Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

U Bílé růže v hostinci


U Bílé růže v hostinci

U Bílé růže v hostinci  [p222]

Do Aquaparku v Horažďovicích se jezdíme koupat už hodně let. Vždycky na mě toto městečko působilo tak trochu ospale a z pivního hlediska také nebylo o co stát, tedy alespoň podle situace, která je patrná z auta. Někde jsem se však dočetl, že je zde přítomen také strakonický Dudák. A proč ne? Vždyť ze Strakonic do Horažďovic je to cobydup, i když každé městečko leží v jiném kraji.

Spásný poutač
Spásný poutač

Rozhodl jsem se tedy po koupání situaci prozkoumat a zašli jsme s rodinou na večeři. Už už jsem myslel, že budu nucen skončit v provozovně s Kr či G, ale malý poutač s logem Dudáka mě zachránil. Vydáváme se postranní uličkou k penzionu a hostinci U Bílé růže. Hostinec je dost podhodnocený název, jedná se totiž o restauraci, kde se dobře najíte. Při naší návštěvě jsem si všimnul absence popelníků na stole, což mě osobně moc potěšilo. Při dalších návštěvách nám však pěkně zakouřili ostatní pod noc, takže nekuřácká restaurace se nekoná.

Už jsme na místě
Už jsme na místě

Jídlo je zde výborné a restaurace včetně WC působí útulně a čistě. Kromě všudypřítomných předražených kol, sprajtů či fantů je na čepu i Kofola. Ale co je zde vůbec nejlepší? Ano tušíte správně. Pivo. Dudáka Vám tady natočí hned ve čtvero provedení v cenách 15-25 Kč. Chybí tu desítka (dnes zvoucí se Švanda), kterou tak vehementně strakoničtí prosazují - nebo už ne?

Niva s americkým bramborem
Niva s americkým bramborem

Začínám Nektarem (světlý ležák 11), pokračuju Prémiem (světlý ležák 12) přes Klostermanna (polotmavý speciál 13) až k vrcholnému zážitku - kvasnicovému Velkopřevoru (světlý speciál 14). musím říci, že všechna piva jsou skvělá. Snad jen třináctku bych si příště odpustil, což je nejspíše způsobenou tmavou složkou, kterou nemusím. Pro řidiče je zde volba ve formě piva nealkoholického a to lahvového též ze Strakonic.

Dudák Nektar nebo Premium?
Dudák Nektar nebo Premium?

O točeného Dudáka nouzi nemám, občas si jej dopřeju doma v plechovce 20l, ale restaurace s točeným strakonickým pivečkem mi moc chyběla. Škoda jen, že se Strakonice neprosazují více na Plzeňsku. Kvalitu a hlavně chuť na to mají. Dovedl bych si Dudáka představit třeba i v centru Plzně a troufám si říci, že by ostudu neudělal, naopak. Vždyť např. v Brně už dávno ví, s kým mají tu čest.

Klostermann
Klostermann

Dovolte mi nyní citovat z webových stránek ( http://www.penzionubileruze.cz ). "Penzion a hostinec „U Bílé růže“ je kulturní památkou nacházející se v městské památkové zóně Horažďovic, v ulici Hradební č. 65, cca 30 m jižním směrem od hlavního Mírového náměstí a zámku. V sousedství se nachází nově zrekonstruované „Masné krámy“ a městská „Branka“, která je součástí městských hradeb. Původní objekt byl postaven přibližně v roce 1560. Do současné podoby byl přestavěn před asi 150 lety. V letech 1990–1991 proběhla rekonstrukce větší části objektu, v letech 2006–2007 byla rekonstrukce dokončena.

Velkopřevor v kvasnicích
Velkopřevor v kvasnicích

V přízemí penzionu „U Bílé růže“ se nachází hostinec, který je rozčleněn na restauraci, salonek a karetní koutek s celkovým počtem 56 míst k sezení. Moderně vybavená kuchyně má kapacitu minimálně 100 jídel. První patro penzionu je určeno k ubytování. V nabídce je v současné době celkem 5 dvoulůžkových pokojů s celkovou kapacitou 10 lůžek s možností 3 přistýlek. Všechny pokoje jsou vybaveny vlastním WC, sprchovým koutem a TV.

Dudácká kapela
Dudácká kapela

Takže až se dostanete do Horažďovic (neplést s vlakovou stanicí Horažďovice předměstí), zajděte na něco dobrého do hostince a dejte si k tomu nějakého toho Dudáka. Nebudete zklamáni. Z webových stránek je zřejmé, že zde strakonické pivo nahradilo Gambrinus a to hned v celém sortimentu, což je více než sympatické a já horažďovickým držím palce :)

Nashledanou v Horažďovicích
Nashledanou v Horažďovicích


[Richard Chodora] [Zobrazeno 8639x] [20. srpen 2008]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

sobota, 22. listopad 2008
22:28

to ladin:
Osobně karty v hospodě nehraju, ale v pivním studiu Modrý abbé v Klatovech mají pro karetní hry upravené stoly :D


napsal(a): [Odpovědět]

Kozel

čtvrtek, 21. srpen 2008
10:18

Kozel

K lákavému referátu Chodyho bych si jen dovolil přidat,že v článku zmiňovaných Horažďovicích předměstí na nádraží lze při čekání na přestup ochutnat Dudáka 12 v nádražním bufetu-restauraci...


napsal(a): Kozel [Odpovědět]

ladin

čtvrtek, 21. srpen 2008
07:39

Sice je to v takovem miste, kam se tezko dostanu jinak nez jako ridic abstinent, ale diky za kazdy takovy clanek. Beerborce taky obcas pouziji k inspiraci a kdyz si clovek da pozor a nenachyta se na tri roky stare zaznamy nebo preklepy, tak je to zdroj velmi spolehlivy. A abych jen nechvalil, tak mate u me i jedno minus - do obeda jeste tri a pul hodiny a ja uz slintam.

Trochu mimo tema, v hostinci je zminen karetni koutek. Jake s tim mate zkusenosti v jinych restauracich? Kdyz jsme v gymnazialnim veku cca pred 10 lety shaneli hospodu, kde si muzeme zahrat, tak jsme vzdy uspeli asi az na paty pokus, pry hazard a podobne vymluvy a to jsme pritom byli strizlivi, normalne obleceni a dopredu jsme rikali, ze si dame kazdy i veceri a na pivech taky setrit nebudeme :-(


napsal(a): ladin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI