Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Radegast výrazně snížil spotřebu tepla

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Radegast výrazně snížil spotřebu tepla

[středa, 17. březen 2010]

Významných úspor dosáhl v roce 2009 v oblasti spotřeby tepla pivovar Radegast. Díky ekologickým investicím snížil odběr o 130 GJ měsíčně, což znamená meziroční zlepšení o 7 %. Tolik tepla spotřebuje měsíčně přes 30 běžných domácností v ČR. Z finančního pohledu to představuje roční úsporu v řádu stovek tisíc korun. Kromě úspory energie mají tato opatření další ekologicky příznivý efekt, a sice snížení emisí skleníkových plynů do ovzduší.

Pro náš pivovar je zásadní vařit výborné pivo, které chutná spotřebitelům. To by nešlo bez kvalitních surovin, mezi které patří voda z řeky Morávky. Pivovar je s životním prostředím úzce spojen, a proto se snažíme o jeho maximální ochranu,“ řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Mezi ekologické aktivity pivovaru patří mimo jiné i snaha o maximální tepelné úspory. Těch dosáhl pivovar zejména díky využití zbytkového tepla z odluhů kotlů, které se využívá pro ohřev napájecí vody kotlů. Zároveň pivovar přistoupil k centralizaci šaten a sociálního zázemí pro zaměstnance. Měsíčně tak ušetří 130 GJ tepla.

Ekologické projekty probíhají v pivovaru Radegast systémově a jsou motivovány principy tzv. trvale udržitelného rozvoje mateřské společnosti SABMiller. Dlouhodobým cílem je zde dosáhnout 50% snížení emisí skleníkových plynů produkovaných z výroby piva a to v horizontu desíti let. „Máme tzv. Energo tým, který prověřuje konkrétní náměty, jak snížit energetickou náročnost,“ dodal Ivo Kaňák.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Milan

čtvrtek, 18. březen 2010
11:33

Milan

Měl bych pro hochy z Radegastu ještě jeden návrh, přestěhujte šatny rovnou k řece Morávce, když to provedete v létě, zaměstnanci se při koupeli v řece po práci otuží a když to vydrží až do zimy, klesne nemocnost a ještě můžete na Vánoce uspořádat memoriál Redegastu v přeplavání Morávky. A zase bude o čem psát.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Dan

středa, 17. březen 2010
22:35

Dan

To jsou věci, tisková zpráva o centralizaci šaten kvůli ochraně životního prostředí... To můžou vyprodukovat jen v PP. :D
A snížení emisí o 50%, to nejspíš znamená další zkrácení vaření, kvašení a "ležení"...
No hlavně že je zásadní, vařit výborné pivo :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
05:32


posted by: Inzerce

hroch

středa, 17. březen 2010
23:47

hroch

to Dan:
Prvotní snížení skleníkových plynů se v takovém velkopivovaru nejdřív udělá jímáním CO2 z kvašení a jeho další zpracování. U CKT je jímání téměř bez problému. Opět zpráva jen aby se psalo. Eko aktualita nový trend.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 18. březen 2010
00:05

Dan

to hroch:
Tak já jsem to trochu zlehčil, protože tisková zpráva z PP skoro vždy pobaví.
Přímé snížení emisí z kvašení by nemuseli řešit "dlouhodobě", jak je v textu uvedeno, protože to se dá technicky v případě CKT výroby asi zvládnout relativně snadno.
Myslím že se do toho ale počítá i nepřímé vypouštění emisí, tedy ze spotřebované energie, která se sice vyrobí jinde, ale při její výrobě jsou též produkovány skleníkové plyny.
Takže vlastně jakákoliv úspora energie vede ke snížení produkce těchto plynů. Úsporu nepřinese jen moderní výroba v CKT, ale třeba používání rekuperace tepla. Ovšem oni raději napíší, že přestěhovali šatny. Ještě mohli napsat, že vyměnili žárovky...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

boro

středa, 17. březen 2010
22:01

..."dosáhnout 50% snížení emisí skleníkových plynů produkovaných z výroby piva"...
Stačí se ve větší míře vrátit k přepravě komodit po železnici,když už máte vlečku,a ušetříte ovzduší skleníkových plynů víc než modernizací výroby za miliony.


napsal(a): boro (lxd2(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI