Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krize? Pivo se pije čím dál víc

Co se píše o pivovarech a pivu


Krize? Pivo se pije čím dál víc

[sobota, 15. srpen 2009]

Krize se pivovarů v kraji nedotkla, vyrábějí více než loni.

Za posledních sedm měsíců jsme vyrobili o devatenáct procent piva více než minulý rok. Přitom červenec byl pro nás měsíc s historicky největším výstavem,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Pivovar v červenci uvařil 41,2 tisíc hektolitrů. Havlík odhaduje, že za celý rok to bude 360 tisíc hektolitrů. „Loni jsme vyprodukovali tři sta osmnáct tisíc hektolitrů,“ dodal Havlík. Pivovar za sedm měsíců vyrobil téměř 214 tisíc hektolitrů. Ve stejném období loni to bylo 180 tisíc hektolitrů. Ředitel Svijan přičítá úspěch tomu, že se pivovaru daří rozšiřovat distribuci piva i do jiných regionů, kde získává další zákazníky. Svijanské pivo znají už lidé na Moravě, ve středních i jižních Čechách, ale třeba i na Plzeňsku. Pivovar nepasterizuje pivo, sudy ani lahve. To také ředitel přičítá jeho zvyšující se oblibě.

Lidé se zajímají o levnější piva

Kvůli větší produkci musel letos pivovar rozšířit své prostory. V únoru nechal vybudovat nový sklep s kvasnými káděmi a ležáckými tanky. „Ve Svijanech přibylo dvanáct ležáckých tanků. Každý má kapacitu 630 hektolitrů,“ uvedl Ondřej Paclt, mluvčí společnosti Syner. Po přestavbě pivovar rozšířil svoji výrobní kapacitu na 400 tisíc hektolitrů.

Také libereckému pivovaru Hols Vratislavice stoupl letos prodej. Také tam v červenci pokořili rekord. Vyrobili 16,5 tisíc hektolitrů. „Byl to výjimečný měsíc. Výstav byl mnohem větší než za celý půlrok, když jsme v roce 2000 začínali,“ přiblížil ředitel vratislavického pivovaru Petr Hostaš.

Podle něj se krize projevuje v tom, že lidé mají větší zájem o levnější nízkostupňová piva. Přesto ani méně obvyklá piva nezavrhují. Pivovar například vůbec poprvé expedoval polotmavé pivo v sudech. „Překvapilo mě, že mají lidé zájem o zajímavé chuti i v restauracích,“ doplnil Hostaš.

Vyšší produkci hlásí také Pivovar Rohozec. „Ve srovnání s loňskem o deset procent větší. Kdyby nebyla krize, vyrobili bychom ještě víc,“ uvedl ředitel pivovaru František Jungmann. Předpokládá, že pivovar za rok vyrobí 60 tisíc hektolitrů. Loni to bylo o 7 tisíc hektolitrů méně.

Zatímco podle statistik v zemi roste poptávka po lahvových pivech, ve Svijanech tento trend zatím nepozorují. Ze 62 procent expedují pivo v sudech, ve 37 procentech v lahvích a zbytek připadá na plechovky a soudky. Podle ředitele pivovaru Hols se krize projevuje zejména ve skutečnosti, že si restaurace stěžují na menší zájem o točená piva. „Myslím si také, že stagnace sudového piva je daná tím, že ty klasické hospody už nejsou tak časté,“míní ředitel Hostaš. „Lidé možná více šetří, ale potřeba si o problémech popovídat u piva stále trvá,“ doplnil ředitel Svijan.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Adam Pluhař


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pondělí, 17. srpen 2009
08:37

hroch

Tak se zase zvýšila ležácká kapacita Svijan, ale nikde se nepíše o zvýšení kapacity varny. Varna beze změny v roce 2004 při provozu pondělí ráno až pátek ráno 4x24hodin provozu týdně varný výtěžek 200tis hl za rok-to je max. bez technologických přestávek 350tishl nonstop provozu. Holt bude se ještě víc používat HGB technologie.
Ale abych jen nepomlouval. Byl jsem letos na dovče v kempu s Ghusem. Došli mě zásoby domácího piva a železnorudské ani lotr ještě nebyl nakoupen tak jsem byl žízní donucen pozřít jeden Ghnus a po něm byl točený vysomrovaný Svijanský máz odm sousedů z chatky jak balzám. Při porovnání chuti Mázu v liberci a mázu ze skladu z Litoměřic a později Klatov mám podezření že mimo liberecký region je dodávaný trochu jiný máz, ne tak navoněný takový trošku neutrálnější chuťově, budu muset provést hlubší porovnání.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI