Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svatováclavský Doppelbock z Velkého Března: pivo neobvyklé síly

Co se píše o pivovarech a pivu


Svatováclavský Doppelbock z Velkého Března: pivo neobvyklé síly

[pátek, 17. září 2010]

O málo více než jediný týden zbývá do okamžiku, kdy vybrané podniky nabídnou svým hostům další z řady speciálních piv určených pro slavnostní příležitost, pro jediný den v roce. Na svátek svatého Václava, hlavního patrona naší země, uvede Heineken Česká republika pod názvem Svatováclavský Doppelbock, dosud nejsilnější pivo ve svém portfoliu. 28. září tak pivní fajnšmekři dostanou příležitost ochutnat jedinečné 210 pivo vrchního sládka Petra Hauskrechta z pivovaru Velké Březno.

Jedná se o spodně kvašené 21 pivo s výraznou, ale jemnou hořkostí dosaženou použitím českých aromatických a hořkých odrůd chmelu, jehož obsah alkoholu je 9,5 %. V ležáckých sklepech pod dozorem sládků zrálo více než 100 dní. Díky zbytkovému neprokvašenému extraktu je toto sytě zlato-hnědé pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním s alkoholovými tóny. Hodí se pro velmi speciální příležitosti.

Petr Hauskrecht, vrchní sládek pivovaru Velké Březno a tvůrce nového speciálu jeho výjimečnost komentuje následovně: „Je to nejsilnější pivo z portfolia Heinekenu Česká republika. Jedenadvacítka. Před lety se u nás již prodávala, my nyní tuto tradici po dlouhých letech obnovujeme. Ovšem pouze v omezené sérii, na svatého Václava. Je to speciální pivo, které bude žít jedinečností slavnostní chvíle. Ve Velkém Březně jsme na něj náležitě hrdí a věříme, že zachutná i konzumentům“.

Označení Doppelbock v názvu piva odkazuje k tradici výroby podobně silných podzimních piv s výraznou chutí, která jako první vařili italští mniši v Bavorsku.

Svatováclavský Doppelbock, kterého bylo pro jediný den v roce uvařeno 470 hektolitrů, se bude prodávat ve vybraných více jak 950 provozovnách po celé České republice. V omezené sérii byly pro jeho podávání vyrobeny také sváteční sklenice. Na uvedení speciálu již nyní upozorňují plakáty, stojánky na stolech a samolepky na dveřích vybraných podniků. Více informací včetně přehledu všech míst, kde bude Svatováclavské k dostání, je možné najít na webových stránkách určených tomuto produktu - www.svatovaclavskepivo.cz. Novinkou je také nabídka části produkce ve vratných skleněných pivních lahvích o objemu 0,5l.

Svatováclavský Doppelbock je již čtvrtým z řady pěti speciálů, které letos Heineken uvádí na český trh. Po Zeleném velikonočním speciálu ze Starobrna, červnovém Svatojánském z Velkého Března a Dožínkovém z Krušovic, přibude ke Svatováclavskému o Vánocích ještě patnáctistupňový Regenerátor taktéž z Velkého Března.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pátek, 17. září 2010
23:21

hroch

Když pominu až nesmyslné reklamní žvásty, zarazím se nad tím objemem. Výroba 470hl, něco dolahví, zhruba 40procent a zbývá mě na každou z 950 hospod pouze třicítka piva. To si tu pochoutku v těch "vybraných hospodách" štamgasti vychutnají jen během maximálně tří čtyř hodin.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.09.2010 ve 23:23:08


napsal(a): hroch [Odpovědět]

ladin

sobota, 18. září 2010
22:24

to hroch: Pri poslednim heinekenovskem "specialu" to opravdu (info od hosinskych) fungovalo tak, ze si hospody pul roku predem objednaly nejake mnozstvi a nakonec dostaly jednu tricitku. Takze bych temto poctum veril...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:09


posted by: Inzerce

Pavel R.

pátek, 17. září 2010
11:38

Pavel R.

Před lety se u nás již prodávala, my nyní tuto tradici po dlouhých letech obnovujeme. Přestala se vyrábět ve stejném roce, kdy Heineken koupil Drinks Union. Vyráběla se v KH a prodávala v Německu pod značkou Březňák.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Dan

pátek, 17. září 2010
12:04

Dan

to Pavel R.:
Jo a teď se Heineken tváří jako specialista na speciály. Skoro bychom mu měli být vděční za oživení nabídky.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Narmer

pátek, 17. září 2010
12:30

Narmer

to Dan: Tak o vděčnosti bych rozhodně nemluvil, nicméně - zmíněné speciály se mi podařilo ochutnat a až na velikonoční zelené ze Starobahna (nebylo špatné, ale ani nijak zvlášť dobré, takové bez chuti a bez zápachu, veskrze zbytečné) mi ostatní chunaly. Svatojánské bylo fajn a vyloženě překvapen jsem byl pitelností Krušovické dožínkové pšenice; byla trochu mdlejší, než třeba Weizen z Náchoda, ale i tak říkám : dobré. Na Svatováclavské a na vánoční Regenerátor se těším a věřím, že si pochutnám. Totiž, dle mého názoru, ve Velkém Březně stále pivo vařit umí, Heineken neHeineken.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.09.2010 ve 18:10:49


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Dan

pátek, 17. září 2010
15:01

Dan

to Narmer:
Tak s tou vděčností to bylo myšleno s nadsázkou. Kdyby tu Heineken cílevědomě nelikvidoval naše pivovarnictví a nezavíral některé pivovary, tak mohla být situace jiná. Otázka je, jak dlouho vydrží pivovar Velké Březno. Tam pivo vařit umí, ale pod taktovkou gigantu to není jednoduché a o jejich budoucnosti si sami nerozhodnou. Kvalita piva nemusí být v tomto případě rozhodující. Ale třeba se vše vyvine jinak, i velké giganty už přicházejí na to, že lidem přestávají chutnat unifikovaná piva...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.09.2010 ve 15:02:35


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pavel R.

pátek, 17. září 2010
22:33

Pavel R.

to Dan: V první řadě, hned po zakoupení DU, rušili druhy piv, která nešla více na odbyt. To byl i úděl 21% Březňák ( a málem i 14% nefiltrované ), s kterou teď vyrukovali jako se skoro novinkou. Mě jen zaujala ta věta o dlouhých letech...


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Narmer

sobota, 18. září 2010
07:51

Narmer

to Pavel R.: 21° Březňák je nedávná záležitost ? já si fakt myslel, že je to někdy z první republiky nebo tak...; oprav prosím moji mylnou představu


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Narmer

sobota, 18. září 2010
07:55

Narmer

to Dan: souhlasím; však taky neříkám, že Heineken je spása našeho pivovarnictví, to opravdu ne; jenom tvrdím, že těch pár jejich počinů, jako třeba ta dožínková pšenice, je fajn; snažím se mít trochu nadhled a když je za co, pochválit i nepřítele :-8


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Pavel R.

sobota, 18. září 2010
08:25

Pavel R.

to Narmer: Jak jsem již napsal výše, vyráběla se v KH, kde zrála cca rok v ležáckých tancích a vyvážela se do Německa. Byla vyráběna na objednávku DUD ( Drinks Union Deutschland ). Už bych kecal, jestli to bylo podle nějaké staré receptury, jak se dnes pyšní mnoho pivovarů, ale za první republiky se ve VB vyráběla silná piva. A za II. Světové války, jako jeden z mála, nepřišel pivovar o svou měděnou varnu ( postavena v roce 1932 a slouží do dnes ), protože zásoboval pivem Africacorps. Prostě jsem chtěl jen poukázat na to, že se Hei chlubí cizím peřím. Např. technologický postup 14% jsme vytvářeli na koleně a za provozu, ale s tou dnešní snůškou ovocných příchutí nemá již nic společného.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI