Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pilsner Urquell nově jako jediné exportované české pivo v tanku

Co se píše o pivovarech a pivu


Pilsner Urquell nově jako jediné exportované české pivo v tanku

[pondělí, 22. červen 2009]

Plzeňský Prazdroj zahajuje export tankového piva Pilsner Urquell, které se tak stává jediným českým pivem, které se vyváží z ČR v cisternách, a to hned do dvou zemí – na Slovensko a do Rakouska. I zahraniční milovníci piva si ho tak mohou vychutnat z pivního tanku. V závěru minulého týdne byly slavnostně otevřeny dvě tankovny Pilsner Urquell v Bratislavě a jedna v historickém centru Vídně.

Tankovny používají nerezové tanky o objemu 10 hl či 5 hl, ve kterých je pivo uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku. Pivo při skladování a čepování vůbec nepřichází do kontaktu se vzduchem. To spolu s instalací pouze v podnicích s dostatečně velkou výtočí zaručuje, že pivo z tanku je vždy čerstvé a v nejlepší kondici.

V České republice se dnes Pilsner Urquell čepuje z tanku v desítkách restaurací a pivnic. Nikde jinde v Evropě a zřejmě ani na světě nedosahují tankovny takového rozšíření a propracovanosti jako v ČR, kde tomu nahrává role piva jako národního nápoje. A kdo jiný než Pilsner Urquell jako zakladatel celého pivního druhu by měl být prvním českým exportním pivem, jehož nenapodobitelnou chuť si mohou pivní znalci v zahraničí vychutnat v půllitru načepovaném z tanku,“ říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell.

Videňskou tankovnu museli povolit i benediktinští mniši

Tankovna s názvem “Zattl” se nachází v jedné z nejnavštěvovanějších lokalit rakouského hlavního města, poblíž unikátního trojúhelníkového náměstí Freyung plného paláců zvučných jmen (Kinski, Windischgrätz či Harrach). Nabízí k posezení 380 míst uvnitř a 350 míst na venkovní zahrádce. Na čepu má i rakouská piva, ale jen Pilsner Urquell se čepuje

ze čtyř pětihektolitrových tanků. Cisterna s 20hl piva vyráží z Plzně do Vídně jednou týdně.

Michael Zattl, majitel nově otevřené tankovny a zároveň známý vídeňský restauratér, říká: “Pilsner Urquell je jedno z nejlepších piv na světě, pivo extra třídy s osvěžující chutí, které se i barvou zcela odlišuje od rakouských piv. Jsem velmi rád, že právě naše restaurace jako první ho může v Rakousku nabídnout z pivních tanků.

Freyung je historicky významná lokalita a zřízení tankovny si žádalo řadu povolení včetně svolení opata benediktinského kláštera Schottenstift, který vznikl už v roce 1155 a nachází se v bezprostředním sousedství restaurační zahrádky. Mniši ve své prodejně prodávají i několik druhů klášterních piv a museli se přesvědčit, že tankovna pro ně nebude konkurencí.

Slovensko: teprve druhá značka z tanku

V Bratislavě je od minulého týdne tankový Pilsner Urquell v nabídce hned ve dvou restauracích: Prazdroj v Mostové ulici na Starém Městě a Alfa v Jiráskově ulici v Petržalce. Na Slovensku není dosud systém tankoven příliš rozšířený a Pilsner Urquell je (po slovenském Šariši) teprve druhá pivní značka, která se zde čepuje z tanků.

Technický popis principu tankovny (systém bag-in-box)

• Nerezový tank o objemu 10 nebo 5 hl uložený naležato.

• Vnitřní sterilní vak vyrobený z polypropylenu, absolutně neprodyšný. Neuvolňuje žádné součásti ze sloučenin, je recyklovatelný. Každý vak se zásadně používá jen jednou.

• Pivo se čepuje s použitím kompresorů, ven se dostává tlakem vzduchu na vnější stranu plastového vaku. Důležité je, že nedochází ke kontaktu vzduchu s pivem.

• Měření spotřeby piva se provádí na digitálním průtokovém zařízení.

• Tanky jsou umístěny v izolované místnosti – tankovně, chlazené na teplotu 5 – 8°C. Existují už i dvouplášťové tanky, jejichž chlazení je energeticky ještě úspornější a mohou být umístěny např. i přímo v prostorách pro hosty

• Tankovna je stavebnicového typu, je možné ji rozebrat a opět složit jinde.

• Z tanku lze rozvést pivo až do 4 nezávislých kohoutů.

• Zavážení piva - cisterny vybavené oddělenými komorami o objemu 10, 20 a 30 hl. To umožňuje jak závoz piva do více hospod, tak závoz různých značek v jedné cisterně.

Výhody systému tankoven „bag-in-box“

Z pohledu spotřebitele

• Pivo má správný říz, není přesycené, jako se to může někdy stát v případě nesprávného čepování ze sudů.

• Tankovny se instalují u dlouhodobě ověřených partnerů, kteří se dokáží o pivo postarat na nejvyšší úrovni a za svoji péči o pivo obdrželi „Certifikát kvality“.

• Nezbytnou podmínkou pro instalaci tankoven je určitá minimální týdenní výtoč. Pro 10 hl pivní tanky je doporučeno 20 hl týdně a pro 5 hl tanky 10 hl týdně. To zaručuje, že pivo z tanku je vždy čerstvé a v nejlepší kondici.

Z pohledu zákazníka (hostinského)

• Zákazníci oceňují kvalitně ošetřené pivo čepované z tanků, což se příznivě odráží na jejich přízni hospodě a množství spotřebovaného piva.

• Lépe se udržuje správný tlak, což usnadňuje vlastní čepování do sklenic.

• Odpadá časté narážení sudů, hostinský se může věnovat jen svým hostům.

• Chlazení piva v tancích je energeticky úspornější.

• Systém tankoven je možné rozvést až do čtyř nezávislých výčepů.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 15:06 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI