Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Souboj extra levných piv se značkovými na Kulečníku u Hrocha


Souboj extra levných piv se značkovými na Kulečníku u Hrocha

Souboj extra levných piv se značkovými na Kulečníku u Hrocha

V jedné diskuzi jsem četl, že pivo Argus by si někdo nevzal ani na vymytí půllitru. To mě inspirovalo k nákupu tohoto piva v provedení Maestic. Ležák honosící se ochrannou značkou České pivo, dělaný v Platanu, mě docela zaujalo, hlavně absencí nežádoucích pachutí. A myšlenka provést souboj levných piv za devět korun se značkovými byla na světě.

Do degustační soutěže jsem zařadil levná piva Argus Maestic (Lidl), Ambrosius ležák (Kaufland), Žejdlík (Tesco). Za značková piva s normální ne akční cenou nad 15 Kč jsem zařadil Krušovice 12, Budvar Premium, Lobkowicz Premium a Pilsner Urquell.

Jako třetí skupinu jsem zařadil piva kolem dvanácti korun, co se u nás v Liberci nejvíce pijí - Klášter Premium, Konrad 12, Svijany 11 - záměrně jsem nezařadil dvanáctku ze Svijan, protože provedení Bitter je tak výrazné, že pivo by bylo u naší komise zcela diskvalifikováno.

Ať jsem pátral v hlavě či v obchodech, tak jediný ležák premium (dvanáctka) z průmyslového pivovaru prodávaný normálně pod svojí značkou a normálně za cenu pod deset korun je Krakonoš, takže jsem ho zařadil do soutěže taky.

Argus Maestic (foto: mojkufelek.pl)
Argus Maestic (foto: mojkufelek.pl)

Sešli jsme se v počtu sedmi lidí a poprvé se nám stalo, že jsme před sebou měli zaplněné degustační podtácky všemi jedenácti vzorky. Je možné, že při tak velkém množství vzorků již určité specifické chuti některých vzorků začnou nad šedým průměrem až nepříjemně trčet a danému vzorku připadne horší ocenění. Proto se pro příště budeme držet obvyklého počtu osmi vzorků.

Když skončila degustace, ještě před tím než jsme začali sčítat známky a odhalili degustované značky, jsme se dohodli, že akci zopakujeme s lehce ořezaným počtem vzorků o ty nejhorší. Někomu vyloženě vadily dva vzorky, jiným čtyři a nápadné bylo, že čísla nepříjemných vzorků se opakovaly.

Vlevo první čtyři z prvního kola, vpravo první čtyři z opakovaného kola
Vlevo první čtyři z prvního kola, vpravo první čtyři z opakovaného kola

Tabulka 29. května 2013

degustátor1234567sumared. sumapoř.
Krušovice445527633243-4
Žejdlík552466533255
Klášter3674466367
Argus M6633355311
Konrad853353633222
Plzeň7564547388
Budvar55549864211
Lobkowicz6564486399
Svijany55567764110
Ambrosius4563367346
Krakonoš554426733243-4

Poznámky o nepříjemných vzorcích se týkaly nejčastěji zmíněného Budvaru. Pak Svijany, které jsme všichni poznali - v hodnocení jednotlivých amatérských degustátorů jsou znát osobní sympatie k Mázu.

Dále byla několikrát zmíněna Plzeň a Lobkowicz. U Žejdlíku, Ambrosiuse a Krušovic byla při debatě o hodnocení párkrát zmíněna vodnatost, ale ani jeden z hodnotitelů je nepomlouval kvůli eklujicí chuti.

Druhé kolo se konalo za čtrnáct dní, vzorky byly nově nakoupeny den předem a vychlazeny na konzumní teplotu. Z původních jedenácti vzorků byl vyřazen Budvar a Svijanský Máz a pro zaneprázdněnost nepřivezený Žejdlík.

Lobkowicz (foto: Pivovary Lobkowicz)
Lobkowicz (foto: Pivovary Lobkowicz)

Tabulka 12.6.2013

degustátor123456sumared.sumapoř.
Plzeň64343626172
Klášter555435274
Lobkowicz754565327
Konrad356533251
Ambrosius556346295
Argus65244526183
Krušovice654457316
Krakonoš763578368

Tentokrát se poznámky kvůli hodně špatným vzorkům při diktování hodnocení do závěrečné tabulky neozývalo. Buď je to tím, že menší počet vzorků již dal trochu možnost hodnotit různorodost a najít si i příjemnější chuti než jen vady. Daleko víc si myslím, že za to může jiná várka v případě PU, i třeba z jiného pivovaru. V případě Krakonoše jsem to nejdříve přikládal jiné várce a rozvinul teorii, že várky, respektive stáčení v pivovaru v různých dnech v týdnu a tím i v různě dlouhé době od sanitace hraje roli v rychlosti kažení Krákory. Ale jelikož DMT obou várek jsou od sebe týden 10.7. a 17.7. tak by měly být stáčeny ve stejný den v týdnu jen týden od sebe. Jediný rozdíl je, že první várka byla na krámě o týden méně (vlahá garáž prakticky bez oken a osvětlení) než se pivo dostalo do lednice.

Z první várky degustace mně doma v lednici zůstalo po jednom lahváči od každého piva a tak jsem udělal degustaci se svoji ženou, kdy se nalévání chopili synové. První část pěti náhodně vybraných vzorků z oněch jedenácti zhruba kopírovala výsledky. Podruhé jsme z těchto zbylých piv udělali kontrolu Krakonoše a Plzně, které měli takovou velkou změnu v hodnocení, hned druhý den po druhém kole. Jako třetí vzorek byly přidány Krušovice a své ženě jsem pivo zase na několik týdnů či měsíců za pomoci PU znechutil. U mě opravdu Krakonoš svoji velmi jemně specifickou chutí vítězil, Krušovice bez vad v závěsu a Plzeň jsme malakinovsky vylili do výlevky. PU v první degustaci DMT 17.10.2013 L2107 v druhé degustaci DMT22.11.2013 L2142.

Krušovice, Klášter (foto: Heineken ČR, Pivovary Lobkowicz)
Krušovice, Klášter (foto: Heineken ČR, Pivovary Lobkowicz)

Malá osobní poznámka ke sporným vzorkům podle našeho hodnocení:

Budvar dlouhodobě nepiju, ale mám několik kamarádů, kteří mě občas v Boleslavi, kde to pivo bývalo hodně populární, na Budvar zatáhli. Poslední roky jsem ho ve výčepní podobě pil na hokeji a ležák, jako jedinou možnou variantu pitelného občerstvení, při bowlingu. Vždy po dvou pivech už jsem vyhlížel možnost změny teritoria, ale hlavně piva, kterým bych si napravil chuť. Ale pozor, na bowlingu vyměnili Budvar za výrobky Staropramenu a na Budvar ještě rád vzpomínám. Teď už na bowling klidně budu řídit, protože nealko starouš je snad jediný smíchovský výrobek co vydržím.

PU taky nevyhledávám, považuju to za předraženou bídu. Samozřejmě se mně stane několikrát za rok, že ho na nějaké návštěvě dostanu a už jsem vyrostl z rebelantského věku - tohle nikdy už nebudu pít. V tomto případě mám dvojí zkušenost a prakticky pravidelně se to střídá. Za prvé, dá se to vydržet, ale ta cena je nehorázná. Za druhé, jak tohle někdo může pít, má to strašný pachutě a ještě si myslí, jak je to dobrý - nejspíš dodávky z různých pivovarů.

Lobkowicz se až nápadně podobá Plzni, platí na něj prakticky to samý. Je tady jedna výhoda, skupina co ho vyrábí, nabízí tak širokou nabídku piv, že na přítoči se v jejich hospodách vždy najde něco chutného. Takže logo mě od návštěvy hospody neodrazuje, ale přitahuje.

Svijany točím ve své hospodě od roku 2000, od roku 2006 děláme ochutnávky a od roku 2008 máme trvale na soutoči Konrada a tak mám porovnání. Svijany, když jdu s kamarádama jinam, můžu pít i celý večer, má to ale háček, nesmím ten den ochutnat jiné pivo. Jakmile si dám nějaké pivo ze středního pivovaru - Konrada, domácí pivo, apod., už jsou pro mě Svijany problematicky pitelné. Ale i nadále u mě zůstávají dvojkou v dlouhodobé konzumaci průmyslových piv.

Svijany (foto: Pivovar Svijany)
Svijany (foto: Pivovar Svijany)

Krakonoše, hlavně z nostalgie, mám rád. Ale výkyvy v kvalitě piva při jednotlivých náhodných konzumacích za posledních pár let jsou tak veliké, že bych si ho nikdy jako jedinou variantu bez zálohy na akci nepřipravil. Zažil jsem ho ve vynikající podobě s úžasně příjemnou specifickou chutí viz degustace 29.5.2013 se vzorkem DMT 10.7.2013. Ale zažil jsem také mnoho ochutnávek tak odstrašujících jako degustace 12.6.2013 se vzorkem s DMT 17.7.2013. Něco je špatně, když pivo, které vozí rovnou z pivovaru do prodejny (Liberec zaváží dvakrát týdně), skladované v garáži v prostředí s nízkou teplotou, je více jak měsíc před datem minimální trvanlivosti zestárlé a zkažené.

A ještě Krušovice, které cirka od roku 1999 nevyhledávám. Nejspíš někdy v té době proběhlo masivní nasazení CKT, prokvášení piva do mrtě, a v Kruškách se objevily pachutě. S obdobím opravdové desítky a dvanáctky (nedělám si iluze, že to je opravdu pivo 10% EPM, 12% EPM) však pivo v pivovaru vyčistili od pachutí a lehce se zvedla plnost piva. Od té doby boduje ve velkých degustačních soutěžích, ale i v amatérských degustačních setkáních. Prostě je to pivo lehce vodovější, ale s minimem vad a pachutí, přestože značka známá z reklamy, tak i cenově přijatelná.

A co ty supermarketový ležáky? Ty jsou takovým levnějším příbuzným zmiňovaných Krušovic. U Žejdlíka a Ambrosiuse s trochou nežádoucích chutí, v případě chuťově vyváženého a čistého Argusu Maestic je to díky ceně až nebezpečná konkurence pro konzumenty Krušovic.



[Jan Klajl] [Zobrazeno 15310x] [30. červen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 21] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

strevlas

úterý, 2. červenec 2013
14:59

strevlas

Argus Maestic jsem měl jednou a bylo to jedno z nejhorších piv, co jsem kdy měl. Ale pod dojmem této degustace jsem mu dal druhou šanci a teď doma čeká, až na něho dojde řada.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

hroch

úterý, 2. červenec 2013
17:24

hroch

to strevlas: A nebyl to jenom obyčejný Argus- výčepní. Výčepní piva bych si takhle ani neodvážil testovat. Protože už degustovat řádné výrobky pivovarů je o zdraví, minimálně o zkažený večer.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:13


posted by: Inzerce

strevlas

úterý, 2. červenec 2013
19:39

strevlas

to hroch: byl to opravdu tento Maestic. Třeba zažil pár dní na sluníčku, nevím, ale bylo to příšerný.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

strevlas

pátek, 2. srpen 2013
22:53

strevlas

to hroch: Tak jsem to dnes přechutnal a bylo to normální bezpohlavní pivo na žízeň, co neurazí, ani nenadchne. Už bych to nenazval nejhorším pivem na světě, asi jsem měl předtím smůlu na nějakou zásilku, co nebyla zrovna dvakrát dobře skladovaná.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Energetik

úterý, 2. červenec 2013
13:33

Energetik

Hrochu, představ si, že jsem měl teď doma dvě basy Krakonoše s DMT 17. 7. a řadil jsem ho k těm várkám, které se dost povedly.... ;) Je to zajímavé.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

hroch

úterý, 2. červenec 2013
17:22

hroch

to Energetik: Já tomu taky nerozumím, protože do té Liberecké prodejny (Expres nápoje) zaváží rovnou z pivovaru a mají místnosti prakticky bez oken a s teplotou, že zaměstnankyně jsou celý rok v kožíšku. Kdybych neměl ten kontrolní vzorek tak tomu sám nevěřím. Ale je dost možný že mi moc specifické chuti (moc už je pachuť) Krakonoše vadí, a to je zvláště cítit při porovnání s jinými pivy, ale spousty jiných konzumentů si může chrochtat blahem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Energetik

středa, 3. červenec 2013
09:09

Energetik

to hroch: V tom to možná bude, protože tahle várka je opravdu specifická, typicky "krakonošovská" :-) Což vážně nemusí znamenat, že je pivo staré. Občas jsou várky méně výrazné, ale pak z mého pohledu prázdnější. Nevím, stát se mohlo cokoliv.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Pepa

neděle, 30. červen 2013
20:49

pepa

Nehodnotím tvoji degustaci jen musím nepsat že PU se vaří jen v Plzni.Pokusy vařit v Polsku nebo Rusku skončili.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 30. červen 2013
20:54

Rosťa

to Pepa: Rozumím. Tedy to nepiš.


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Chody

neděle, 30. červen 2013
20:57

Chody

to Rosťa: Ale Ty bys mohl zase něco napsat :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Nevěřící Tomáš

úterý, 2. červenec 2013
13:49

to Pepa: Ono nešlo úplně o pokusy ale o celní a daňové důvody, proč vařit PU v Polsku a Rusku. Ano, v Polsku již výroba skončila (pominuly důvody), nicméně v Rusku se pro ruský trh stále vyrábí... A v Česku se Plzeň nevařila nikde jinde než v Prazdroji...


napsal(a): Nevěřící Tomáš [Odpovědět]

Pepa

čtvrtek, 4. červenec 2013
10:24

pepa

to Nevěřící Tomáš: V rusku též už výroba PU skončila.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Elf

neděle, 7. červenec 2013
13:59

Elf

to Pepa: Ke mně se naopak dostali informace, že se Plzeň dovařuje minimálně v Nošovicích. Jedině že by uvařili pivo v Plzni a do Nošovic by ho převezli jen zrát, ale to se mi moc nezdá. Protože např. na Bláhovku vozí někdy Plzeń z Nošovic, což potvrdil i sám majitel.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Pepa

neděle, 7. červenec 2013
14:32

pepa

to Elf: Pu se z Nošovic určitě nevozí.Nošovice vystavují gambáč a kozla a dodávají především na moravu.V Plzni dělají radegasta především do petek a plechu a dále všechny ty ochucené hrůzy plus Fricko a teď už snad i Cider .Pivovar má vařit PIVO ale prý jde o každou láhev a korunu.Podotýkám nápis na cisterně neznamená že to obsahuji.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Elf

neděle, 7. červenec 2013
15:41

Elf

to Pepa: Jak jsem psal, sám majitel Bláhovky potvrdil, že mu občas vozí pivo z Nošovic a je to Plzeň, o nápisu na cisterně nemluvím. Tohle bude prost věc, kterou nebudeme vědět nikdy na 100%.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

JardaK

neděle, 30. červen 2013
17:48

JardaK

Zajímal by mě rozdíl v receptuře Lobkowicze a Argusu Maestic. Lobkowicze pokládám za pouhou napodobeninu PU a jelikož mi PU nechutná, nechutná mi samozřejmě ani imitace. A když jsem zkusil Argus Maestic, řekl bych, že je to Lobkowicz s Lidl etiketou a nic víc. Nic z těchto tří značek samozřejmě nepiji, ale také si občas udělám malou soukromou degustačku, kde statečně ochutnám ledasco. Jinak moje hodnocení zmíněných vzorků je 1. Konrad, 2-3. Klášter a Krakonoš podle toho, v jaké kondici je Krakonoš, 4. Svijany a pak už dlouho nic, pak tonic a pak zase dlouho nic :D


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Chody

neděle, 30. červen 2013
20:44

Chody

to JardaK: Také si myslím, že Argus Maestic je Lobkowicz...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

neděle, 30. červen 2013
21:57

hroch

to Chody: Já si osobně myslím, že ne. Protože Lobkowitz měl pachutě PU, kdežto Maestic byl v obou i domácím kontrolním bez pachutí. Ale zkusím si udělat (snad nazýváno křížovou) zkoušku. Dvě piva ve více skleničkách a pokusit se to stejné dát k sobě. U dvou a tří vzorků jsem zatím měl vždy stoprocentní úspěšnost a jestli tam budou chyby tak je to velmi podobné neli stejné pivo.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

kejna

neděle, 7. červenec 2013
17:52

Kejna

to Chody: Argus Maestic vari, vyhradne v Protivine, tajnosti uz pred casem skoncili, uz se tim zacal chvalit jak Lidl, tak sam pivovar.


napsal(a): kejna [Odpovědět]

Chody

neděle, 30. červen 2013
22:25

Chody

to hroch: Myslím, že se jedná o trojúhelníkovou degustaci


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

láhev

středa, 3. červenec 2013
22:56

Mám takový pocit, že jste proti svijanům docela zaujatý. jsem nezávislý pozorovatel. ale to je fakt divný. Úspěch se holt v čechách nenosí. to hroch:


napsal(a): láhev [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI