Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na hrad Křivoklát se vrátí zlatavý mok

Co se píše o pivovarech a pivu


Na hrad Křivoklát se vrátí zlatavý mok

[středa, 16. duben 2008]

Na hradě Křivoklát by se po roce 2010 mělo obnovit vaření piva. Hrad je národní kulturní památkou, varna pěnivého moku proto bude ve sklepech bývalého knížecího pivovaru v podhradí. V těchto místech by měla vzniknout i restaurace s ubytováním.

Foto

Na Křivoklátě, jehož základy položil podle kronikáře Kosmase v roce 1109 český kníže Vladislav II., se pivo vařilo od roku 1517 do roku 1951. V loňském roce se do hradu symbolicky vrátilo právo várečné, bez nějž v minulosti nikdo nesměl pivo vařit.

"Nyní připravujeme dokumentaci pro stavební povolení a zajištění finančních prostředků, které by měly přijít zejména z evropských fondů," sdělil kastelán Luděk Frencl. Na dokumentaci chce přispět Středočeský kraj částkou 700 000 korun z přebytku hospodaření kraje z roku 2007. Rozdělením přebytku ve výši téměř 882 milionů korun se 14. dubna zabývalo krajské zastupitelstvo.

Obnova křivoklátského pivovaru by podle odhadů mohla stát až 80 milionů korun. V září loňského roku již rakovnický vikář Ján Petrovič požehnal základní kámen budoucího pivovaru. Stal se jím blok pískovce, který je spjat s historií Křivoklátu. Na hradě zůstal pravděpodobně po jeho přestavbě na přelomu 19. a 20. století.

Pivovar z roku 1517

První dochovaná zmínka o křivoklátském pivovaru je z roku 1547. Vařit pivo na této šlechtické usedlosti povolil Ludvík Jagellonský na začátku 16. století. Za oficiální datum založení pivovaru je považován rok 1517. Chod pivovaru zajišťovali sládci a poddaní, kteří pracovali na chmelnicích v podhradí.

Foto

V roce 1597 pivovar vyhořel při velkém požáru, který neušetřil ani královské komnaty. Další devastace přišla v období třicetileté války. Proto byl v roce 1652 postaven nový. Podle dobových materiálů se v té době na Křivoklátu ročně vařilo 54 várek a stržilo se 451 zlatých. Pivo bylo dodáváno do 13 krčem.

Velký rozmach pivovar zaznamenal od druhé poloviny 18. do 19. století po příchodu nových majitelů hradu, knížat z Fürstenberku. Byl vybaven novou varnou pánvicí a sušárnou, pro dostatek vody byl zřízen nový vodovod. Voda byla do litinové kašny na nádvoří přiváděna samospádem z několik kilometrů vzdáleného dvora Požáry.

Legenda z Křivoklátu? Dvacetistupňový Kastelán

Zatímco v roce 1877 zde zaznamenali roční výstav 8000 hektolitrů piva, po modernizaci v roce 1910 to bylo 17 000 litrů. Fürstenberkové skoupili a zavřeli pivovary v okolí, aby se tak zbavili konkurence. Po poklesu výroby v období první světové války se opět začalo na Křivoklátě vařit pivo ve větším množství - včetně vyhlášeného dvacetistupňového moku Kastelán.

Foto

V roce 1929 po prodeji hradu Křivoklát československému státu se pivovar stal součástí státních pivovarů s ročním výstavem téměř 10 000 hektolitrů piva. Fungoval až do roku 1951, kdy byl uzavřen na pokyn Národního památkového ústavu z důvodu ochrany historické památky.

Zdroj: Týden.cz | Foto: Profimedia


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

čtvrtek, 17. duben 2008
13:05

Roman Holoubek

V Roztokách už je několik let nainstalována tachnologie.
Dokonce prý dělali i nějaké zkušební várky. Várky jsem neviděl a nechutnal.
Technologii (tedy jen dvounádobovou varnu v restauraci) jsem viděl na vlastní oči (už je tomu pár let).


Tomáš Kroupa

čtvrtek, 17. duben 2008
09:09

Tomáš Kroupa

Vidíte? Historie se opakuje! Fürstenberkové taky skoupili pivovary a pak je zavřeli... Pořád dokola. A nedají si říct a nedají... :)


Weetek

středa, 16. duben 2008
09:42

Weetek

V nedalekých Roztokách se přemáhají už několik let a nevím, jestli někdy opravdu pivo vařit chtěli. Má někdo odtamtud skutečnou pivovarskou zkušenost? Byla vůbec instalována technologie? V nedávno vyšlé Abecedě piva jsou uvedeni mezi minipivovary s kouzelnou formulací, že bylo zamýšleno vaření piva, ale v současnosti je pivovar mimo provoz.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

swooper

úterý, 15. duben 2008
15:43

swooper

hmm tak to se už teď těšim na letní cyklo vyjíždky do okolních kopců. Snad to bude stát za návštěvu, protože v krušovickejch výčepních novinách psali něco o tom že jim budou ve výstavbě a vaření pomáhat, tak aby to nebyl nějakej podvod :))


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
03:19


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI