Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Když má pivo uměle našlehanou pěnu

Co se píše o pivovarech a pivu


Když má pivo uměle našlehanou pěnu

[středa, 24. březen 2010]

Pěna dostala pěkně na frak

Všichni si pamatujeme, s jakou rozkoší si Magda Vášáryová utírala pěnu ze rtů poté, co vypila do dna čerstvě natočené pivo. Ano, pěna je pro nás důležitá. O tom, jak by mělo vypadat, se vedou v hospodách spory. Jedni říkají jedině pivo s čepicí, čím větší, tím lepší, druzí přísahají na hladinku. Čechům se zkrátka líbí, když je pěna hustá tak, že se na ní udrží desetník. Není divu, že pěnivosti věnují pivovary tolik pozornosti.

Když to nejde tak, jak to šlo vždycky, tedy s pořádnou dávkou sladu a chmele, tak to půjde pomocí chemie. Možná i paní sládková v Postřižinách měla uměle našlehanou pěnu, takovou, jaká se používá při focení reklamy na pivo.

***

Některé pivovary vylepšují pěnu nepovoleným chemickým prostředkem. Dokonce i ty, které se chlubí, že pivo vaří tradičním českým způsobem.

Pane vrchní, co jste to přinesl v půllitru za krásu! To pivo s nádhernou pěnou! To není pěna, to je šlehaná smetana, to není smetana, to je chladivý pudink, to není pudink, to je sám parádní gól!

Takhle krásně to za nás české pijáky piva řekl Bohumil Hrabal. Čepice pivní pěny je pro české pivo zkrátka důležitá. Přestože neplatí: čím lépe vypadá pěna, tím lepší bude pivo.

Obzvláště když ten parádní gól, ta šlehaná smetana nemusí být přirozená, ale „načechraná“ uměle, pomocí prostředku, který nemá s klasickou výrobou piva nic společného. A který navíc není v České republice povolen. Jmenuje se mu Tetrahop.

Test MF DNES potvrdil, že jej některé pivovary používají. Z třiceti piv, která nechala redakce analyzovat ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze, tetrahop obsahovala pětina. Piva z pivovarů Staropramen, Svijany, Janáček a Zlatopramen. Tedy z těch, které patří jak k těm velkým (Staropramen), tak k malým hráčům na trhu (Svijany, Janáček).

Tradičně, ale s chemií?

„Vaříme pivo dle původních receptur. Dbáme na dodržování

2. Nejde o surovinu, ale o potravinářské aditivum - tedy látku přídatnou, protože se do piva přidává, aby vylepšila některé jeho vlastnosti. Navíc látku nepovolenou. Její dovozce by měl tedy požádat ministerstvo o zařazení na seznam aditiv povolených k výrobě piva. Pokud bude schválena, měly by jí pivovary uvádět na etiketě piva.

Do českého piva tetrahop nepatří

Výzkumníci nejsou přímo proti tetrahopu, ale proti tomu, aby se používal k výrobě tradičního českého piva a aby se schovával za souhrnné označení „chmelové produkty“.

Své opodstatnění má podle nich pouze u moderních piv, která nepoužívají žádné označení Klasické pivo, Tradiční pivo, nebo dokonce značku chráněného zeměpisného označení České pivo.

Pokud pivovar používá kvalitní suroviny a hlídá si technologický postup, není vůbec důvod používat tetrahop. Kvalitní hustou pěnu, vyrovnanou hořkost i ,kroužkování‘ ve sklenici lze dosáhnout bez něj,“ vysvětluje Alexandr Mikyška z pivovarského výzkumáku.

A potvrdil to i test. Většina piv měla velmi dobrou nebo dobrou pěnivost i bez použití tetrahopu. Nejstabilnější pěnu v laboratoři naměřili u ležáků Primátor i Staropramen.

***

FAKTA

Našlehává se nejen pivo

Pivo není žádnou výjimkou. Náhražky surovin, podobné tetrahopu, se dnes používají ve všech potravinách. V testech MF DNES jsme na ně poukázali už mnohokrát. V jogurtech místo jahod jahodové aroma, v paštikách místo masa kůže a zbytky z kostí, do kávy si dáváme šlehačku z rostlinných tuků, z těch se vyrábí i pomazánkové máslo... Nic z toho nám neublíží, všechny „náhražky“ jsou zdravotně nezávadné, jinak by neměly svůj E kód. Podobně to dopadne nejspíš i s tetrahopem. Výrobce prokáže, že je to látka nezávadná, a není proto žádný důvod ji k výrobě piva nepoužívat. Dostane nějaké to „éčko“ a výrobce ho bude muset dát na etiketu.

Anketa

Patří tetrahop do českého piva?

Petr Samec, Budějovický Budvar »Ne, jeho používání má jen ekonomické důvody. Pojem „české pivo“ v sobě obsahuje tradiční výrobní postupy, řemeslnou poctivost a kvalitní přírodní suroviny. Podle našeho názoru do českého piva tetrahop v žádném případě nepatří. My máme kritéria na suroviny ještě mnohem přísnější: používáme výhradně přírodní lisované chmelové hlávky, které pivu dodávají jednak přirozenou hořkost, a řadu dalších přírodních sloučenin, které příznivě ovlivňují senzorické vlastnosti piva. Používání tetrahopu, chmelových extraktů, dalších netradičních surovin (např. maltózový sirup) a nových výrobních technologií při výrobě piva má čistě ekonomické důvody a je vedeno snahou maximálně „osekat“ výrobní náklady.

Pavel Dostálek, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT »Do piva vařeného tradičním způsobem ne. Tetrahop jsou vlastně hydrogenované iso-alfa kyseliny, které nemohou v pivovarském procesu přirozeně vzniknout. Je to uměle vytvořená látka, která se do piva dodává. Dělá se to proto, že iso-alfa kyseliny z chmele jsou na světle nestálé. Tetrahop má ale ještě jednu výhodu - stabilizuje pěnu. Takže se nepoužívá proto, aby nahrazoval chmelové látky, ale hlavně jako stabilizátor pěny. Problém je v tom, že světová legislativa se na to dívá různě. Povolené je to třeba v Americe, kde ho považují za chmelový extrakt, čili za surovinu. My se na to ale díváme jinak, protože tyto látky přirozeným procesem nevznikají. Podle mého názoru do českého piva, vyrobeného tradičním způsobem nepatří.

Jiří Kořen, Chmelařský institut Žatec »To si musí rozhodnout pivovarníci. To je otázka pro pivovarníky, to si musí rozhodnout oni. My ten prostředek neznáme, nemáme s ním žádné zkušenosti. V Česku se nevyrábí. Jako chmelař ale říkám, že chmel v pivu nic nenahradí. Pokud se použije kvalitní chmelový produkt, ať už je to Žatecký červeňák nebo granulované další odrůdy, jako Sládek nebo Premiant, a pivo se vaří tak, jak má, musí být dobré.

Jan Veselý, Český svaz pivovarů a sladoven »Do Českého piva tetrahop nepatří. Státní zemědělská a potravinářská inspekce říká, že České pivo s velkým Č, tedy to, které používá chráněné zeměpisné označení, nesmí být s tetrahopem. A já s tím souhlasím, do Českého piva tetrahop nepatří.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Hana Večerková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tomáš Kroupa

čtvrtek, 25. březen 2010
09:56

Tomáš Kroupa

Voda, slad, chmel... V zrnu a chmeli je díky jeho modernímu způsobu pěstování tolik chemie, že nějaký uměle vytvořený tetrahop se hravě ztratí...


MyDloch

pátek, 9. duben 2010
12:04

to Tomáš Kroupa:Myslím, že nemáte pravdu. Množství přidávaného terahopu a rezidua pesticidů se liší v řádech. Navíc právě proto, že je v našich potravinách dost přidaných látek ne přírodního původu, nemusíme tam cpát další jek pro vizuelní efekt. Z vlastní zkušenosti vím, že chuť piva terahop zhoršuje. Jeho hořkost je jiné.


napsal(a): MyDloch (my.dloch(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

21. květen 2024
08:23


posted by: Inzerce

kolemjdoucí

středa, 24. březen 2010
19:04

Já myslím, že teďka se bude Staropramen pakovat z nejedné hospody, včetně všech reklamních předmětů.
Patří jim to, co jiného k tomu dodat.
IMHO: Staropramen desítka byla poslední dobou stejně jedna z nejhnusnějších desítek a úplně jsem ji přestal kupovat už před rokem. A když se uráčím vyrazit na pivo do hospody, tak vyhledávám Plzeň v nekuřáckém prostředí + kus pořádný flákoty :-) Zahulený nalévárny mě neoslovují.


napsal(a): kolemjdoucí [Odpovědět]

Chody

středa, 24. březen 2010
19:28

Chody

to kolemjdoucí:
Sakra, vyhledávat Plzeň, to je teda kauf(land)...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Krišot

středa, 24. březen 2010
20:08

Krišot

to kolemjdoucí: vidím, že pán zná nabídku piv akorát z globálních chemiček. Doporučuju zkusit někdy klasiku z malých pivovárků.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

MILOSLAV DOBŠÍČEK

pátek, 9. duben 2010
17:43

to kolemjdoucí: týýý v..e,( to je údiv - ne oslovení ! ) koukám jako blázen, to slyším prvně, že někdo vyhledává chemickou atomovku . Za prvé ji nemusíš vyhledávat, protože je úplně všude a za druhé jsi asi ještě neochutnal dobré pivo ??? Naposledy jsem byl na velikonoční pátek v mikropivaru Parník v Přerově, to v Plzni neuvaří, ani kdyby konečně vytáhli tu vodu z těch studní, a propustili všechny chemiky !!!


napsal(a): MILOSLAV DOBŠÍČEK (milos.dob(a)seznam.cz) [Odpovědět]

PetrV

středa, 24. březen 2010
13:50

PetrV

Konečně se o tom začíná mluvit!


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 24. březen 2010
12:46

jiri.kana

Čtyřskok v pivu vnímám jako další krůček k rezignaci na pivo jakožto nápoj z přírodních surovin.
Je-li ve složení kromě chmelového extraktu uveden i izoextrakt, je tím míněno právě tohle?
Jak se na používání čtyřskoku dívá třeba Reinheitsgebot?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

val

středa, 24. březen 2010
14:36

val

to jiri.kana: Reinheitsgebot není nic jiného, než seznam surovin - voda, slad, chmel. Voda je prostě voda, klidně z kanálu, slad jakákoli "naklíčená" obilovina a chmel může být cokoli, co z chmele pochází, včetně extraktu apod. HGB je povolené, protože "je to taky jenom voda".


napsal(a): val [Odpovědět]

ladin

středa, 24. březen 2010
19:02

to val: Reinheitsgebot hlavne nema v dnesni dobe zadnou oporu v soucasne legislative a to ani v nemecke, takze se pod to schova cokoli. Jinak v "originale" opravdu voda, chmel a jecmenny slad- tenkat nikoho ani ve snu nenapadla psenice a hle jak je ted v miste vzniku popularni...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

val

středa, 24. březen 2010
19:07

val

to ladin: Tenkrát nikoho nenapadlo CKT, různé extrakty, konzervanty atd....


napsal(a): val [Odpovědět]

jiri.j

středa, 24. březen 2010
20:53

to ladin: Velmi se mýlíte. R-gebot se nezmiňuje o ječném sladu, nýbrž o sladu (obecně)! Tudíž i pšeničné pivo je vařené podle R- gebotu 1516.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

ladin

středa, 24. březen 2010
21:48

to jiri.j: Originalni nemecke "bukvice" schopen prelouskat nejsem, ale v prepisech jsem vzdy videl Gersten...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

jiri.j

pátek, 26. březen 2010
19:08

to ladin:
Hopfen, Malz, Waser... Malz- slad. Jedno zda ječný, či pšeničný. Žitné pivo se vařilo jen v 16 st. Neužívání žita je dáno konvencí. Žito na chleba. Jinak pro jistotou: http://de.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI