Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Topvar sa sťahuje. Má odísť z Topoľčian

Co se píše o pivovarech a pivu


Topvar sa sťahuje. Má odísť z Topoľčian

[pátek, 13. listopad 2009]

V Topoľčanoch môže prísť o prácu až tristo Slovákov. Spoločnosť Pivovary Topvar totiž podľa kuloárnych zdrojov uvažuje o zrušení výroby piva v tomto meste. Podľa informácií HN by sa tak malo stať do konca tohto roka.

"Rozhodnutie o zastavení výroby padlo koncom leta,“ potvrdzuje zdroj z pivárenského biznisu, ktorý si neželal byť menovaný. Značka ako taká však ostane zachovaná. "Produkciu pravdepodobne presunú do druhého výrobného závodu firmy vo Veľkom Šariši,“ vysvetľuje náš zdroj. Firma tieto informácie oficiálne nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

Foto

Dostatok kapacít v Šariši

Pivovary Topvar majú dostatočné kapacity na výrobu rovnomenného piva na východnom Slovensku. "Vo Veľkom Šariši vyrábajú pivo Šariš, Smädný Mních a Velkopopovický Kozel. Ročne by tu mohli vyprodukovať asi jeden milión hektolitrov, momentálne však idú zhruba len na polovicu,“ tvrdí spomínaný zdroj. V Topoľčanoch pritom za rok vyrobia viac ako 350-tisíc hektolitrov piva.

Úrady o ničom nevedia

O možnom prepúšťaní nevedia zatiaľ nič ani miestni ľudia z Topoľčian. HN oslovili viacerých pracovníkov závodu, no tí týmto správam neveria. O presúvaní výroby nevedel nič ani mestský úrad či úrad práce.

Viac istoty do situácie zatiaľ nevnášajú ani samotné Pivovary Topvar, ktorých majiteľom je svetová pivovarnícka skupina SABMiller. "Naša spoločnosť pravidelne spracúva detailné analýzy a na ich základe pripravuje firemnú stratégiu. Žiaľ, situácia na slovenskom pivnom trhu nie je v posledných rokoch jednoduchá - čo môže potenciálne do budúcnosti ovplyvniť aj naše podnikanie,“ reagovala hovorkyňa spoločnosti Drahomíra Mandíková.

Ako ďalej hovorkyňa Pivovarov Topvar Drahomíra Mandíková dodala, v tomto momente je ťažké presne špecifikovať vplyv nepriaznivej situácie na trhu na ich spoločnosť v budúcnosti.

Vyvážame menej

Neslávne sme na tom aj s exportom tohto alkoholu. "Kým pred niekoľkými rokmi sme vyvážali do zahraničia viac ako 100-tisíc hektolitrov, v súčasnosti to nie je ani tretina,“ vysvetľuje Roman Šusták, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Dôvodom pre taký rapídny pokles exportu je totiž rast výrobných licencií. V praxi to znamená, že vývoz konkrétnej značky piva nahradila jeho výroba v danej krajine, kde sme pred tým dovážali. Napríklad originálne české pivo Kozel sa licenčne vyrába u nás, na oplátku náš Zlatý Bažant sa vyrába v susednom Česku.

Keď cudzincom chutí naše pivo

Na druhej strane, niektorým podnikom sa začína dariť aj v tomto smere. Opäť vyvážať slovenské pivo do zahraničia sa podarilo aj firme Banskobystrický Pivovar, ktorá vlastní napríklad značku Urpiner. "Za niečo vyše roka sme exportovali 3,5 percenta produkcie, čo predstavuje asi 2 500 hektolitrov piva,“ hovorí Branislav Cvik, predseda Predstavenstva Banskobystrického Pivovaru a dopĺňa, že objem exportu narastá aj v tomto období. "Do okolitých štátov exportujeme najmä sudové pivo, do vzdialených destinácií ako Fínsko či Kanada je to fľašové pivo,“ reaguje Cvik.

Ďalšie exportné teritórium získal aj Steiger Vyhne. "Za tri štvrťroky tohto roku sme vyviezli asi 5 200 hektolitrov piva, čo bolo o tretinu viac ako pred rokom,“ povedal vedúci marketingu spoločnosti Emil Mihálik. Plus si v tomto smere pripísal aj Zlatý Bažant. "V tomto roku sa značke Zlatý Bažant podarilo expandovať na trh vo Švédsku, zároveň sme na poľský trh v tomto roku začali vyvážať Zlatý Bažant tmavý,“ uzatvára hovorkyňa spoločnosti Heineken Slovensko Hana Šimková.

Zdroj: HN Online.sk | Autorka: Petra Jamrichová

[Slovensko] 09:24 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

h.p

pátek, 13. listopad 2009
15:15

No a další pivovar díky nadnárodním ekonomům v koudeli..Ach jo..


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 13. listopad 2009
10:47

jiri.kana

Proč vlastně převádějí výrobu do Veľkého Šariše? To mi připadá jako zbytečně nákladné. Vždyť do Budapešti je to z Topoľčan blíž, a navíc v Budapešti v Dreheru už prokázali, že umí vyrobit značku Šriš, Topvar, Klasik, Primus, Kozel...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
15:10


posted by: Inzerce

Libor

pátek, 13. listopad 2009
11:34

Libor

to jiri.kana:v tomto prípade ide o daňové záležitosti - v Maďarsku je na vyššej úrovni. Čo sa týka spmínaných PET-patokov - tam vyhnutia nie je, stáčaciu linku majú len v tom Maďarsku. Zatiaľ...


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Libor

pátek, 13. listopad 2009
10:29

Libor

o tejto informácii viem už dlhšie, priamo od človeka z pivovaru...
A presun výroby do Šariša? Nič jednoduchšie.... veď už dneska to varia raz tu, raz tam - podľa potreby....
Jediné čo mi bude ľúto je fyzicky pivovar ako taký....
Škoda, smutný obrázok slovenského pivovarníctva, skurveného nadnárodnými gigantmi... Chce sa mi zvracať....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 13. listopad 2009
09:41

jiri.kana

Žiaľ, situácia na slovenskom pivnom trhu nie je v posledných rokoch jednoduchá...
To má tedy tisková mluvčí pravdu. Situace na slovenském pivním trhu není jednoduchá - zejména pro člověka, který si chce dopřát nějaké pořádné pivo. A je tomu tak i díky působení SABMilleru.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.11.2009 ve 09:42:00


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI