Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak dlouho se dá ničit značka Prazdroj?

Co se píše o pivovarech a pivu


Jak dlouho se dá ničit značka Prazdroj?

[úterý, 20. říjen 2009]

Bývaly časy, kdy byl Plzeňský Prazdroj klasickou luxusní značkou. Byly to hezké doby, zvláště pro marketing, protože jakkoliv dělal boty, tak ani on nemohl ohrozit tak silnou značku. Dnes je však luxus definovaný jinak a Plzeňský Prazdroj je jen klasickou vyprázdněnou značkou, která těží ze své bývalé slávy. Jedním z důvodů jeho pádu je, podle mého názoru, vedle skomírající kvality i absence vhledu do spotřebitelů a dlouhodobá marketingová bezradnost (důkaz je v doposavad živené kampani slavných Čechů, která ale je však jen špatnou kopií slavné reklamní série Stelly Artois). Minulý týden oznámila tato značka zdražení. Zdůvodnila ho inflací a daněmi. A aby nevypadali manažeři tak hloupě, tak také dodali, že se jim podařilo optimalizovat (snížit) náklady od svých dodavatelů.Udělat tento krok v době, kdy Prazdroj ztrácí svojí pozici na trhu, v době ekonomické recese a ještě ho pořádně nezdůvodnit nelze ohodnotit jinak, než jako lajdáctví.Každopádně iluze lidí z Prazdroje, že tak silná značka to jistě ustojí je obdivuhodné.

Luxusní značky dnes totiž nejsou definovány cenou, ale hlavně příběhem, který za nimi stojí (proto tak frčí lokální piva jako jsou Svijany nebo třeba Krakonoš). To dnes chápou již skoro všichni, kromě lidí v Prazdroji. Dobrou zprávou však pro ně je to, že jim to ještě chvíli půjde. Dokonce i přes jejich rozhořčení, že v Čechách meziročně klesá spotřeba piva (a nemohou za to zdaleka jen chybějící turisti). Ale musím uznat, že v jednom jsou tam v Plzni důslední. Krize nekrize, chovají se stále stejně. Nedospěle.

Zdroj: Blog iHNed.cz | Autor: Daniel Köppl

[SABMiller] 13:37 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

středa, 21. říjen 2009
00:58

Dan

Bohužel, řada lidí se nechá reklamními žvásty opít. Všechny reklamní spoty a celá marketingová politika, jsou stavěny na tradici a na vysoké kvalitě, kterou plzeňské pivo kdysi mělo.
Bohužel, dnešní produkce už tu původní snad ani nepřipomíná.
Kde jsou ty časy, když jsme s kamarády chodili na Karlovo náměstí v Praze, k Čížkům a plzeňská dvanáctka měla pěnu, že unesla pětikorunu a i po dopití až na dno, zůstávala na stěnách sklenice...
To ti novodobí przniči piva nejspíš ani nikdy neviděli.
A že PU zdražuje, dokonce v předstihu, to je opravdu k zamyšlení. Obzvlášť v době, kdy jim neustále klesá výstav. Ale to je afričanům jedno.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

úterý, 20. říjen 2009
21:51

val

to jirin: Je to tak, (nejen) Plzeň už delší dobu není pivo, ale značka a lidi by ten falešný pocit luxusu draze oceňovali, i kdyby se Plzeň vyráběla z vody ze stoky s vykvašeným droždím a obilí postiženého námelem... Holt kde chybí kvalita, nastupuje marketing a další odpudivé praktiky (podmáznutí hostinských) a ten mají plzeňští zvládnutý.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.10.2009 ve 21:52:01


napsal(a): val [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:18


posted by: Inzerce

jirin

úterý, 20. říjen 2009
20:23

jirin

To jako že PU se pije jen proto ze je drahej a "snobskej" aby lidi ukazali ze na to maji? Neco jak Mekos ci KFC. Tam me dycky nekdo pozve, ja si tam dam naky ty jejich presoleny hrancle s nakym burgrem za kilo, sem po tom hladnej a vzpominam na gyros z kdoviceho od Tamanu. V tech Mekousich maj furt plno, lidi tam chodi, ze je to IN a ze se chteji ukazat, pritom za to kilo se da dat slusny poledni menu s piveckem...


napsal(a): jirin [Odpovědět]

LiborP

středa, 21. říjen 2009
10:47

LiborP

to jirin:
Bohužel jednu věc ma Mekoš plně zvladnutou a to je čisté, nezakouřené prostředí s atrakcemi pro děti. Ideální místo, kde se maminky sejdou na kafe a děti už se pěkně od mala učí, kam se dá jít. To buhužel, až na vyjímky, klasické hospody neposkytují.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI