Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Test: Jak chutná biopivo?

Co se píše o pivovarech a pivu


Test: Jak chutná biopivo?

[pátek, 1. říjen 2010]

Biopotraviny si k českým zákazníkům již cestu našly. Nakupujeme biouzeniny, biozeleninu nebo biomléko. Na pultech obchodů však stále častěji narazíme i na biopivo. Říkáte si, jak asi biopivo chutná? Naše redaktorka ho otestovala za vás!

Oblíbili jste si biopotraviny a přemýšlíte, že klasické pivo vyměníte za to s přívlastkem bio? Pokud byste čekali, že je toto nekonvenční pivo vyráběno jinou, sofistikovanější, technologicky vyspělejší či dokonce zázračnou cestou, asi budete zklamaní. Rozdíl mezi tradičním a organickým ležákem je hlavně v původu základních surovin. Bezpodmínečně nutné je, aby při výrobě biopiva byly použity suroviny, které byly vypěstovány bez použití chemických hnojiv a pesticidů. Samozřejmě i celý výrobní proces každého biovýrobku podlehá předpisům a dodržování přísných norem, žádné zázraky se však nedějí.

"Biopiva jsou více hořká a výrazně je v nich cítit chmel."

Základem každého piva je voda, chmel, slad a kvasinky. Voda je jednou z nejdůležitějších surovin a její kvalita výrazně ovlivňuje celkovou chuť piva. Chmel dodává pivu hořkost, vůni a působí jako konzervant. Některé pivovary používají chmelových extraktů či chmelových granulí. Slad dodává pivu plnost, sladkost a barvu. Obvykle se získává z ječmene, může být ale také pšeničný. Doba sušení zrn sladu a teplota použitá pro pražení určují, zda vznikne zlatý plzeňský ležák nebo tmavý stout. Obvykle platí, že čím více sladu se použije, tím je pivo aromatičtější.

České biopivo v supermarketech zatím nenajdete. Pokud toužíte po organickém pivu, musíte se spokojit se zahraničními výrobky. Počítejte ale s tím, že jsou drahé. Jak biopivo chutná, otestovala naše redaktorka. Podívejte se na její hodnocení!

Biopivo je drahé

V současné době v supermarketech nenarazíte na české biopivo. Pokud toužíte po organickém pivu, musíte se s pokojit se zahraničními značkami, jejichž ceny se pohybují mezi 35–90 korunami.

Srovnání cen lahvového biopiva

Název piva - Fuller's Organic Honey Dew - Mothership Wit Beer Organic Wheat Beer - Lammsbrau Pilsner

Původ - Anglie - Belgie - Německo

Cena za lahev - 69–89 Kč - 35–55 Kč - 37–45 Kč

Ačkoli se zatím české biopivo nevyrábí ve velkém, objevují se první vlaštovky. V červenci tohoto roku měli čeští fanoušci pivních experimentů jedinečnou možnost vyzkoušet organické pivo české výroby. Organické pivo vyrobil Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze. Slad ovšem pocházel z Německa a chmel z Nového Zélandu (v České republice zatím nejsou tyto suroviny k dostání v biokvalitě). A ačkoli postup výroby tohoto biopiva nebyl certifikovaný, lze ho označit za první organické pivo vyrobené v ČR.

Jak chutná biopivo?

Říkáte si, jak vlastně to biopivo může chutnat? Také mě to zajímalo, proto jsem se rozhodla otestovat několik organických piv, které jsou běžně k dostání v supermarketu. Zde jsou mé dojmy:

Peak Organic IPA

U tohoto piva jsem byla spokojená s hustější pěnou, která se u amerických piv moc nevidí. Pěna brání zvětrání piva a celkově dotváří hezký vzhled. Překvapila mě však jeho hořkost a lehká sirupovitost, kterou bych čekala spíše u tmavších piv. Na druhou stranu můj kamarád byl tímto vzorkem nadchnut a dle jeho posouzení má pivo správný říz, perlivost, je osvěžující a jedno ochutnání ho přesvědčilo o jeho dalším nákupu.

Foto

Butte Creek Pilsner

Jedná se o lehké pivo. Není příliš výrazné, což mně osobně více vyhovuje, dobře vychlazené je velmi osvěžující a vcelku mě potěšil také fakt, že je takřka bez hořkého chmelového zakončení. Můj kamarád jej zhodnotil slovy, že chutná po jablcích.

Wolaver’s White Ale

Musím poznamenat, že mé hodnocení uvedeného vzorku veskrze ovlivnil fakt, že všeobecně nejsem příznivcem tohoto typu. Podle mě se tedy nijak nelišilo od jiných kvasnicových piv. Podle mého kamaráda je to však jedno z nejlepších kvasnicových piv, příjemné pro svou suchost a perlivost, které kdy vyzkoušel. A to i bez přidání citronu.

Biopivo chutná po chmelu

O biovýrobcích se všeobecně tvrdí, že jejich chuťové spektrum je mnohem širší, jsou celkově výraznější a chutnější. Na základě ochutnání těchto vzorků organických ležáků jsme dospěli ke shodě na jednom rysu, který převažoval u všech. Biopiva mají vyšší hořkost a výrazně je v nich cítit chmel. Všechny vzorky kromě Peak Organic IPA také postradádají hodnotnou pěnu, což by ale mohlo být přisuzováno faktu, že pocházejí z americke produkce. Ani tento charakter by nemusel ubírat biopivu na kvalitě, neboť objem lahve je pouze 355 ml, takže průměrnému českému konzumentovi nevydrží pivo ve sklenici tak dlouho, aby mohlo zvětrat.

Zdroj Na zeleno.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pátek, 1. říjen 2010
18:36

hroch

Malá perlička k výrazu Bio jak ho přijímají dnešní studenti VŠ. U mě v hospodě máme Lažanský mošt v několika druzích a vždy šel nejvíc jablečný a jablečný s vlákninou. Výrobce dělá taky Bio o trochu dražší a protože se pořebovali zbavit zvýšené zásoby bio moštu prodávali ho jednou dokonce pod cenou normálního. Tak jsem ho zakoupil a od té doby co byl vystaven na baru jablečný Bio mošt se jablečný mošt už prakticky nepije. Averze na Bio je už docela rozšířená. Jinak Bio jablka se vykupují o 50hl dráž po podepsání prohlášení o neprovádění hnojení a postřiků. Kontrola neexistuje, rozdíl v chuti taky ne. Pak ještě nechápu ten název organické pivo- nesmyslnost by mohl vysvětlit asi chemik Malakin.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Sekal

sobota, 2. říjen 2010
00:28

Sekal

to hroch: V zelenině rozdíl nepoznám, v ovoci také ne, třeba exotické ovoce nebio v Asii je daleko lepší než bio dovezené do Evropy. Zásadní rozdíl je podle mne v mase, zejména kuřecím a hovězím (z tradičně konzumovaných). Jak jsem psal, chuť bio piva ovlivňuje ten, kdo ho vaří, nikoli biosuroviny, z nichž je vařeno.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
12:25


posted by: Inzerce

Jarda

pátek, 1. říjen 2010
16:48

Bio suroviny jsou ponechány škodlivým vlivům napospas, tedy :
1) nižší výnos = vyšší cena
2)neobsahují chemikálie = obsahují to, proti čemu se obvykle těmi chemikáliemi bojuje
Takže:
Ubohé chmelové šišky + zakrslý ječmen plný námelu a plísní + bakteriálně znečištěná voda + nesanitovaná technologie = velmi mnoho bioplynu po pozření. Kdo má kotel na biomasu, alespoň si eliminuje tu zvýšenou cenu. A zvýšenou peristaltikou střev bojuje proti rakovině tlustého střeva, pokud ho nezahubí toxiny z plísní.
Kurňa ty lidi fakt ale blbnou, což ::lol


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pondělí, 4. říjen 2010
16:21

Tomáš Kroupa

to Jarda: A to by mě docela zajímalo, jestli je to s chmelem jako třeba se zrním, pro pěstování obilí bez chemie se používají staročeské odolné odrůdy, ze kterých byly vyšlechtěné současné od(z)růdy, co nic nevydrží a potřebují pro růst tuny chemie. Taky pro větší výnosy. U chmelu to bude asi obdobné. Nezapomínejme, že v dobách před řekněme sto lety a dále do mínusu, se bez chemie hravě obešli. Pro větší výnosy a větší pohodlnější nasycení více krků tu holt máme chemickou stravu, to je ale každého svobodná volba, k čemu se uchýlí dle svého přesvědčení. :)


Narmer

pátek, 1. říjen 2010
13:26

Narmer

tradiční a organický ležák ... :) :D


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 1. říjen 2010
11:41

Tomáš Kroupa

Okusil jsem už hodně bio výrobků a všeobecně lze říci, že díky nepřítomnosti herbicidů, pesticidů a jiných sra..koidů způsobujících civilizační choroby, jsou chuťově výraznější.


Dan

pátek, 1. říjen 2010
10:45

Dan

Podle mne je to článek naprosto o ničem...
"Bio" je teď moderní téma, stejně jako ekologie, obnovitelná energie a další.
Jsem přesvědčen, že kdyby u nás někdo začal pěstovat "bio" chmel, tedy bez použití hnojiv a pesticidů a tento byl následně použit pro vaření piva, tak nikdo žádný rozdíl v chuti nepozná.
A to hodnocení podle pěny, je úsměvné.
Víc než to, že nemáme u nás biopivo, mi vadí, že některá piva už ani nepřipomínají to naše "obyčejné", kdysi výborné pivo...:(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Roman

pátek, 1. říjen 2010
11:39

to Dan: Ja si myslim, ze bio-chmel by byl mene vyrazny a tak by byl rozdil v chuti poznat - smerem k horsimu. Bio neznamena lepsi. Bio je velka bublina a casto podvod na spotrebitele, prave stejne jako zelene mysleni a obnovitelna energie.


napsal(a): Roman [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 1. říjen 2010
13:28

Tomáš Kroupa

to Roman: Nevím jak zahraniční bio produkty, ale u nás to výrobci dělají ze svého přesvědčení, je to pravidelně kontrolované, takže podvod stran našich bio produktů hrozí jen stěží. Když zemědělec konečně po pěti letech lopoty a pěstování bez chemie dostane certifikát, tak těžko hned začne používat opět chemii. Při první kontrole by o certifikát přišel. Zrovna tak bio prodejci - když to drobní podnikatelé v ČR po mnoha letech dřiny, bídy a odříkání prosadili, hned se toho chytly hypoše a udělali z toho byznys. To už sem ale nepatří, znám z vlastní zkušenosti, tak jsem se musel českého bio zastat. Navíc jestli ještě zvýší spodní daň, spousta prodejců to bude muset zabalit. Ale zpět k debatám o pivu, nechci být ukamenovaný. Místo kamenů házejte prosím radši kvalitní lahváče. :)


Chody

pátek, 1. říjen 2010
13:33

Chody

to Tomáš Kroupa:

Víš jaký je rozdíl mezi bio zemědelci a těmi ostatními? Ti bio práškují v noci :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

varic

pátek, 1. říjen 2010
14:17

varic

to Tomáš Kroupa:
Je legrační jak někteří "milovníci pravého českého piva, resp. dobrého piva" jdou po krku těm, co taky něco uznávají, ale v jiné oblasti :) Asi už to tak nějak patří k téhle zemičce.


napsal(a): varic [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 1. říjen 2010
13:45

Tomáš Kroupa

to Chody: Tak a je to venku. ::lol


Dwarf

pátek, 1. říjen 2010
08:46

Dwarf

ten článek mi nevím proč připadá jako jeden velký blábol, příp. snůška nesmyslů... :-(


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Vláďa

pátek, 1. říjen 2010
10:40

Vláďa

to Dwarf: Ten článek totiž JE jeden velký blábol.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Daník

pátek, 1. říjen 2010
08:34

Slad z Německa a chmel z NZ. > jen mě napadá co je na tom tolik "bio" když si představim tu dálku a jak ta loď jede na mazut a smrdí tak nevím ...


napsal(a): Daník [Odpovědět]

karl2

pátek, 1. říjen 2010
18:09

to Daník: bio nerovna se eko :) cimzto se rysuje novy trend "bioeko", asi si na to udelam ochrannou znamku


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

fero

pátek, 1. říjen 2010
08:27

Fero

Obvykle platí, že čím více sladu se použije, tím je pivo aromatičtější.Zase jeden blábol - jinak platí čím více se nasype sladu do kotle při stejném objemu vody tím vyšší je stupňovitost vyrobeného piva


napsal(a): fero [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI