Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský Prazdroj oznamuje hospodářské výsledky za finanční rok

Co se píše o pivovarech a pivu


Plzeňský Prazdroj oznamuje hospodářské výsledky za finanční rok

[sobota, 23. květen 2009]

Plzeňský Prazdroj oznamuje hospodářské výsledky za finanční rok končící 31. března 2009.

Základní informace:

* Tržby z hlavních činností vzrostly o 1 % na 15,8 miliardy Kč

* Zisk před zdaněním vzrostl o 0,3 % v porovnání s předcházejícím finančním rokem a dosáhl 4,6 miliardy Kč

Ve finančním roce končícím 31. března 2009 potvrdila společnost Plzeňský Prazdroj, a.s. své postavení vedoucího českého výrobce a exportéra piva. Tržby z prodeje zboží, vlastních výrobků a služeb vzrostly o 1 % na 15,8 miliardy Kč a zisk před zdaněním dosáhl částky 4,6 miliardy Kč a převýšil předcházející finanční rok i přes obtížné ekonomické podmínky. Zisk po zdanění v meziročním srovnání mírně poklesl vzhledem k jednorázovým daňovým úpravám z předcházejícího roku. Kvůli mimořádným daňovým položkám je daň neporovnatelná s minulým rokem. Plzeňský Prazdroj je jedním z nejvýznamnějších plátců daní v České republice, v uplynulém finančním roce zaplatil celkem 4,4 miliard korun na daních.

Mike Short, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., zdůraznil pokračující zaměření na zvyšování hodnoty pivního trhu a na export. „Objemy prodané na českém pivním trhu v uplynulém roce mírně poklesly, a prodeje Prazdroje nebyly výjimkou. I v této nestabilní době krize jsme si počínali dobře a zachovali zaměření na prémiové a dražší značky, které by měly pomoci zvýšit hodnotu celého českého pivního trhu.

Ekonomické podmínky se během druhé poloviny fiskálního roku zhoršovaly a poptávka klesala ve většině segmentů pivního trhu. Plzeňský Prazdroj oznámil v objemových výsledcích za rok 2008 pokles prodejů o 3 % v souladu s trendem trhu. Pokles se dále zvýšil nižšími prodeji v prvních třech měsících roku 2009. Ke konci finančního roku se prodeje začaly zvyšovat zejména díky dobrému počasí.

V roce 2008 zaznamenal Plzeňský Prazdroj nejvyšší exportní objemy v celé 166 let trvající historii. Zahraniční prodeje se zvýšily o 1 % v meziročním srovnání, export narostl o 4 % a licenční výroba zůstala na úrovni předchozího roku.

Tyto výsledky jsou důsledkem investic zaměřených na zvýšení kapacity výroby a rozšíření vývozu. Za posledních dvanáct měsíců investoval Prazdroj do rozvoje pivovarů 1,7 miliardy Kč. Od roku 2000 investovala společnost SABMiller do rozvoje Plzeňského Prazdroje a jeho značek 16 miliard Kč.

Finanční ukazatele: Účetní období do 31. března 2009 (v mld Kč)

Zisk z prodeje zboží, vlastních výrobků a služeb - 15,840 - 15,680

Zisk za účetní období před zdaněním - 4,610 - 4,590

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 10:59 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

sobota, 23. květen 2009
18:39

Ne pivovar (nepivo-var), ale marketingové oddělení si zaslouží pochvalu. Přesvědčit spotřebitele, aby dal 22,- Kč za patok vyrobený díky "moderní technologii" několikrát rychleji a v několikanásobném množství s náklady tak do 4,- Kč /0,5 l a ještě měl poci vyjímečnosti.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Michal

neděle, 24. květen 2009
05:19

Michal

to Jarda: Přestanu plivat na PU, ale položim si (možná zásadní) otázku...kde je chyba u středních prům. pivovarů? Proč nedokážou prodat svý, nepochybně lepší pivo na úkor PU? Proč dá radši spotřebitel přednost mrdce za 22 než pivu za 18kč? To PR dělá fakt hodně a i když si menší pivovary nemůžou dovolit celonárodní reklamní kampaň vymejvající mozky, přesto by sem tam nějaká malá reklama, billboard, rekalma v rádiu, plakátek kdekoliv...neuškodili...a snad to tolik nestojí...pokud ano, masy si nikdá nenejdou cestu k jinejm pivům než je G, K, S, ...atd.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI