Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kvasar ze Sentic, či černohorský?

Co se píše o pivovarech a pivu


Kvasar ze Sentic, či černohorský?

[sobota, 12. září 2009]

Nedávno byli jedna ruka. Teď si nemohou přijít na jméno a přou se o to, jestli je Kvasar sentický, nebo černohorský. Spor vedou u patentového úřadu, respektive Úřadu pro průmyslové vlastnictví. Na jedné straně stojí majitel rodinného minipivovaru Jiří Jelínek, který vymyslel medové pivo a před třinácti lety ho pod značkou Kvasar začal prodávat, na druhé straně pivovar Černá Hora, který si značku pronajímal. Za licenci a za to, že medový Kvasar vařil ve velkém, platil donedávna jeho vynálezci.

Problém v jinak fungujícím obchodním vztahu nastal před rokem. „Černá Hora přestala za pronájem značky Kvasar panu Jelínkovi platit a požádala si u patentového úřadu o registraci takzvané kombinované ochranné známky na značku Kvasar,“ řekl právník Miroslav Pokorný, který ve sporu zastupuje Jelínka. Ochranná známka, kterou se snaží Černá Hora zaregistrovat, má podobu etikety, pod kterou černohorský Kvasar prodává. „Zároveň podali návrh na výmaz slovní ochranné známky na značku Kvasar, kterou má u patentového úřadu registrovanou pan Jelínek a která má vyšší účinnost než kombinovaná,“ dodal Pokorný s tím, že na něco takového Černá Hora nemá právo.

Podle právničky Černé Hory Lenky Příkazské nejsou ale nároky protistrany podloženy ničím relevantním. „Černá Hora veškerá označení ve své obchodní činnosti užívá v souladu s právními předpisy. Současný postup pana Jelínka je pouze dalším z kroků, jak pivovar donutit k finančnímu plnění, na které však nemá žádný právní nárok,“ uvedla.

Vynálezce medového piva Kvasar je ukřivděný. „Není to fér. To není o penězích, jde o to, že někdo něco vymyslí, jiný to s jeho souhlasem používá a pak řekne dost, přestane platit a pivo vaří a prodává dál a nerespektuje přitom pravidla fér hry,“ poznamenal Jiří Jelínek.

Ve věci napadení slovní ochranné známky už patentový úřad jednou rozhodoval a návrh Černé Hory zamítl. Ta se proti tomu odvolala. „Řízení dosud nebylo pravomocně ukončeno, teď řešíme odvolání. Slovní ochranná známka Kvasar, jejímž majitelem je pan Jelínek, je tedy platným dokumentem,“ uvedla Iva Koutná z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Podle advokáta Iva Telece, který se problematikou známkoprávních sporů zabývá, se žádosti o výmaz značky u nás staly folklorem. „Vždy jsou to odborné spory a často finančně náročné. Když někdo přijde o značku, je to pro něj hospodářská katastrofa. Mnohdy je to totiž na podniku to nejcennější,“ řekl. Jakou hodnotu má značka Kvasar, by dokázal podle něj vyčíslit pouze znalec. Díky velkoprodukci černohorského pivovaru se ale značka výrazně zviditelnila.

V Senticích se ročně uvaří 800 hektolitrů piva, což je podle odborníků bez vlastní restaurace úspěch. Černá Hora za rok uvaří medového piva sedmkrát více. „Hodně jsme do jeho propagace investovali. Dneska už se dostalo mezi rentabilní druhy,“ řekl mluvčí pivovaru Černá Hora Hubert Adámek.

Ani jedna strana nechce ustoupit. Spolumajitel pivovaru Černá Hora Jiří Fusek si myslí, že Jelínek má vůči nim morální dluh. „Pokud bychom tuto značku neprosadili, byla by neznámá,“ hájí se Fusek.

Vypadá to, že se na stará kolena budu muset soudit,“ míní Jelínek.

***

* Ochranná známka

jaké u nás existují - obrazová (grafická) - slovní (textová) - kombinovaná (obrazová i slovní) Například známá sportovní značka Nike je známka slovní. Fajfka, kterou se prezentuje, je známka obrazová. Fajfka s textem Nike je známka kombinovaná.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

maxič

úterý, 15. září 2009
14:40

Maxič

Byl jsem shodou náhod na menší pivní dovolené po pivovarech-10 ze Sentic jsem nepil, 12 ušla, černý nebylo vůbec špatný a 15 točená mi chutnala moc a řekl bych víc než černohorská 14, ale je to můj názor ovlivněný teplým počasím a tím, že černohorskou točenou jsem pil naposledy loni v Blatný.Osobně mám rád silnější piva


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Sekal

úterý, 15. září 2009
09:47

Sekal

Měl jsem ze Sentic 10 a 12, desítka pro mne byla téměř nepoživatelná, 12 už šla, ČH Kvasar mi chutná dost podobně. Když med, tak Rambouskův.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
07:01


posted by: Inzerce

Malakin

úterý, 15. září 2009
10:26

Malakin

to Sekal: Víceméně souhlasím, akorát s tím Rambouskovým medovým ne. Je totiž stejně obtížně pitelné jako kterékoliv jiné medové pivo. Zatím jediné, které mi kdy chutnalo, bylo medové z Vrchlabí. Možná to však bylo tím, že to med nevidělo ani z rychlíku a dodávala se tam tresť. Ale jak vidno, i dochucovaná piva mohou být lepší než ta s přídavkem skutečného medu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.09.2009 ve 10:27:18


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

tomino

úterý, 15. září 2009
10:42

tomino

to Malakin:
z vlastní zkušenosti můžu říct,že medová piva opravdu není jednoduché udělat tak aby med byl cítit a zároveň to nějak nepříjemně neovlivnilo celkovou chuť piva,chce to prostě vyladit tak akorát,což se mě zatím příliš nepodařilo... :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 14. září 2009
11:58

Jen pro zajímavost. Není to první soudní spor, který pan Jelínek rozjel. Např. si tento pán mylslel, že je "vynálezcem" medového piva, tak zažaloval i pivovar Pegas, že mu uloupil recepturu. Tvrdil, že vyrobil první medové pivo na světě a podobné bláboly. Tudíž, bych v otázce sporu ČH kontra Sentice bral vše s velkou rezervou.l


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

hroch

pondělí, 14. září 2009
23:39

hroch

to Jiri.J: Když jsem v létě kupoval sentického kvasara přímo od pana jelínka, ještě neznaje jeho chuť, ale již po ochutnání nijakého černohorského zapředl jsem rozhovor. Ptal jsem se na historii zdvojené značky, rozdíl v recepturách a množství medu přidávaného do piva. Jako domácí vařič jsem medové zkoušel a zajímavá stopa chuti medu vznikla pouze při vyšším jak patnáctiprocentním nahrazením sladu medem a to ještě akátovým- výrazným. Med je lepší přidat až do rozkvašené mladiny zbyde více chuti. Pan Jelínek mě oznámil, že mě nic neřekne jelikož je to obchodní tajemství, nad mým množstvím přidávaného medu se pozastavil jen tak, že med je drahej a mám to strašně moc drahý. V zápětí to vylepšil informací, že domácím vařením medového piva porušuju jeho patent. To jsem považoval za pomatenou větu vesničana, ale jeho "nemoc" bude asi vážnější.
Jiínak jestli v nějaké slabé chvilce před mnoha lety uzavřeli v černé hoře smlouvu o používání značky a receptu piva s panem Jelínkem tak by to měli alespoň po dobu platnosti smlouvy dodržet. Osobně si myslím kdyby černá hora ze dne na den změnila název z Kvasara na černohorské KVASnicové medové pivo, bude to všem zákazníkům jedno a na tržbách to pivovar ani nepozná.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jiri.J

úterý, 15. září 2009
08:57

to hroch: Tak ještě jedna perlička k p. Jelínkovi. On je to shodou okolností příbuzný mého kamaráda a ten nám sdělil, že snad ani med nepoužívá. Údajně jej nahrazuje esencí. To nemohu posoudit. Jinak myslet si, že medové pivo je jeho patent je skutečně směšné. Pak ten jeho patent porušuje snad několik 1000 výrobců z celého světa. Ochucování piva medem je staré jako pivo samo:-). Jinak díky za zajímavou informaci o nutnosti minimálního podílu medu v pivu. Souhlasím s tím, že by se nic nestalo, kdyby ČH změnila název jak píšete.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

úterý, 15. září 2009
14:08

Tomáš Kroupa

to hroch: Také jsem si pohrál s medem, jen tak do malého vzorku před hlavním kvašením jsem dal tři druhy, z nichž jeden byl velmi dobrý. Pravděpodobně to chtělo dříve stáhnout, protože se kvasnice poněkud rozežraly a sladkého tam moc nenechali. Jenom mu to prospělo, z medu tam zůstala jen ta velmi dobrá chuť, škoda že toho byl jen litr. :)


hroch

neděle, 13. září 2009
18:03

hroch

Letos v létě jsem koupil přímo u zdroje jak černohorskýho tak i sentického kvasara (kromě patnáctky ostatní tři verze-sv.deset,sv.dvanáct a tmavý třináct-ten jediný díky karamelu trochu zajímavý). Sentický byl sice o něco lepší, ale podle mě je hodně povyku pro nic. Oba kvasary bez výraznější chuti medu, prakticky nechmelené, prý aby byl med cítit a žádná jiná zajímavá chuť. Ono celkově černá hora se podle mě rozhodla šetřit na chmelu, protože žádné jejich pivo nevykazovalo hořkou chuť a kvasar byl ten nejslabší výrobek ze všech. Jediný co mě od černé hory stále chutná je pivní režná (odpad z výroby nealkopiva) a nový výrobek pivní tuzemák.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Malakin

neděle, 13. září 2009
18:39

Malakin

to hroch: Když srovnám sentického Kvasara z r. 2007 a letošního, tak ten předloňský byl mnohem medovější. Teď už v něm med skoro není znát. A jak říkáte, černohorský chutná úplně stejně, tj. nijak.

Co se ostatních černohorských piv týče, tak jako nej hodnotím jejich točenou tmavou 12ku, je to vážně lahůdka, a točené Sklepní. Zbytek produkce je pro mě také, bohužel, chuťově nezajímavý, řekl bych druhé Svijany... :-(


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

emu

neděle, 13. září 2009
21:19

emu

to Malakin: měl jsem medovou černou horu letos v létě a ač jsem tam taky moc medu necítil, pivo mi přišlo vynikající, mám vůbec ta medová piva hodně rád, i když tam ten med nějak moc cítit není, ale prostě jsou nějaká dobrá, i broumov


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Chody

sobota, 12. září 2009
23:24

Chody

Tady je dle mého názoru jasno. Kvasar je ze Sentic a Černá Hora jej vaří v licenci, tak sakra o co jde. Má tohle velký pivovar vůči minipivovaru zapotřebí?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Malakin

neděle, 13. září 2009
10:52

Malakin

to Chody: To víš, boj o peníze. Fusek jich má asi málo. Že tímto bojem Černé Hoře jenom škodí, to už si asi neuvědomuje...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

tomino

neděle, 13. září 2009
12:29

tomino

to Malakin:
jj tak tak...sám si ve finále maximálně tak nase*e do hnízda :o
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.09.2009 ve 12:31:11


napsal(a): tomino [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI