Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo: Hospodští ještě vyčkávají

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo: Hospodští ještě vyčkávají

[čtvrtek, 7. leden 2010]

Pivovary zdražily pivo kvůli drahým surovinám i vyšší dani.

Pivaři na Děčínsku zatím nemusejí mít obavy z toho, že budou pít drahé pivo. Pivovary sice zdražovaly, ale hospodští v děčínských hospodách zatím vyčkávají.

V naší restauraci nevaříme, jsme závislí na prodeji piva a ostatních nápojů, ale zatím jsme nezdražili. Budeme bojovat o přežití,“ tvrdil František Líbal z restaurace Březinka v Děčíně Březinách.

Nezdražila ani hospoda Tropical v Jílovém. „Vyčkáváme. Budeme se snažit ceny udržet. Máme otevřeno od nového roku až do čtyř do rána, abychom nalákali více zákazníků,“ vysvětlila Ivana Matušková z restaurace Tropical v Jílovém.

Pivo zdraží všude

Přitom některé pivovary zdražily už před koncem roku. A to kvůli zvýšení cen surovin. Především současná cena jedné tuny ječmene se díky velké neúrodě blíží dvojnásobku ceny loňské. Od ledna se přidala ještě vyšší daňová zátěž.

Zdražování se dotklo také minipivovaru Kocour ve Varnsdorfu. „Ceny našeho piva budou vyšší z důvodů větší daňové zátěže. Ještě je upravujeme,“ řekl majitel pivovaru Josef Šusta. Kromě běžného piva vyrábí také speciální pšeničné pivo Wajtzbock a pivo anglického typu Ale. Většinu piva dodává do restaurací v české republice. Na Děčínsku je to například Pizzerie Sluníčko v Rumburku, Hotel Erlec ve Šluknově a především do varnsdorfské restaurace Noprosu.

Na tento rok také chystáme vybudování podnikové restaurace. Velký odbyt máme v Praze.“ dodal Šusta. Odběratel Kocoura hotel a restaurace Erlec ze Šluknova ke zdražení ještě nepřistoupil.

Budeme se snažit udržet ceny co nejdéle. Ale počítám s tím, že zdražovat budeme, ač neradi,“ uvedl majitel hotelu Josef Erlec.

Varnsdorfská restaurace Noprosu zatím pivo Kocour nezdražila, ale chystá se. „Zatím čekáme jak dopadnou výsledné ceny pivovaru,“ řekl vedoucí restaurace Noprosu.

Zájem je o pivo v plastových lahvích

Společnost Heineken, která vlastní značky Zlatopramen, Březňák a Louny zdražila od 1. ledna pivo také kvůli vyšší spotřební dani o 4,6 procenta. Cena za sud se zvedla o padesát korun.

Heineken letos počítá s velkým nárůstem prodeje piv v plastových obalech o objemu 1,5 litru. Ten již v loňském roce vzrostl pětinásobně a tvořil více než tři čtvrtiny produkce. Kromě domácího trhu získal velký ohlas i v Německu, kam se vyváží.

Na českém trhu začal pivo v plastových láhvích prodávat v létě například i Plzeňský Prazdroj, který se prodeji piva v plastových lahvích bránil řadu let. Začal do nich stáčet nejlevnější druhy piva Klasik a Primus.

Heineken v České republice vlastní pivovar Starobrno a Královský pivovar Krušovice a loni se dohodl na koupi ústecké společnosti Drinks Union, která sdružuje pivovary Krásné a Velké Březno, Louny a Kutná Hora. Heineken je trojkou na českém trhu a jeho zdejší pivovary loni vyrobily 2,8 milionu hektolitrů piva.

Zdroj: Děčínský deník.cz | Autorka: Lenka Kopsová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Myrek

úterý, 23. únor 2010
08:53

Heineken je pro pivovarský průmysl pohromou. Nejen u nás, ale všude na světě. Na druhou stranu tak vytváří větší šance pro ty malé a střední pivovary, které za jidášský groš majitelé zatím neprodali.


napsal(a): Myrek (lssah(a)atlas.cz) [Odpovědět]

Ludwig

pátek, 8. leden 2010
08:53

Ludwig

Wajtzbock??
To je jak ze Svejka ta "Marskumpacka" :D :D :D
Ted vazne: Je tim mineny "Weizenbock"? Nebo neco jinyho?


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
07:33


posted by: Inzerce

Dwarf

čtvrtek, 7. leden 2010
22:15

Dwarf

Wajtzbock?? hm hm hm... a Kutnou Horu už to taky moc nesdružuje...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 7. leden 2010
22:56

jiri.kana

to Dwarf: No to mi netvrď, žes ještě nikdy neochutnal proslulý varnsdorfský bůček s vejci...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 8. leden 2010
09:50

Dwarf

to jiri.kana: bohužel ještě nikdy :-(


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI