Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dodávky chmele pro piva z Prazdroje jsou zajištěny

Co se píše o pivovarech a pivu


Dodávky chmele pro piva z Prazdroje jsou zajištěny

[sobota, 5. září 2009]

V ČR finišuje sklizeň chmele, oproti loňsku se očekává průměrná, možná lehce podprůměrná, ale kvalita zůstane špičková. Plzeňský Prazdroj je jedním z nejvýznamnějších odběratelů českých chmelařů, jen vloni ve svých pivovarech zpracoval 30% českého chmele, který se prodal domácím výrobcům. Dodávky chmele českých odrůd Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Agnus z letošní sklizně má už Prazdroj zajištěné, vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček navíc v uplynulých dnech osobně prověřil kvalitu chmele přímo na chmelnicích.

Foto

Chmelení českých piv je stále vysoce nad světovým průměrem a měrná dávka chmele činí v průměru 7,3 g alfa hořkých kyselin na jeden hektolitr piva. „Vyšší hořkost piv a intenzivní chmelové aroma dané právě českými odrůdami jsou typickými znaky piv Pilsner Urquell, Gambrinus i dalších českých piv, a přispívají k jejich plné chuti a vysoké pitelnosti,“ říká vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 10:07 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

sobota, 5. září 2009
23:23

emu

haha fotka pana hlaváčka jak znalecky zkoumá chmel je docela vtipná... když vezmu, že ...
- kvalita chmele se dá očima prozkoumat fakt špatně, ne nadarmo se dělají chemické rozbory úroky z každé chmelnice, aby se pak podle toho stanovila kvalita a tím i cena chmele.
- prazdroji v česku žádné chmelnice nepatří, takže všechen chmel putuje jen do společných skladů v žatci a až odsud se prodává pivovarům, chmel co si prohlíží pan hlaváček tak může skončit kdekoliv ve světě, je s malou pravděpodobností v prazdroji.
- jít s bílou košilí kontrolovat kvalitu úrody přímo na pole, to snad fakt dělá jen plzeńský sládek :D
a taky bych upozornil na zajímavou informaci přímo z článku "vloni ve svých pivovarech zpracoval 30% českého chmele, který se prodal domácím výrobcům" - na to, že má na domácím trhu prazdroj podíl přibližně 50 % (vývoz to moc nezmění) tak je odběr 30 % chmele docela málo a jen to svědčí, jak poctivě jsou prazdrojova piva chmelena...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI