Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čínský soud rozhodl ve prospěch Budějovického Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Čínský soud rozhodl ve prospěch Budějovického Budvaru

[středa, 12. červenec 2006]

Pekingský soud podpořil registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“ v Číně. Soud zamítl v plném rozsahu žaloby, které podala společnost Anheuser-Busch, Inc. proti rozhodnutí čínské Známkové a rozhodčí komise (China Trademark and Adjudication Board - TRAB). TRAB už loni v červenci povolil registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“ v Číně. Budějovickému Budvaru se tak otevírá cesta k definitivní registraci ochranných známek a tím i k potenciálnímu vstupu na čínský trh.

Pekingský soud (1'st Intermediary People's Court in Beijing) vydal významné rozhodnutí ve prospěch pivovaru Budějovický Budvar, n.p. Soud zamítl v plném rozsahu žaloby společnosti Anheuser-Busch, Inc. proti čínské Známkové a rozhodčí komisi (TRAB - China Trademark and Adjudication Board) a tím potvrdil její loňské rozhodnutí, které registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“ v Číně povolilo. Podle soudu nejsou ochranné známky „Budějovický Budvar“ zaměnitelné s ochrannými známkami „Budweiser“ a „Bud“, které v Číně vlastní americká firma.

„Poslední rozhodnutí soudu je významným krokem k definitivní registraci našich ochranných známek. Podstatně jsme se přiblížili k okamžiku, kdy se nám otevře čínský trh,“ sdělil k poslednímu vývoji v Číně Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. V současné době Budějovický Budvar do Číny nevyváží právě z důvodů nedořešené registrace. Čínský trh je přitom všeobecně považován za velmi perspektivní. Je to globálně největší a zároveň nejrychleji rostoucí pivní trh na světě. Přestože spotřeba piva na hlavu je tam zatím relativně nízká – zhruba 20 l na hlavu – je do roku 2010 je očekáván nárůst konzumace piva v Číně o 30%.

Spor v Číně trvá devět let. Budějovický Budvar podal přihlášky ochranných známek „Budějovický Budvar“ č. 1221616 a č. 1299354 u čínského Úřadu pro ochranné známky (China Trademark Office) již v roce 1997. Americká firma podala proti registraci námitky, které byly v roce 2001 zamítnuty. Proti tomu se Anheuser-Busch odvolal ke Známkové a rozhodčí komisi (TRAB). TRAB v červenci 2005 toto odvolání opět zamítl a povolil registraci známek Budějovickému Budvaru. Anheuser-Busch následně podal žalobu proti TRAB s cílem zrušit jeho rozhodnutí. Budějovický Budvar je ve sporu pouze vedlejším účastníkem s právem předkládat soudu vyjádření a důkazy. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a americká strana se proti němu ještě může odvolat. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI