Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Fotbalový Ostravar Bazal dobyl moravskoslezský region

Co se píše o pivovarech a pivu


Fotbalový Ostravar Bazal dobyl moravskoslezský region

[úterý, 22. září 2009]

V září roku 2008 odhalil Pivovar Ostravar záměr vytvořit nové pivo určené přímo fotbalovým fanouškům a ve spolupráci s agenturou Outbreak připravil koncept, kterým se rozhodl svěřit celý proces do rukou všem z moravskoslezského regionu. O chuti, názvu a designu polotmavého fotbalového ležáku Ostravar Bazal rozhodly tisíce fotbalových fandů a regionálních patriotů. Oproti plánům pivovaru se prodeje nového piva plní na 250 %.

"Klient již neměl zájem o klasickou kampaň, chtěl komunikovat netradičně a získat si tak srdce lidí rázovitého Moravskoslezského kraje. Proto jsme se rozhodli pro něco konkrétního a hmatatelného. Něco, čím podpoříme claim značky ‘Tady jsme doma.’ Žádná naleštěná reklamní prohlášení, ale opravdová možnost udělat si pivo k obrazu svému," vysvětluje záměr Dan Farkaš z agentury Outbreak. Cílem kampaně bylo především vytvoření zážitků kolem značky Ostravar, které by přiměly lidi a média o značce hovořit a psát, tzv. buzz. Mezi další cíle kampaně patřilo posílení relevance značky i mimo město Ostrava a vybudování vztahu s cílovou skupinou, a to i v řadách nekonzumentů Ostravaru, kteří fandí severomoravskému fotbalu.

Kvalifikace chuti a jména

Projekt odstartoval kvalifikační částí na Havířovských slavnostech. Během nich měli lidé šanci rozhodnout o budoucí chuti fotbalového piva a navrhnout jeho ideální jméno. Kvalifikační část trvala měsíc a kromě Havířova se odehrávala ještě na dalších frekventovaných místech kraje, tedy ve vybraných podnicích v Ostravě a jejím okolí nebo na proslulé Stodolní ulici a před nákupními centry měst.

Kolo první – jméno a sklenice, kolo druhé – logo a etiketa, kolo třetí – focení odvážných

V řijnovém prvním kole vybírali lidé z jedenácti nejpovedenějších návrhů jména to pravé a rozhodovali o podobě sklenice, do níž se bude fotbalové pivo točit. O měsíc později, během druhého kola, volili lidé z moravskoslezského regionu mezi třemi variantami loga a celkovou podobou etiket piva. V posledním kole pak více než stovka odvážlivců, kteří by rádi měli svou tvář spojenou s fotbalovým pivem, dorazila na focení do pivovaru a ke stadionu na Bazalech.

Launch doslova odpískaný

Výsledkem několikaměsíční aktivity, která byla komunikována prostřednictvím eventů, tisku, rádia, webových stránek i POS materiálů, se stal polotmavý fotbalový ležák Ostravar Bazal. Točí se do krýglu, má atraktivní design a jedenáct různých tváří. Přesně na tolik různých etiket totiž lze u limitovaného pivního speciálu narazit.

Slavnostním naražením sudů ve vybraných provozovnách v Ostravě a okolí byl Ostravar Bazal uveden na trh 27. března 2009. Uvedení předcházela buzzová guerillová aktivita, kdy bylo v noci z 26. na 27. března po Ostravě rozvěšeno na několik tisíc písťalek Ostravar Bazal s přehledem všech ostravarských hospod, kde bude fotbalový ležák dostupný.

Plán splněn na 250 %

Zajímavé a netradiční téma lákalo i média. Za celou dobu trvání kampaně vyšlo v tisku více než 100 článků, jak v národních tak regionálních, tištěných i internetových médiích. Během kampaně došlo k navýšení sledovaných image atributů značky Ostravar o 25 % proti minulému roku a k 30% nárůstu atributu "nejoblíbenější značka". Tato netradičně pojatá kampaň skórovala mnohem lépe než předchozí klasické mediální kampaně. Samotné prodeje Ostravar Bazalu v hospodách se plní na 250 % oproti plánům pivovaru, přičemž nedochází k parazitování na hlavním produktu portfolia - Ostravaru Premium a díky své vyšší ceně v obchodech i hospodách se stal nejprofitabilnějším produktem značky Ostravar.

Kuriozní ukazatel úspěchu kampaně je fakt, že někteří hospodští, kteří nepatří mezi oficiální vybrané hospody, které mohou Bazal točit, nakupují Bazal přes vybrané hospody, aby i oni jej mohli zákazníkům ve své, byť nevybrané hospodě, nabízet. Nebo případ, kdy píšťalky z buzzové guerillové akce se prodávali na webových aukcích jako sběratelské předměty.

Zdroj: Marketingové noviny.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Elf

středa, 23. září 2009
18:17

Elf

Tak to je nářez. Zvlášť používaný "Newspeak". Výborný příklad toho, že dělat dobré pivo není vůbec potřeba, stačí zařídit dost "eventů" a hodně reklamy, zapojit plebs a hlavně co nejvíc okleštit výdaje na výrobu samotného piva, tedy provést racionalizaci výroby, aby bylo dost peněz na reklamní kampaň. A ono to bohužel funguje, tak proč se vlatně divím, že jo?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.09.2009 ve 07:43:51


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 23. září 2009
06:50

Roman Holoubek

Pro oživení pravděpodobné pravdy přidám odkaz: http://www.pivniblog.cz/clanek/3943-Genialni-ladici/index.htm

Ačkoli věřím, že stálí návštěvníci to už četli.


ladin

úterý, 22. září 2009
09:13

Co veta, to perla. Ulozeno na disk, v budoucnu se nad timto lestenym prdem urcite mnohokrat zasmeju. Hodilo by se uvest, ze ve zminenem zdroji to vyslo jako reklama.


napsal(a): ladin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI