Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Castulus ze Želiva Kanadu nedobyl. Pivovar tak dluží

Co se píše o pivovarech a pivu


Castulus ze Želiva Kanadu nedobyl. Pivovar tak dluží

[úterý, 18. leden 2011]

Společnost Klášterní pivovar Želiv, s.r.o., byla založena v roce 2003 kanonií premonstrátů a dalšími dvěma společníky.

Neprosperovala a finanční potíže přivedly firmu v roce 2010 k likvidaci. Hned 1. března 2010 založili premonstráti novou společnost s názvem Želivský klášterní pivovar, s.r.o, kde už mají stoprocentní podíl.

Původní firma má však své závazky. Dle zákona musí společnost s ručením omezeným uhradit své pohledávky do výše základního jmění, které je stanoveno na 200 tisíc korun. Ty je podnik povinen zaplatit, pokud se dostane do likvidace, a to i v případě, že jsou jeho pohledávky vyšší. Společnosti Creative trade, která se snažila želivské pivo prosadit v Kanadě, pivovar dluží 130 tisíc korun.

Pivo na export bylo vadné

Pivovar dodal pivo, které se v záruční době začalo kazit, bylo nepoživatelné a muselo být kompletně staženo z obchodů. Pivovar reklamaci uznal a vystavil dobropis. V době, kdy vypršela platnost dobropisu, byla naše společnost ujištěna, že částku obdrží,“ uvedl majitel Creative trade Daniel Hill.

Dlouho se nic nedělo a po naléhání na klášter se Hillovi dostalo vyjádření právního zástupce kanonie Václava Dvořáka, kde mimo jiné stálo: „V zastoupení Kanonie premonstrátů v Želivě jsem vám zmocněn sdělit, že můj klient vám v žádném případě nehodlá vaši uplatňovanou pohledávku na mém klientovi uhradit, neboť jako společník Klášterního pivovaru, s.r.o., v likvidaci nemá žádnou uhrazovací povinnost s odkazem na ust. § 56 odst. 6 a § 106 odst. 2 obchodního zákoníku.

Ano, světský zákon toto církevním organizacím umožňuje. Ale kde je vlastně v tu chvíli desatero? Stojí někde v koutě a krčí se mezi paragrafy a právnickými gesty,“ ohradil se Hill.

Správce klášterního majetku a likvidátor firmy František Marek určitou morální povinnost přiznává, ale: „Peníze prostě nemáme. Proč se pan Hill neobrátí i na ostatní vlastníky a pana Pavelce, jehož vinou bylo špatné pivo dodáno? Kanonie je jen třetinovým vlastníkem a argumentovat morálními aspekty mi přijde účelové,“ opáčil Marek.

Podle provisora firmy Creative trade Davida Hyšplera se společnost snažila jednat jak s panem Pavelcem, tak i s bratislavským spoluvlastníkem, firmou Fend.

Pavelec nám říkal každou chvíli něco jiného, a když se blížila likvidace, přestala úplně komunikovat i slovenská firma,“ zmínil Hyšpler. Podle něho by fakt, že pivovar nemá peníze, chápal v případě, že by ihned po vyhlášení likvidace nevznikla společnost nová pouze s mírně upraveným názvem.

Pokud ihned založí firmu novou, musí do ní dát základní vklad, který vysoce převyšuje hodnotu jejich závazku k nám,“ dodal Hyšpler.

Zdroj: Pelhřimovský deník.cz | Autor: Jan Cihlář


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

úterý, 18. leden 2011
21:23

Sekal

Firmu nezlikvidují, dokud nezaplatí. Zajímavé je, že třetinový podíl v Klášterním pivovaru Želiv (ne ten premonstrátů) se stal předmětem exekuce (patrně nějaký dloužek vůči Českomoravským sladovnám, t.č. v konkursu).


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

úterý, 18. leden 2011
21:28

Sekal

to Sekal: Myšleno za minipivovar Patriot, odkud se převezlo vybavení do Želivi, ale to je jen má domněnka.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

emu

úterý, 18. leden 2011
19:19

emu

škoda že to takhle dopadlo, mě teda medovinový castullus chutnal náramně, ale asi rozhodují holt jiné věci...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
23:06


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI