Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve Bzenci teklo pivo proudem

Co se píše o pivovarech a pivu


Ve Bzenci teklo pivo proudem

[středa, 2. červenec 2008]

Pivo, pivo a zase pivo. Tak vypadalo sobotní odpoledne ve bzeneckém zámeckém parku. Ten den se totiž oslavovalo kněžihorské pivo.

„Je to první ročník. V loňském roce jsme uspořádali nultý ročník k oficiálnímu otevření kněžihorského pivovaru,“ uvedl jeden z organizátorů Miroslav Somr. Hlavním organizátorem se tak stal Radomil Paták, který je majitel minipivovaru, který dodává pěnivý mok jen sousedům a jednomu baru.

Na akci se oba pánové připravovali asi půl roku. „Od Vánoc jsme pracovali v plném nasazení. Museli jsme zajistit sponzory nebo reklamy,“ vysvětlil Somr.

Přípravy se vyplatily a program byl pestrý jak pro děti, tak pro dospělé. Medové, zázvorové nebo černé, takové druhy piv ochutnávaly maminky a tatínkové. Děti se park vyřádily na skákacím hradě, pojízdném vláčku nebo se podívaly na loutkové divadlo.

Se svou trochou do mlýna přispěli členové Chmelobrany Žatec. Ti přivezli svůj šlapohyb, který je podle nich jediný stroj na světě, který jede na pivo. Pohánějí jej totiž šlapající lidé, kteří sedí za pojízdným barem a pijí. Na slavnostech vystoupil také pěvecký soubor Včeličky. „Přijeli jsme na pozvání. Děláme vlastní tvorbu, ve které se prolíná rocková, etnická nebo folková hudba. Děti už několikrát vystupovaly například v Praze,“ řekl vedoucí souboru Zdeněk Musil.

Zajímavostí se stala návštěva alchymisty Petra Zavadilíka z Brna. Ten předvedl své kousky s chemií, hlavně dětem. Přijel ale také proto, že sám vaří podomácku pivo. „Pivo, které vařím, se jmenuje Gorwin. Vzhledem k tomu, že se tu dnes prodává po domácku vařené pivo, přijel jsem se podívat, jak to dělají jinde,“ řekl Zavadilík.

Slavnosti podpořilo také město Bzenec. „Poskytli jsme na oslavu zdarma zámecký park. Dvojici hlavních pořadatelů jsme dali k ruce i našeho pracovníka pro kulturu. Zajistili jsme velký stan či záchody,“ vyjmenoval některé z aktivit městského úřadu bzenecký starosta Pavel Čejka.

Podporu ze strany města vidí i sami pořadatelé. „Starosta nám hodně fandí. Je do toho hodně zapálený,“ zamyslel se Somr.

I přesto, že účast návštěvníků byla vysoká, pořadatelé neuvažují o druhém ročníku. Důvodem jsou především peníze.

„Většina vystupujících tu hrála zadarmo. Tedy spíš za pivo a guláš. Takovou věc po nich nemůžu chtít každý rok,“ vysvětil Paták. Pokud by se ale našli zájemci, kteří by byli ochotní přiložit pomocnou ruku, slavnosti mají naději na pokračování.

„Kdo chce pomoct, ať se příští rok nahlásí, ale už tak v lednu,“ smál se Paták.

Zdroj: Hodonínský deník | Autor: Zuzana Černá


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

phrabina

pondělí, 5. duben 2010
10:01

phrabina

to Radomil Paták: Jen upřesním - Hospoda U lokálky, kupodivu přímo naproti vlakovému nádraží. A musím ho pochválit, v sobotu bylo velmi dobré.
Nebude expandovat ještě někam jinam?


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Radomil Paták

pondělí, 5. duben 2010
08:48

A pivo se teď neto čí ani ve Vracově, ani v Kyjově, ale ve Bzenci, a to není chyba, to je dobře.


napsal(a): Radomil Paták (radomil.patak(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Ž...

čtvrtek, 3. červenec 2008
13:12

na www.knezihora.cz je pár fotek z akce a budou přidány další :-))


napsal(a): Ž... [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 2. červenec 2008
10:23

Roman Holoubek

A navíc je skvělé - to tam nebylo zdůrazněno - další chyba :-)


Adsense

28. březen 2024
13:04


posted by: Inzerce

Moro

středa, 2. červenec 2008
10:16

Moro

A pivo se točí ve dvou barech - ve Vracově a Kyjově - další chyba...


napsal(a): Moro [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI