Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na zámek v Chyších láká pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Na zámek v Chyších láká pivovar

[úterý, 8. duben 2008]

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa, která navštěvují turisté, a nabídne často nečekaný zajímavý chuťový zážitek, jako je tomu na zámku v Chyších na Karlovarsku.

Foto

S otevřením pro letošní hlavní návštěvnickou sezónu hradů a zámků si pospíšil také zámek v Chýších na Karlovarsku, který najdete jihovýchodně asi 35 km od Karlových Varů. Loni jej navštívilo přes 20 000 lidí a letos se zde čeká zájem turistů ještě větší. Kromě obvyklé prohlídky nabízí totiž zámek i pobyt ve stylové restauraci v nově rekonstruovaném zámeckém pivovaru.

„Nabízíme čtyři stálé druhy piva, světlá i černá. Nesou jméno Prokop, což je rodinné jméno,“ poznamenává majitel zámku v Chyších Vladimír Lažanský. „Navíc po celý rok i piva k různým významným událostem. Vařili jsme velikonoční pivo a teď chystáme májové,“ dodává muž, který opravil chátrající rodinné sídlo a dovedl ho k zámecké prosperitě.

V podzemí zámku se nacházejí unikátně dochované gotické sklepy se střílnami. Součástí zámeckého areálu je rovněž panský pivovar, který byl vystavěn v letech 1839 – 1841. Pivovarnictví v Chyších má však tradici již od roku 1580.

Foto

Zámek byl vystavěn na místě původního gotického hradu v údolí řeky Střely v roce 1578. Nejprve jako renesanční a později barokně upravený. Jeho barokní období dodnes připomíná zachovaná nástropní malba od nejvýznamnějšího českého barokního mistra Petra Brandla z konce 17. století, zobrazující krále Davida.

Dnešní podobu získal zámek při novogotické přestavbě v letech 1856-1858. V roce 1766 koupil zámek Chyše Prokop Lažanský, jehož rod si panství podržel až do konce 2. světové války. Nyní je opět v rukou Lažanských.

V roce 1917 působil na zdejším zámku jako vychovatel spisovatel Karel Čapek, jehož busta se nachází v zámeckém parku. Kromě zajímavých zámeckých interiérů nabízí proto chyšský zámek i rozsáhlou expozici o jeho zdejším pobytu. Zámek obklopuje dnes již upravený romantický park.

Zdroj: Novinky.cz | Autor a foto: František Kšajt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

debrdy

středa, 9. duben 2008
20:34

debrdy

to Roman Holoubek:
Od ledna nastálo světlá 13tka.
Podle mě velice dobrá. Dále od května 14tka Májový polotmavý speciál, od 4.7. Prokop Pšeničný světlý ležák 12tka, od svátku sv. Václava Svatováclavský Rubín, speciální červené pivo 15tka a od 5.12. Vánoční tmavý speciál 22tka. Toť vše co sem zjistil při mé březnové návštěvě Chyší.


napsal(a): debrdy [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 9. duben 2008
16:28

Roman Holoubek

Jaké 4 stálé druhy piva?
Já vím jen o třech tak jak jsem je měl loni v létě.
světlý, polotmavý a tmavý ležák. Pak už jen občasné speciální várky.
Ví někdo více?



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI