Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo v Čechách chutná řediteli Prazdroje víc

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo v Čechách chutná řediteli Prazdroje víc

[sobota, 19. prosinec 2009]

Američan Doug Brodman má za sebou první měsíc ve vedení Plzeňského Prazdroje.

Foto

Ve světě piva už pracuje dlouhá léta. Teď působí ve vedení předního světového výrobce piva. Řeč je o novém generálním řediteli společnosti Plzeňský Prazdroj Američanu Dougu Brodmanovi.

Ve funkci jste zatím pouze krátce. Plánujete nějaké změny ve společnosti?

Zatím jsem ve fázi hodnocení a zjišťování. Dokončuji teď plán toho, na co budu klást důraz. Jisté je, že se chci soustředit především na tři věci, a těmi je zaměření na naše hlavní značky, rozvíjení znalostí a dovedností našich zaměstnanců a hlavně úspěšně převádět naše plány do praxe. Český pivní trh má velký potenciál, je třeba jej ještě více využívat. Důležité je také udržovat úctu k tradicím a zachovávat původní recepturu.

Jak jste trávil první měsíc jako generální ředitel?

Snažil jsem se dozvědět co nejvíce o novém prostředí, do něhož jsem vstoupil. Navštívil jsem pivovary, které do naší skupiny patří, včetně toho plzeňského. Podle mého názoru je tím nejkvalitnějším z našeho portfolia. A také jsem procházel české restaurace a hospody. Zvládl jsem tak dvě tři týdně.

Je nějaká hospoda, která vás obzvláště zaujala?

Nejlepší vztah jsem si vybudoval k pražské pivnici U Zlatého tygra. Tam je úžasná atmosféra.

Do České republiky přicházíte ze země, kde pivní kultura je na poněkud jiné úrovni. Už jste si zvykl na český způsob čepování a servírování?

Určitě. To nebylo totiž nic těžkého. Místní styl rozhodně upřednostňuji před tím americkým. Až tady jsem se dozvěděl, jak se opravdu pivo pije. Pivo vůbec k české kultuře patří a lidé tady na něj nedají dopustit.

Jaká byla vaše dosavadní pivovarnická kariéra?

Začínal jsem jako obchodní zástupce. Prodával jsem pivo v ulicích New Yorku. Pak jsem čtrnáct let pracoval ve společnosti Heineken v oddělení prodeje a marketingu. Před nástupem do pivovaru Miller v roce 1999, který je součástí skupiny SABMiller, jsem pracoval ještě ve vedení pivovaru Stroh. S prodejem Prazdroje mám sedmileté zkušenosti.

Finanční krize se už celosvětově negativně odrazila na prodeji piva. Jak se dá proti tomu bojovat?

Samozřejmě důležité je, abychom svou práci dělali kvalitně. Konkurence se zvyšuje. To může být ale i pozitivní, protože vás to tlačí k tomu být lepší. Zároveň se chceme zaměřit především na prémiové značky, kterých se obecně pokles zase tolik nedotkl.

Chystají se v souvislosti s tím nějaké investice ve vašich pivovarech?

Zatím jsem neměl čas projít si důkladně investiční plány, takže ke konkrétním případům nemohu nic říct. Ale každopádně musíme naše pivovary udržovat v perfektní kondici. Za posledních deset let se do nich nainvestovalo čtrnáct miliard korun.

Jaké očekáváte hospodářské výsledky za letošní rok? Bude tam nějaký pokles?

Výsledky zveřejníme v lednu. Teď se nacházíme ve vánoční sezoně. Je to zatím předčasné. Loňský rok byl pro nás druhý nejúspěšnější v historii. Myslím si, že výsledek bude odpovídat našim očekáváním, i tomu, co se v současné době děje na trhu. Více se k tomu zatím vyjadřovat nebudeme.

Od příštího roku se zvedne spotřební daň. V souvislosti s tím už Plzeňský Prazdroj ohlásil zdražení piva. Nebojíte se, že to povede k poklesu prodejů?

Jak to situaci ovlivní, nevím. Bude to určitě zkouška. Navíc marži zvyšovat nebudeme. Víme, že nezaměstnanost stále roste. Lidé jsou ve složité situaci. Je otázka, kolik peněz jim na pivo zbude. Ale Češi jsou pivaři a věřím, že pivu zůstanou věrni.

Dosud jste působil na menších trzích, kde jste se značku spíše snažil prosadit. Teď jste naopak v pozici, kdy prodeje bráníte. Vyhovuje vám to?

Bez ohledu na to, kde působím, vždycky se snažím být spíše tím, kdo útočí. Výzva, která je teď přede mnou, je rozšíření trhu v České republice.

Zdroj: Deník.cz | Autor a foto: Ladislav Vaindl

[SABMiller] 16:38 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Heroldův písař

pondělí, 21. prosinec 2009
16:52

Je mi smutno když slyším lidi z Plzně kteří jsou od fochu a stydí se za tu hrůzu co Prazdroj produkuje...


napsal(a): Heroldův písař [Odpovědět]

VozechV

neděle, 20. prosinec 2009
17:01

VozechV

Já mám jiné obavy, než to, zda díky délce focení má pan generální pivo bez pěny. Z jeho odpovědí se dá vyčíst následující:
1) Česká republika je malý rybníček, kde je přesycenost piva na trhu. Pro ostatní pivovary, dle jeho prohlášení, bude čekat agresivnější obchodní politika od PP, a.s.
2) Bude se dále posilovat postavení Prazdroje a Gambrinusu na úkor menších značek z portfolia PP, a.s.
3) Nedivil bych se, kdyby se postupně přestala vyrábět značka Radegast, protože se jedná jen o lokální značku (toto berme v horizontu tak 5-ti let). Koneckonců mít 3 pivovary v ČR, se panu generálnímu (zvyklému na jiné praktiky z Heinekenu) bude zdát na rozlohu ČR moc.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
10:51


posted by: Inzerce

moreli

neděle, 20. prosinec 2009
13:23

moreli

Neměl by někdo z vlezprdelníků z Prazdroje říct panu řediteli,že v Čechách je tradice dostat pivo natočené z pěnou :-)? Přijde mi to dost trapné, že se nechá stále fotit s takovým větrákem.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

rmu

sobota, 19. prosinec 2009
19:25

Věřím, že pan Brodman je skvělý manažer/ředitel s bohatou praxí a zcela jistě se mu s jeho podřízenými managery a jejich podřízenými managery podaří dále navyšovat zisk a při dalších investicích do nových technologií kontinuálně minimalizovat náklady ... to vše samozřejmě při zachování tradic a původní receptury ... bože


napsal(a): rmu [Odpovědět]

Sekal

sobota, 19. prosinec 2009
17:26

Sekal

Ha, prodejce Heinekenu! Tak teď už vím, jakým směrem se budou ubírat prémiové značky PU a G12.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dan

sobota, 19. prosinec 2009
16:59

Dan

Další skvělá fotka... ::lol
Ale možná při jejím focení, zastihli pana ředitele, jak má "na koberečku" plzeňské sládky a říká: Tak toto už ne pánové, copak takhle má vapadat prémiová značka? Navíc vařená dle původních receptur?... :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]

siki

sobota, 19. prosinec 2009
19:52

siki

to Dan: Já bych řekl, že v rámci šetření bylo natočeno jedno pivo a sním se vyfotili všichni vedoucí a pod.....Bohužel pan Brodman se asi fotil až třetí:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Dan

sobota, 19. prosinec 2009
20:10

Dan

to siki:
Tak to by v PU měli zřídit oddělení rekvizit a tam by mohli mít natočené půliltry s umělou pěnou. :D
Vyřešilo by to problém s trapnými fotkami s pivem bez pěny... :)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

siki

sobota, 19. prosinec 2009
20:48

siki

to Dan: Jo, na poutích mívávali takové želatinové půllitry...vypadalo to celkem věrohodně :-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Dan

sobota, 19. prosinec 2009
21:29

Dan

to siki:
Pak je tu ještě jedna možnost. Když natáčeli reklamu na gambrinus, tak filmaři používali pěnu na holení :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI