Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo s příchutí whisky

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo s příchutí whisky

[čtvrtek, 23. prosinec 2010]

Že i v pivovarství je stále ještě prostor pro tvořivost dokazuje tradiční německý pivovar Hösl z Mitterteichu se svým pšeničným svrchně kvašeným pivem s příchutí whisky, který uvádí do tržní sítě pod obchodním názvem Whiskey-Weisse. Při jeho přípravě je jeden díl ječného sladu, který se používá při výrobě tohoto piva, nahrazen sladem používaným pro výrobu whisky.

Trvalo půl roku a bylo zapotřebí provést čtyři pokusné testovací várky k tomu, aby bylo dosaženo souladu aromatu whisky s chutí svrchně kvašeného piva. Whiskový slad byl odebírán přímo od dodavatele ze Skotska, kde se pro jeho sušení, podle tamních zvyklostí, využívá místní rašelina. Vzniklá typicky kouřová rašelinová příchuť je tudíž také charakteristická pro nové pivo Whiskey-Weisse. Aby došlo ještě k jejímu dalšímu zintenzivnění, využívá místní sládek, který patří již ke třetí generaci majitelů pivovaru, speciální vystírací a rmutovaní postup a zvláštní kmeny pivovarských kvasinek.

Zdroj: Agronavigátor | Autorka: Iva Hvízdalová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

čtvrtek, 23. prosinec 2010
15:29

Roman Holoubek

Užití whisky sladu při výrobě piva není novinkou, ale už dlouho jej některé pivovary používají. Například chutným příkladem je rakouský Eggenberg se svým Nessie. Ale s pšeničným sladem? Nevzpomínám si.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI