Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krize pivu nevadí. Pije se stále hodně

Co se píše o pivovarech a pivu


Krize pivu nevadí. Pije se stále hodně

[úterý, 10. březen 2009]

Pivovar Svijany vyrobil minulý rok úctyhodné množství zlatavého moku.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, říká se. A platit by to jistě mohlo i o Pivovaru Svijany. Minulý rok tam totiž uvařili úctyhodné množství zlatavého moku. Deníku to potvrdil ředitel Roman Havlík. „Byl to opravdu rekordní výstav, nakonec šlo o 317 600 hektolitrů piva,“ uvedl Havlík. Ve srovnání s rokem předchozím jde o nárůst o téměř 20 procent. Kromě toho v roce 2008 získat pivovar řadu ocenění. Jedním z nich je i cena od Sdružení přátel piva – Pivovar roku 2008.

V současné době tvoří zhruba 75 procent produkce jeden druh piva – Svijanská 11°, patnáct procent pak připadá na 10° a zbytek připadá na speciály. „Jsme jednoznačně největším výrobcem speciálů v republice,“ řekl Havlík. Nejvíce minulý rok rostla produkce kvasničáku.

V roce 2008 mohli milovníci svijanského piva zaznamenat i nové balení jejich lahodného moku. Jak poznamenal ředitel pivovaru, lidé si tak například mohli koupit jednolitrový džbánek, do kterého se „balí“ právě již zmíněný kvasničák. A zájem byl velký.

Krize pivu nevadí

Hospodářská krize číhá na každém rohu. Lidé nekupují zboží tak, jak tomu bývalo. Jak to ale vypadá, pivu to příliš nevadí. Ba naopak. „Ve všech poučkách, co jsem četl, se psalo, že v dobách krize se pilo ještě víc, než jindy. Lidé se potřebují z krize vypovídat. Obzvláště Čechům jde povídání dobře právě u piva,“ říká ředitel svijanského pivovaru Roman Havlík.

V řeči čísel to znamená, že během ledna letošního roku měl Pivovar Svijany o více než osm procent vyšší výstav, než tomu bylo v lednu roku 2008. Jak to ale bude v dalších měsících, se jen těžko odhaduje. Podle Havlíka je totiž možné, že pokud se krize bude dál prohlubovat, dojde k poklesu životní úrovně a lidé omezí návštěvy restaurací a hospod. Tím zároveň i poklesne zájem o pivo.

Svijany jsou všude

Pivovaru se daří rozšiřovat svoji produkci i do vzdálenějších míst naší země. Svijanské pivo je tedy možné zakoupit třeba i na severní nebo jižní Moravě, stejně tak v Plzeňském kraji. A právě Plzeň považuje ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík za velký úspěch. Konkurovat plzeňskému pivu není totiž jednoduché.

Rok 2009 bude ve Svijanech ve znamení navyšování výrobních kapacit. Pivo zde vzniká tradiční technologií výroby, tedy hlavním kvašením v otevřených kádích a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích. Tento způsob výroby je náročnější, ale znalci pěnivého moku pak mohou plně vychutnat všechny klasické známky „pravého piva“.

Hlavní kvašení – kapacita otevřených kádí, bude navýšena o 1.200 hektolitrů a objem v ležáckých sklepích o 7.500 hektolitrů„ popisuje letošní práce v Pivovaru Svijany jeho ředitel Roman Havlík. To vše v řádech desítek milionů korun.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Boleslavský deník.cz | Autor: Tomáš Ježek

[Svijany] 20:12 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

středa, 11. březen 2009
19:28

hroch

to jiri.kana: Při scezování se používá sedlé mláto jako filtrační vrstva. V mlátě se postupně usadí jemné kaly. Proces usazování trvá delší dobu. Pro kontrolu usazení a vytvoření toho správného filtru slouží scezovací korýtko s kohouty, kdy každý kohout odpovídá ploše 1m.čtv. scezovacího dna. Při průtoku je vidět jestli je sladinka čirá a scezování (filtrace přes mláto) probíhá správně. Mláto je tlačeno váhou rmutu a pode dnem je volný prostor do kterého zkapává filtrovaná sladina.
Při podtlakovém scezování je čerpadlem odčerpávána sladina a mláto není úplně sedlé a jemné kaly odchází do mladinové pánve. Chmelovar probíhá s větším množstvím látek, které by se měly při scezování odtranit a k jejich odstranění dochází až ve výřivé kádi s chmelovým mlátem.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.03.2009 ve 19:35:12


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

středa, 11. březen 2009
18:50

emu

to jiri.kana: Já bych to přirovnal k výrobě čaje - jestli nechat sáček volně louhovat, nebo vzít lžičku a příchuť ze sáčku vymačkat urychleně :-)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
23:56


posted by: Inzerce

hroch

středa, 11. březen 2009
16:38

hroch

Už jsem to psal v několika diskuzích. Při exkurzi dnes již před čtyřmi lety tvrdili, že v možnostech jejich varny při provozu od pondělí od rána do pátka do rána, pátek sanitace, sobota neděle klid, je kapacita varny 200 tisíc hl. a to už používali podtlakové scezování a tlakový chmelovar. I kdyby jeli na šest dní a jeden sanitace tak při zachování varných postupů v roce 2005 je kapacita varny 300tis.hl. V té době byl kvasničák a braly jsme ho kromě značkových hospod mezi prvními jen 12,5ka a je to polotovar budoucí jedenáctky před ředěním na HGB. Dnes podle alkoholu je to něco kolem čtrnáctky. Jen aby neměl kvasničák za chvíli 9procent alkoholu, a nebo ho taky vezmou přes HGB aby tokovej šťoura jako já nemohl odhadovat ředění jedenáctky.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 11. březen 2009
17:03

jiri.kana

to hroch: A co je teda špatnýho na podtlakovým scezovaní a tlakovým chmelovaru? Pokaždé to zmiňujete a pokaždé si říkám, že se musím zeptat :-) Tak se tedy ptám. Mně to na první pohled nepřipadá nějak zavrženíhodné, ale rád se nechám poučit. Díky.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Elf

středa, 11. březen 2009
18:47

Elf

to jiri.kana: Co vím, tak u (pod/nad) tlakového chmelovaru jde o to, že probíhá kratší dobu a za vyšší teploty, což jistě uznáte, že pivu příliš neprospívá.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Malakin

středa, 11. březen 2009
19:02

Malakin

to Elf: No a podtlakové scezování taky probíhá rychleji než klasické, takže když k tomu připojíme surogaci a HGB, nelze se chuti Mázu divit...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

hroch

středa, 11. březen 2009
19:33

hroch

to jiri.kana:
Chmelovar by měl trvat jedenapůl až dvě hodiny, v otevřené kádi s odparem nejměně desetprocent- pravidla pro označení české pivo.
Tlakový chmelovar je vlastně papiňák a podle literatury se hlavní doba chmelovaru sníží u nízkotlakého chmelovaru na deset minut u vysokotlakého na tři minuty. U chmelovaru nejde jen o vylouhování hořkých látek, ale o vytěkání nevhodných látek při chmelovaru. Vysokotlaký chmelovar vylouhuje rychle chmel, ale nežádoucí látky se ven nedostanou. Vysokotlaký chmelovar je vidět ve více menších pivovarech se starýma varnýma nádoba- nová nerez vložka a šoupacíma netěsnícíma dvířkama je vidět tlakový víko se šroubovacím uzávěrem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

středa, 11. březen 2009
20:16

emu

to hroch: Takže je to prostě jako když při vaření čaje nenecháme sáček samovolně vylouhovat, ale lžičkou ho máčkáme o stěny šálku, abychom měli čaj dřív :-) ke snížení nákladů asi nedojde, ale urychlí se tím výroba ve varně a umonuje to zvýšit výrobu, takže je to dobré pro pivovary, které jedou na plný výkon. těch ale v česku zase tak moc není. dokázal by někdo (např. hroch) odhadnout, jak moc je tato metoda používána v českých pivovarech?
pokud vím od pánů žalia a jobánka, svijanský rytíř 12 je chmelený za studena, týká se ho tedy toto urychlovadlo také, nebo ne? taková piva jako rytíž 12 bych si rád dopřával častěji a nejen já, škoda že nabídka podobných je u nás hodně slabá...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Elf

středa, 11. březen 2009
22:36

Elf

to hroch:
Já jsme teda našel trochu jiné, vyšší hodnoty:

vysokotlaký chmelovar: 5-15 minut při 120-140 C°
nízkotlaký chmelovar: 30-45 při 106-112 C°

Ale i tak jde o docela zásadní odklon od standardu.

to Malakin:
Jo, to mi taky došlo:).


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 12. březen 2009
08:52

jiri.kana

to hroch:
Díky. Konečně mi začíná docvakávat ten novinářský hlod o moderní papiňákové metodě vaření piva (tradičně použitý v úplně jiné souvislosti...).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

hroch

středa, 11. březen 2009
21:16

hroch

to emu:
Svijanský rytíř je nejen za studena chmelovým extraktem z nepřiznané odrůdy chmele, ale projde standardním chmelovarem až poté je za studena přidán extrakt. ten se někdy může přidávat až do ležáckých nádob. Bohužel přestože to je super pivo tak se točilo u nás zhruba 15 ku jedné. 15krát víc se točila jedenáctka a to už nelze malý sud je naražen i týden a dýl.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 12. březen 2009
08:06

hroch

to Elf:
¨To byly časy ze starých učebnic a týkalo se jen toho samotného tlaku, + k tomu uvedení do varu, natlakování, doba samovolné ztráty tlaku. Největší rozdíl je že se dá chmelit jen před uzavřením kotle a po otevření. Odpar maximálně 6 procent.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

středa, 11. březen 2009
12:27

emu

No bóže to se tu znalců může zbláznit, že nějaký pivovar není před krachem, ale že se mu daří! Já jsem za to rád a přeju jim to!!! Dobře, že je tu nějaký silný pivovar, který ještě používá spilky, který nevaří jen europivo, který má český kapitál a který dokáže konkurovat úspěšně těm globálním hráčům! Který nevymívá lidem mozky reklamou, a který je ještě pořád levnější než Gambrinus a spol.
Měl jsem v poslední době 11 ku (velmi dobrá) i 12 ku (vynikající) a říkám Svijany forever a jen houšť! Jen ať mají výstav třeba milion hektolitrů, je to pořád lepší, než Gambrinus, Staroramen, Krušovice...
Buďte rádi, že je celorepublikově dostupné nějaké slušné pivo. Neporovnávejte s Konradem, Pouztníkem nebo Heroldem, porovnávejte s velkovýrobci a mezi velkovýrobci jsou Svijany nejlepší !
Nebo je to tak, že úspěch se v Čechách neodpouští?


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Energetik

středa, 11. březen 2009
12:35

Energetik

to emu: Plně podepisuju. Navíc dle mého je svijanská desítka vůbec nejlepší desítka (nepočítám-li minipivovarskou od Bezousku). Svijany mi porad chutnaji, kvasnicak vynikajici a jejich trinactku lahvovou jsem mel zrovna vcera a lahoda.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Trhac

středa, 11. březen 2009
12:45

Trhac

to Energetik: No desítka byla nejlepší, podle mě... fakt sem jich vždycky o prázdninách, dva tři roky zpátky, vypil bas...v tý době sem si ji kupoval radši, než kdejakou 12°...ale dneska opravdu zvodnatěla, i když teda při "kvalitě" většiny desítek je to pořád to lepší...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Energetik

středa, 11. březen 2009
13:41

Energetik

to Trhac: Maly vykyv v te desitce je, nyni je to min "plne" pivo, hodne osvezujici, k robote na zahrade idealni, ale hlavne mi chutna, ma proste specifickou svijanskou vyjimecnou chut, ktera prenesena do takto lehkeho piva je skvela (horsi je to uz se Svijany Fitness, tam uz je to o nicem). Kazdopadne i to maly zhorseni 10 ci snad i 11 (tolik nepiji) je porad v norme a jsem rad, ze se jim dari. Kez by takto "expandoval" muj srdecni Klaster a Krakonos :) :-)))


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Malakin

středa, 11. březen 2009
18:04

Malakin

Vážení, nechtěli byste si na diskuse najít nějaký jiný pivovar? Už je vážně trapné, jak se tady stále dokola mluví o tom, jak a co komu z produkce Svijan chutná, které z jejich piv se jak šidí apod. Co takhle dělat reklamu pivovarům, které mají skutečné problémy s přežitím a na něž krize doléhá? Svijany se bez naší podpory (i co se konzumace týče) obejdou, neb na to mají zbytek národa, ale jiné - mnohem menší - pivovárky určitě ne.

to Energetik: Zamyslel ses někdy nad tím, že s každým vypitým pivem z produkce Svijan či PPas uškodíš nějakému malému pivovárku? Ročně vypiješ asi 400 Plzní a 250 Svijan, a to je podle mě vážně moc. Co to snížit třeba na cca 10 od každého za rok a rozdíl nahradit jinými značkami? Vždyť v Praze máš tolik možností...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.03.2009 ve 18:14:54


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

val

čtvrtek, 12. březen 2009
07:17

val

to Malakin: Pane Malakine, chudák Energetik. Nejprve to tady schytá za všechny nikotinové feťáky a teď má ještě chudák na krku hřích, že pije převážně Plzeň a Svijany, čímž zcela cílevědomě rozvrací hospodaření malých pivovarů :-) Nechcete zavést něco jako povinný pětiletý pivní plán a stanovit, kolik kdo jakého piva musí vypít, aby žádný malý pivovart nekrachl? Nepřipadá Vám to malinko, ale opravdu jen malinko, absurdní?


napsal(a): val [Odpovědět]

Trhac

středa, 11. březen 2009
12:41

Trhac

to emu: Tak teda 11° ale už teda fakt není co byla...každopádně za dostupnost jsem rád, je spolu s Budvarem nejdostupnější celostátně pitelné pivo...Ale porovnávat s velkovýrobci, nevím nevím, pořád je to jen silnej regionální pivovar, a díkybohu za to, až se budou moct porovnávat s velkovýrobci, tak by to mohlo s jejich chutí dopadnout všelijak...Jinak já Svijany piju pořád celkem dost, a o to víc mě to právě štve, že při 200tisících se dala vařit taková elitní kvalita a dneska je to sice super, ale kdo pamatuje to pivo, který to bylo předtím, tak musí při každém loku vzpomínat-opravdu pivo, který mi ve své době přišlo jako suverénně nejlepší průmyslové pivo v republice...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

pajk

středa, 11. březen 2009
12:56

to emu: Přesně tak. Kvalita se možná zhoršila, ale Svijany jsou teď dostupné opravdu čím dál více. V Plzni na úkor Gambáče, na Severu Moravy na úkor Radegastu, na jihu Starobrna, takže jen tak dál!


napsal(a): pajk [Odpovědět]

Henri

středa, 11. březen 2009
13:22

Henri

to emu: 10° nemohu posoudit, 11° se před časem dle mého názoru zhoršila, takže ji v současné době nepiju (třeba je již lepší?), Rytíř, Kníže (Kněžna), Baron i Kvasničák jsou pro mě stále vynikající piva. Absolutně souhlasím s tím, že je dobře, že, Svijany jsou úspěšný a silný pivovar, který se dokáže prosadit proti nadnárodním koncernům vařícím europatoky a přeji tomuto pivovaru aby se mu dařilo i nadále.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Trhac

středa, 11. březen 2009
16:23

Trhac

to Energetik: Njn, osvežující je snad i víc,než dřív, ale tenkrát to prostě bylo pivo na chuť i na žízeň :) Jinak Krakonoš, to je taky moje oblíbená věc, jen škoda, že na čepu u Radnice je tak jednou za sto let ::cry


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Dan

středa, 11. březen 2009
11:51

Dan

to Trhac:
Souhlas, svijanská desítka byla svého času opravdu dobrá. Já osobně desítky moc nepiju. Moje zkušenosti s jedenáctkou jsou podobné, dva a více roků zpět, to bylo pivo které jen těžko hledalo konkurenci. Dokonce jsem si jezdil z Prahy do Svijan pro pivo, abych měl přímo od zdroje.
Nezbývá než doufat, že se situace zlepší. Osobně tomu moc nevěřím. Jejich silnější piva jsou v pohodě.
Vratislavice jsou zatím super pivo, bohužel, už dost mimo můj akční rádius :-(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

laďa

středa, 11. březen 2009
11:00

Lada

tak, zlatá svijanská éra v řiti jest. nechci se rouhat, ale mě už neoslňuje ani ta třináctka, kterou tady v Olmíku točí stabilně U Kuděje, prostě si z nabídky vybírám jiná piva


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Trhac

středa, 11. březen 2009
11:15

Trhac

to laďa: No bohužel už to tak bude, a to sem to pivo měl tak rád:-( Mám ho teda rád dál, ale už to není prostě ono:-( U Kuděje jsem Svijany taky párkrát měl, ale tam mi nikdy tolik nejeli, když to srovnám s hospodou U Rokytky tady v Praze, tak tady 13 točej opravdu lepší-mám teda ale radši filtrovanou,než kvasničáka(jedno z opravdu mála piv, kde mi víc chutná filtrované :-? )


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

ladin

středa, 11. březen 2009
11:41

to laďa: Musim souhlasit. Pred mnoha (8?) lety jsem trinactku objevil v Praze v Bille, spickove pivo. Pak ji prestali prodavat, sehnal jsem ji jen obcas v supermarketech na vychode/severu Cech a kdyz to clovek nepije denne, tak ten pad kvality o to vice vnima. Pred rokem jsem si nad lahvacem namlouval, ze slo o spatnou lahev, ale po ochutnani tocene bylo jasno- Svijany uz nee :-(


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Dan

úterý, 10. březen 2009
22:02

Dan

"Rok 2009 bude ve Svijanech ve znamení navyšování výrobních kapacit"
To je moc špatná zpráva! V překladu to znamená, že kvalita 11° bude i nadále úměrně klesat.
Škoda, bývaly časy, kdy se od tohoto pivka nedalo odtrhnout :-(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Trhac

středa, 11. březen 2009
10:54

Trhac

to Dan: Kdyby jen ta 11°, u té nepadá kvalita tak strmě jako u 10°, dva roky zpátky jsem nepil na chalupě v létě jiného lahváče, než byla výborná Svijanská 10°, dneska už chutná jako voda, místo specifické svijanské chuti je tam jen takovej její náznak, jinak je z ní úplná voda...Takže letošní léto vidím ve znamení desítky z Vratislavic, 11ky a 13ky z Rohozce, a ze Svijan asi jedině 12+13:-( Jinak zlepšení kapacit nemusí jen znamenat zhoršení, třeba výstav již nepůjde tak nahoru, a tak by se zase mohla trošku zvednout kvalita...i když to asi jenom sním...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.03.2009 ve 10:55:43


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI