde že dlouhodobě odvádíš diskusi od piva k politice. Pokud potřebuješ prosazovat svoje světonázory, tak je možné takto činit na zpravodajských serverech typu idnes.cz pod články tomu odpovídajícími. Tady si myslím, že je to poněkud mimo. Odvolávat se na to, že i pivovar je ekonomický subjekt a pod touto záminkou tu sáhodlouze diskutovat o postavení zaměstnanců nestačí. Lidi tu sice odpovídaj, ale myslím, že kvůli tomu na tyhle stránky nechoděj..


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

kozousch

neděle, 23. leden 2011
07:57

kozousch

to emu: Přečti si obsah článku a úplně první příspěvek v diskuzi a zkus si sám upřímně odpovědět, kolik je toho v nich o samotném pivu jako produktu nebo o vlastním způsobu jeho výroby a kolik o byznysu a výplatách. Pak si projdi diskuzi a opět si zkus sám upřímně odpovědět, zda diskutujeme o tématech, která zazněla v článku, pod kterým diskutujeme. Ohledně politiky toho v diskuzi moc nepadlo a to, co jsem napsal, byla opět jen reakce na příspěvek někoho jiného.

Nevím, jak pozorně čteš obsahy článků na tomto webu a zda si všímáš i posledního řádku v nich začínajícího slovem ZDROJ:. Já bych řekl, že zde převažují právě články neoriginální a převzaté ze "zpolitizovaných" zdrojů a PR a tiskové zprávy pivovarů, ve kterých jsou o pivu maximálně marketingové lži. Předpokládám, že pokud by si provozovatel tohoto webu nepřál, aby se na jeho webu objevovala témata o byznysu, marketingu nebo politice, tak nepřebírá články s těmito tématy nebo jejich přebírání nedovolí.

Já opravdu nemám chuť diskutovat stylem zakyslého mrmlavého dědka u piva, který má neustále špatnou náladu a protože si nechce přiznat, že ta kyselost je v něm, tak z ní viní politiky nebo fotbalové trenéry. Ale na druhou stranu pokud se zde objeví například převzatý PR článek od plzeňského pivovaru a v diskuzi zazní pětkrát G fuj PU fuj a k tomu chybné hodnocení marketingové kvality článku, tak mě opravdu nebaví napsat pošesté mantru G fuj PU fuj a vyjádřím se k jiné části článku nebo jiné části příspěvku někoho jiného.

Opravdu nemám zájem zdejší diskuzi jakýmkoli způsobem kazit, ale beru to "jako diskuzi u piva", kde se taky nediskutuje jen a pouze o pivu. Na pivo chodím s lidmi, kteří neustále nemrmlají, ale vyjadřují své názory a vyslechnout si cizí názory na cokoli je pro mě přínosem, i když jsou odlišné od mých - nebo spíš právě proto, že jsou odlišné od mých - to beru jako příležitost si své názory zrevidovat a případně popravit. G fuj a PU fuj mě nijak neobohatí - to vím dávno.

Pokud má kdokoli pocit, že jsou moje příspěvky pro tento web opravdu zásadně nevhodné, nechť, prosím, kontaktuje provozovatele tohoto webu. Já tímto provozovatele prosím o vyjádření nebo rovnou zablokování mého účtu. Děkuji


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

emu

neděle, 23. leden 2011
15:55

emu

to kozousch: Jasně že v těch článcích tady se nepíše jen o pivu, ale na serveru "pivni.info" bych čekal, že se budeme bavit o té pivní části článků, i když je to třeba jen okrajové. odbočka jinam nevadí, ale v tvém případě mi připadá, že spíš chceš lidi přesvědčovat o různých ekonomických (politických) názorech.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

kozousch

neděle, 23. leden 2011
17:30

kozousch

to emu: Nikoho o ničem nepřesvědčuji, pouze jako zaměstnanec bez politické příslušnosti vyjadřuji tyto dva názory:
1) Krácení platů je pro zaměstnance špatné a nemělo by k němu docházet.
2) Pokud zaměstnavatel krátí platy, nemusí to být vždy kvůli zlému úmyslu poškodit zaměstnance, ale může to být kvůli špatné ekonomické situaci firmy.
Pokud za tím někdo vidí propagaci nějakého ekonomického (politického) uskupení nebo jakoukoli jinou špatnost, tak se za to velice omlouvám. Protože ale vidím, že můj způsob vyjadřování a snaha jít víc do hloubky ostatním diskutujícím i provozovateli tohoto webu vadí, tak sem dále přispívat nebudu, protože jsem opravdu neměl v úmyslu agitovat, provokovat nebo jakkoli jinak "prudit". Ještě jednou se upřímně omlouvám.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

masakr

pátek, 21. leden 2011
23:33

A ještě jedna věc,kdyby po každé hospodě,kde stojí pivo a obsluha za nic měla bejt černá díra,to by byla migrace pracovních sil:-)


napsal(a): masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

kozousch

sobota, 22. leden 2011
06:11

kozousch

to masakr: Hospoda musí být v dosahu spotřebitele. Pivovar nikoli.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

masakr

pátek, 21. leden 2011
23:29

Pivovarnictví je specifický obor a pivovary vznikají a zanikají....Měl jsem dědečka který byl pan sládek a celý život musel kočovat díky režimu a byl posílán do pivovarů které byli na dně,Petrohrad,Vimperk,Budějice a podobně,pokaždé se stěhovala celá rodina,přijít o přátele zázemí a podobně,znám to pouze z vyprávění dědečka a taťky,ale tyhle řeči co se tady vedou,kdo z Vás by se pokaždé za prací stěhoval a měnil si život,prostředí,kamarády,děti školu a podobně.Ono se o tom pěkně tlachá když se to málokoho týká.To může akorát tak lampasák co je znám z dob totáče,pořád ožralej,kterýmu bylo vše jedno,ale obyčejnej člověk?:-(


napsal(a): masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

kozousch

sobota, 22. leden 2011
06:50

kozousch

to masakr: Já chápu, že se někdo nechce stěhovat za prací, měnit profesi ani výši platu. V pořádku. Pak ale vůbec nechápu, že takový člověk UDĚLÁ TAKOVOU ZÁSADNÍ CHYBU a zvolí si profesi a místo bydliště tak špatně, že je v jeho dosahu třeba jen jediný zaměstnavatel v jeho oboru. Zaměstnavatel NENESE ŽÁDNOU ZODPOVĚDNOST za chybu, kterou udělal zaměstnanec při volbě bydliště a profese.

Neznám žádný standardní pracovněprávní vztah, kdy by zaměstnavatel garantoval svému zaměstnanci stálé zaměstnání v oboru a stálý plat po celý zaměstnancův život v místě zaměstnancova bydliště. Pokud se jediný zaměstnavatel v oboru a místě bydliště zaměstnance dostane do potíží nebo zkrachuje, NIKDO NEMÁ ŽÁDNOU POVINNOST pro zaměstnance vytvořit nové pracovní místo v jeho oboru - tedy postavit mu za barákem nový pivovar.

A ještě jednou jinak, aby to pochopil každý: pokud vím, tak žádní občané České republiky nemají žádnou povinnost vytvářet a udržovat pracovní místa pro jiné občany České republiky - a už vůbec ne v místě bydliště a profesi těch druhých. Každý zaměstnanec MÁ PRÁVO přijmout nebo nepřijmout nabízené zaměstnání, ale NEMÁ POVINNOST přijmout zaměstnání, které mu z jakýchkoli příčin nevyhovuje. Zaměstnavatel MÁ PRÁVO vytvořit, udržovat a zrušit pracovní místo v jakémkoli oboru a na jakémkoli místě, ale NEMÁ POVINNOST vytvořit a udržovat pracovní místo tak, aby vyhovovalo zaměstnanci a ani NEMÁ ZAKÁZÁNO existující a vyhovující pracovní místo změnit nebo zrušit bez udání důvodu.

A naposledy ještě jinak, aby to už pochopil opravdu každý. Každý zaměstnanec MÁ PRÁVO zvolit si místo bydliště a profesi a MÁ PRÁVO zvolit to dobře nebo špatně. Každý zaměstnavatel MÁ PRÁVO podnikat dobře nebo špatně a MÁ PRÁVO vybudovat, provozovat nebo zavřít firmu kdekoli.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

hroch

sobota, 22. leden 2011
20:07

hroch

to masakr:
Ale ten sládek je jen jedna z asi čtyř pozic v pivovaru kde je nutné vzdělání a praxe přímo z oboru a tudíž to nemůže dělat nikdo z ulice. Když vezmu v úvahu pivovar o výstavu 50-150tis.hl tak je to cca 20-50 zaměstnanců a ty důležití lidé sládek, podsládek má na starosti varnu, spilku, sklep a mistr lahvovny a sudárny. Pakliže je sladovna tak mistr sladovny. A potom možná jenom spílečný co se stará o kvasinky a spilku. V laborce může dělat každý chemik. Ostatní posty můžou dělat lidi téměř z ulice a tím pádem můžou dělat bez problému i jinde. Obchoďáci, účetní, skladníci, údržbáři, dělníci od lahvovací linky.
Tady v té debatě spíš zaniklo, proč celá debata vznikla. Nějaký nespokojený zaměstnanec pivovaru Klášter se rozčílil že když už je jeho zaměstnavatel skoro v zisku tak jim ještě nezvyšuje plat. Já mám v živé paměti pomluvy z Kláštera co se tady šířili po převzetí Kláštera skupinou K Brewery, a taky si pamatuju jak zaměstnanci nespokojení s touto změnou dokázali svými sabotážními zásahy tak pivo klášter zkazit, že loni v zimě musela proběhnout větší úprava technologie a nejspíš i pracovníků a pivo se markantně zlepšilo.
Lidi, kteří dokáží nadávat na svého zaměstnavatele, který jim dává práci a hlavně plat, by si měli uvědomit, že vždy zkazí jméno svého zaměstnavatele, zhorší ekonomický výsledek zaměstnavatele a tím zhorší možnosti zlepšení vlastního platu, dokonce můžou přijít o místo.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pivník

čtvrtek, 20. leden 2011
10:44

Pivovarnická skupina K Brewery loni zdvojnásobila tržby a zakončila minulý rok s výsledkem hospodaření blízkým nule, říká miliardář Martin Burda, největší akcionář skupiny. Masivní investice se tak investorovi začínají zúročovat.
Jak je možné, že při dosažení tak vynikajících hospodářských výsledků má většina zaměstnanců KBrewery dlouhodobě krácený plat, osobně tak přispívají do vyschlé kasy a.s..Zeptejte se taky někdy na názor kmenových zaměstnanců, možná že vidí úspěšnost firmy v jiném světle.


napsal(a): pivník (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

kozousch

čtvrtek, 20. leden 2011
11:36

kozousch

to pivník: Podrobnosti neznám - to by musel vynést někdo opravdu informovaný zevnitř a to zcela jistě nikdo takový neudělá. Běžní zaměstnanci z provozu samozřejmě můžou vynést informace o krácení platů a podobně, ale podrobnosti o financování by ani neměli znát, natož aby je vynášeli.

Obecně se takto velké investice pokrývají nejen z vlastního kapitálu a úvěrů, ale i z provozních peněz.
Není to ideální řešení, ale co je dneska ideální. Že jsou na tom bití zaměstnanci je samozřejmě nepříjemné, ale každý zaměstnanec má možnost rozhodnout se sám za sebe. Pokud má ve svého zaměstnavatele důvěru a věří tomu, že snížení platů je jen přechodné, pak může snížení platu akceptovat. Pokud v zaměstnavatele důvěru nemá nebo nechce akceptovat ani dočasné krácení platu, nic mu nebrání najít si jinou práci - kromě jeho osobní (ne)uplatnitelnosti na trhu práce. Možná to zní tvrdě, ale oni ani zaměstnavatelé - majitelé soukromých společností - to nemají jednoduché.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

val

čtvrtek, 20. leden 2011
11:44

val

to kozousch: jj, nic nikomu nebrání najít si jinou práci, ono v těch regionech je nepřeberné množství příležitostí, že ano... Anebo se stěhovat přes půl republiky, primitivní normálka, no ne... :(


napsal(a): val [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 20. leden 2011
14:05

Sekal

to val: Tak někteří zaměstnanci pivovarů jsou něco jako lampasáci, ne?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

kozousch

čtvrtek, 20. leden 2011
15:19

kozousch

to val a Sekal: Asi jsem to nenapsal dostatečně srozumitelně. Já chápu, že pro spoustu lidí je složité při ztrátě zaměstnání se přestěhovat, změnit profesi, stát se živnostníkem a podobně. Taky je to ale dané našimi zvyky. Na západě je celoživotní bydlení v nájmu a stěhování se za prací zcela běžné. U nás chce mít každý vlastní nemovitost a nájemní bydlení je považováno za podřadné a nedůstojné. To, že zaměstnanci pak nejsou z VLASTNÍ VŮLE schopní a ochotní se za prací stěhovat, není vina zaměstnavatelů. Zkrátka si každý musí vybrat, zda:
1) chce dělat nějakou konkrétní profesi a v případě potřeby se za ní přestěhovat
2) chce bydlet na jednom místě a v případě nutnosti začít dělat jinou profesi
3) podstoupí to riziko, že si pracovní místo si vytvoří sám v místě svého bydliště (stane se živnostníkem)

Pivovarnictví je specifický obor a pivovary vznikají a zanikají, stejně jako firmy v jakémkoli jiném oboru. Ale těžko můžou zaměstnanci pivovaru počítat s tím, že když bude mít jejich jediný místní pivovar potíže nebo zkrachuje, že v jejich městečku nebo vesnici někdo okamžitě postaví nový pivovar jenom proto, aby měli kde pracovat a nemuseli se stěhovat. Tak to zkrátka nefunguje. Takhle může uvažovat maximálně pokladní v supermarketu žijící ve větším městě, ale ne někdo z menší obce a vzdělaný ve specifickém oboru.

Zkuste se taky zamyslet nad tím, že zaměstnavatel je v principu živnostník, jen se pohybuje ve větších obratech a zaměstnává víc lidí. Když se živnostník rozhodne zainvestovat třeba do nového zařízení nebo provozu, tak vezme svoje peníze, něco si půjčí a bude šetřit kde se dá včetně svých požitků. Pár let nepojede na dovolenou, nekoupí si nové auto a odloží stavbu domu. Živnostník, který zaměstnává další lidi, hledá logicky úspory i u lidských zdrojů.

Navíc zaměstnavatel nemá žádnou POVINNOST zaměstnávat lidi v místě jejich bydliště a starat se o ně jako maminka. Nezákonné a nemorální by bylo, kdyby jim snížil nebo nedal výplatu za minulý měsíc. Pokud je ale ve složité finanční situaci a DOPŘEDU svým zaměstnancům oznámí, že bude nucen jim krátit mzdy, tak na tom není nic nezákonného ani nemorálního. Vztah zaměstnavatel-zaměstnanec je DOBROVOLNÝ na základě pracovní smlouvy včetně výše platu v mantinelech daných Zákoníkem práce. Prostudujte si Zákoník práce a zkuste nezaujatě posoudit, zda je více protěžován zaměstnanec nebo zaměstnavatel.

A nakonec - pokud zaměstnanci pro svojí firmu opravdu "dýchají", berou ji za "vlastní" a mají důvěru i v zaměstnavatele, tak by mělo být i logické, že se v těžkém období uskromní i oni. Pokud to takto necítí nebo mají oprávněný strach z toho, že to není přechodný stav, ale firma jde do kopru, tak by mělo být i v jejich zájmu najít si jinou práci co nejdříve.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.01.2011 ve 15:23:11


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 20. leden 2011
16:34

Sekal

to kozousch: Nezdá se mi, že by tomuto můj příspěvek nějak odporoval.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

kozousch

čtvrtek, 20. leden 2011
21:01

kozousch

to Sekal: Srovnání lampasáků a "pivovarských" ohledně nuceného stěhování za prací jsem pochopil, ale nedokázal jsem z té vaší věty odhadnout, zda je to podle vás dobře nebo špatně. Navíc lampasáci to mají složitější v tom, že v jejich oboru existuje v ČR jediný zaměstnavatel, který je může posouvat po republice jak pindíky po šachovnici a když se lampasákovi nové působiště nelíbí a gumy nad ním jsou neohebné, tak může jedině odejít od armády a zkusit se živit něčím jiným. Samozřejmě průměrný lampasák má vyšší plat než průměrný "pivovarský". "Pivovarský" si ale na rozdíl od lampasáka může vybrat ze všech pivovarů v republice, které budou ochotné ho zaměstnat. A výběr bude mít tím větší, čím bude zkušenější a pracovitější.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

val

pátek, 21. leden 2011
08:52

val

to kozousch: Na papíře (webu) je všechno strašně jednoduché a krásné, čtenář může jednoduše získat blažený pocit, že naše vlast je takové ideální neználkovské Sluneční město. Leč skutečnost je složitější a především bídnější. Ale protože je to OT, tak bych to tady dál nerozváděl.


napsal(a): val [Odpovědět]

kozousch

pátek, 21. leden 2011
12:58

kozousch

to val: Já jsem nikde netvrdil, že je něco jednoduché nebo ideální. Jen se snažím vysvětlit, že to není ani tak, že všichni zaměstnanci jsou úctyhodní, poctiví a pracovití a všichni zaměstnavatelé jsou vydřidušské bestie.

Půlku svého života jsem prožil za totality v ČSSR. Jestli ten socialismus, který jsem zažil já, byl předehrou ke komunismu, jak nám už od školky tvrdili, tak jsem opravdu moc šťastný, že se nám ten komunismus vybudovat nepodařilo, protože ten náš reálný socialismus rozhodně nesměřoval k tomu fiktivnímu zidealizovanému komunismu, který vylhal bolševický propagandista Nikolaj Nosov v "Neználkovi".


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

val

pátek, 21. leden 2011
13:32

val

to kozousch: A stejně tak ne všichni zaměstnanci jsou líný lemry a zaměstnavatelé charakterní pantátové.... atd. atd. atd. ... V Česku není ani kapitalismus, ani komunismus, v Česku je bordel kombinující svinstvo z obojího.
Ad Neználek: první díl byl pohodová dětská knížka, druhý díl (Neználek ve Slunečním městě) reklama na dokonalé socialistické zřízení, třetí díl (Neználek na Měsíci) tvrdě tepal nelidské&kruté kapitalistické zřízení :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

pivo

neděle, 23. leden 2011
01:57

pivo

to kozousch:Chlape, nemusíte mít pravdu ! Říkal jsem si, sám sobě, vyjádřil ses, tak už buď nad věcí ! Ale takové názory musí nadzvednout snad každého ! Že firma , u které dělá, není schopná mu dát odpovídající plat, a ani třeba dovolenou ze zákona atd., to všechno se běžně děje. Ne, že se někdo NECHCE stěhovat za prací, ale proč by měl ! Běžte příkladem a přestěhujte se, s rodinou !!!Ano, máte na to právo ! Jako, že západ, kvůli našim papouškům, kteří z blbosti papouškují ! Ano, všichni můžeme dělat všechno, ale jen tak, nějak. Možná na půl. No a co třeba sládci, kteří udělali dle chodouse zásadní chybu, že se vůbec vzdélávali, měli to svoje tempo , co je třeba, vzdělaní v jakémkoliv oboru, dojit krávy, zemědělci obchodovat zlatem atd. Ale to už tady bylo, ne ? Takže , co zbývá ? Ne náhodou znovu si začít vážit lidí !!!


napsal(a): pivo [Odpovědět]

kozousch

neděle, 23. leden 2011
12:35

kozousch

to pivo: Já s vámi opravdu nejsem ve při. A vůbec si nemyslím, že mám ve všem pravdu. Možná, že se asi špatně vyjadřuji. Zkusím to jinak:

Já vážně souhlasím s tím, že zaměstnanec, který řádně plní své pracovní povinnosti, má nárok na výplatu v plné výši a i další náležitosti - aby za něj zaměstnavatel odváděl zdravotní a sociální pojištění, umožnil mu čerpání dovolené a samozřejmě i na to, aby s ním bylo jednáno nejen podle Zákoníku práce a pracovní smlouvy, ale i podle nepsaných pravidel slušnosti.

Vy například píšete: "Že firma, u které dělá, není schopná mu dát odpovídající plat, a ani třeba dovolenou ze zákona atd., to všechno se běžně děje." Ano, to se děje. Důležité je ale podle mě to slovo SCHOPNÁ. Pokud dobře pracující zaměstnanec nedostane výplatu v plné výši nebo je vyhozen BEZ OBJEKTIVNÍ PŘÍČINY, tedy jen ze zvůle zaměstnavatele, tak je to samozřejmě s prominutím svinstvo. Jenže ona existuje spousta situací, kdy firma opravdu NENÍ SCHOPNÁ vyplácet mzdy v plné výši a nebo zaměstnance nadále zaměstnávat. Pokud si přečtete pozorně mé příspěvky, tak snad dost srozumitelně píšu, že považuji za samozřejmé a nepopiratelné to, že snížení platu nebo ztráta zaměstnání by slušného zaměstnance potkávat neměly. Ale pokud se tak stane, tak je z morálního hlediska zásadní rozdíl v tom, proč se tak stalo. Zda pro zlý úmysl zaměstnavatele, který vědomě, záměrně a bez objektivních příčin poškozuje své zaměstnance, nebo proto, že je zkrátka firma momentálně ve srabu. Reálný dopad na zaměstnance je samozřejmě ve výsledku vždy negativní.

Já vám svůj názor opravdu nevnucuji, ale pro mě je zásadní rozdíl v tom, zda je zaměstnavatel křivák, a nebo je slušný, ale udělal chybné rozhodnutí, které přivedlo firmu do platební neschopnosti. A ruku na srdce - vy si opravdu myslíte, že všichni zaměstnanci jsou poctiví, schopní, pracovití a zodpovědní? Například já jsem ve svém zaměstnání za posledních 15 let u jedné firmy zažil několik krizových období. Některé chyby byly na straně majitelů, ale pak taky byly v rozmezí asi pěti let dvě hodně krizové situace, které vždy způsobil zaměstnanec - a to velice schopný zaměstnanec - který zřejmě z osobních nebo jakých příčin přestal podávat standardní pracovní výkony a to vedlo ke ztrátě klíčového zákazníka. A ztráta zákazníka, který pro firmu znamenal 70 až 80 procent ročního obratu, opravdu není pro firmu žádná sranda a pak chybí i peníze na výplaty těch, kteří pracují dobře ...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.01.2011 ve 12:42:10


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Chody

neděle, 23. leden 2011
12:41

Chody

to kozousch:
Tak nevím, zda Tvoje elaboráty už pomalu neztrácejí na atraktivitě :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

pivo

pátek, 21. leden 2011
00:56

pivo

to pivník: Myslím, že pokud firma dobře funguje, jak to ostatně potvrzuje pan Burda, tak je velmi "zvláštní", že se zaměstnancům bez zdůvodnění krátí mzdy. Člověk, který má patřičné vzdělání, skutečně pracuje, práce ho baví a pro firmu "dýchá", by třeba už i z lidského hlediska měl být nadřízenými brán a ceněn jako přínos pro firmu, něco jako rodinné stříbro, to je přece normální ! Jenže dnes se všechno svádí na krizi a ikdyž třeba ve firmě krize není, ořežou se mzdy a říká se, kam by lidi šli, každý je nahraditelný a jiné nadřazenosti. Zvlášť pivovarská povolání jsou výjimečná a liší se od ostatních. Kdo nebyl v pivovaře mezi pivovarskými, neví. A nemohu přijmout jen tak lehce vyřčené názory, že každý může odejít, stěhovat se z místa na místo za prací, že je to na západě běžné atd. To jsou takové jednoduché řeči, ať si to každý rádce vyzkouší, zvlášť když má člověk rodinu a je zodpovědný, nemůže jen tak po světě rodinou šibovat. Na západě je běžných víc věcí, všechny ovšem nemusíme zkoušet a kopírovat. My žijeme tady ! Opravdu už není např. 19. století, kdy musely jít i celé rodiny ze svých políček a primitivních živností do fabrik, aby se vůbec uživili. Toto všechno píšu jen proto, že i zaměstnanec má právo na úctu a normální jednání. Aspoň to tak cítím ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

kozousch

pátek, 21. leden 2011
08:01

kozousch

to pivo: Já s vámi souhlasím v tom, že snížení platu, ztráta zaměstnání, nutnost se za prací stěhovat nebo dojíždět je nepříjemná. Rovněž souhlasím s tím, že demotivovat zaměstnance snížením platů je riziko i pro zaměstnavatele, protože zaměstnanci na to můžou reagovat horší prací. Já sám jsem zaměstnaný v jedné firmě přes 15 let, takže jsem při jejím růstu i potížích zažil kdeco a vidím i pozadí. Mám pár známých, kteří mají vlastní firmy. Všichni se snaží svoje firmy vést tak, aby stále prosperovaly a v ideálním případě rostly. Všichni potřebují zaměstnance, kteří dobře pracují, takže rozhodně nikdo z nich záměrně a bezdůvodně nedemotivuje své zaměstnance snižováním platů.

Samozřejmě všichni zaměstnavatelé nejsou slušní a nemají v plánu své firmy provozovat "navěky". V tomto případě je ale především v zájmu zaměstnance takovou firmu co nejdříve opustit a najít si perspektivnější zaměstnání.

Slušní zaměstnavatelé nejsou neomylní. Dělají chyby i v manažerských rozhodnutích, která můžou firmu dovést k nutnosti snižovat platy nebo firmu zavřít. Zaměstnanci taky dělají chyby a ty taky mají na firmu negativní vliv. To je prostě život. Nesmíte se na to stále dívat jen z jedné strany - z pohledu zaměstnance. Mě to připadá, že všichni za každým krokem zaměstnavatele hledají zlý úmysl a záměrný útok. Tak to prostě není. Spoustu negativních dopadů způsobí manažerské chyby. Jako každý chápe například rozdíl mezi zabitím z nedbalosti a vraždou, tak by měl každý chápat rozdíl mezi chybou a úmyslem i zde. Samozřejmě v dopadu na zaměstnance v tom není rozdíl - stejně jako pro zemřelého není rozdíl v tom, zda byl usmrcen, nebo zavražděn. Ale snad se všichni shodneme na tom, že každý z činů si zaslouží jiné odsouzení respektive trest.

V některých věcech ale s vámi musím polemizovat. Především zaměstnanec NEMÁ ŽÁDNÉ PRÁVO na úctu a normální jednání. Každý zaměstnanec má právo na jednání podle pracovní smlouvy a Zákoníku práce. Úctu si musí ZASLOUŽIT, tedy být úctyhodný - a to všichni zaměstnanci rozhodně nejsou. Normální jednání si taky musí zasloužit tím, že sám bude normálně jednat, což taky všichni zaměstnanci neberou jako samozřejmost.

Ohledně prosperity K Brewery jste asi četl nepozorně. Pivovary vlastněné skupinou K Brewery samy o sobě všechny generují zisk. Tento zisk byl použit na velké investice a tím se skupina K Brewery jako celek dostala celkově do ztráty. Toto je při velkých investicích naprosto běžné. Firmy v úpadku neinvestují.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.01.2011 ve 08:23:31


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

pivo

pátek, 21. leden 2011
22:32

pivo

to kozousch: Ne, v některých věcech se mnou nemusíte polemizovat, zbytečně. Oba chápeme zaměstnance tak, že musí být pro firmu a tím i pro sebe užiteční, ne jen "chodit" do práce. Podle toho by se s nimi ale mělo také jednat. Tak jsem to myslel a napsal. Samozřejmě jsou lidé, kteří na majitele jen nadávají, protože jim třeba závidí. Ze svých zkušeností vím, co to je vybudovat firmu z ničeho. Ale většinou je u toho začátku i zaměstnanec a pokud umí, je nadšený a obětavý, nehledí na čas, firmě se začne dařit. Jen se často stává, že toto všechno se nedočká správného ohodnocení. A na závěr, K Brewery prý opravdu zaměstnancům nezdůvodnila krácení platů. A to je nejhorší demotivace, když se se zaměstnanci nemluví a jen se od stolu vydávají příkazy. Žijeme, máme třeba rodiny, půjčky, hypotéky, tudíž počítáme s nějakým stabilním příjmem a najednou bez varování bác, vžijme se do toho, určitě to není jednoduché a každého z nás to může potkat. Takže tak, vraťme se raději k pivním záležitostem ... Ať nám chutná !


napsal(a): pivo [Odpovědět]

kozousch

pátek, 21. leden 2011
16:43

kozousch

to val: Přesně tak! Podle mých zkušeností je poměr počtu slušných lidí a hajzlíků ve všech skupinách lidí prakticky stejný a vůbec nezávisí na profesi, dosaženém vzdělání, manuální zručnosti nebo výši konta. Zkrátka nelze automaticky prohlásit, že je někdo slušný, protože je soustružník nebo výstavčí v pivovaru a někdo je křivák jen proto, že je majitel nástrojárny nebo pivovaru.

A stejně tak nelze zaměňovat příčinu a následek. Člověka nedělá dobrým nebo špatným to, zda žije v totalitě nebo plutokracii, nebo jakou má profesi. Naopak - každý člověk svým jednáním naklání pomyslnou misku vah dobrým nebo špatným směrem. Bohužel to nefunguje tak, že se slušným člověkem bude automaticky slušně zacházeno :-(

Samozřejmě jsou některé profese, kde je koncentrace zla vyšší - autobazary, státní správa, "neziskové" nátlakové organizace a podobně. Ale není to tak, že by do těchto profesí přicházeli dobří lidé a zkazili se. Naopak - špatní lidé mají tendence se sdružovat a vyhledávat profese, kde mají víc příležitostí škodit jiným lidem. Majitel firmy podle mě mezi tyto profese nepatří (majitelé autobazarů mají výjimku).

Co se týče Neználka, tak mě se zdá, že komunismus byl dětem očkován i v prvním díle, ale ne tak násilně, zjevně a průhledně - o to byl podle mě nebezpečnější, než další díly. Já bych si tipnul, že "soudruzi vydavatelé" řekli něco jako "První díl byl hezký, soudruhu Nosove, ale trošku přitlačte po stranické linii".


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

kozousch

neděle, 23. leden 2011
12:46

kozousch

to Chody: OK. G fuj, PU fuj ! :-)


napsal(a): kozousch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI