Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Učí se vařit pivo, ale sám ho přitom nepije

Co se píše o pivovarech a pivu


Učí se vařit pivo, ale sám ho přitom nepije

[středa, 26. březen 2008]

Původně strojaře Miloše Vorlíčka přivedl přibližně před deseti lety k výrobě piva zájem o technologii vaření zlatavého moku. Postupem doby založil v bývalé restauraci U Konvalinků malý kladenský pivovar Vorel. Zajímavostí přitom je, že sám už pětadvacet let pivo nepije.

„Před několika roky bylo v České republice asi dvacet malých pivovarů. Dnes je jich kolem pětašedesáti. Tento obor se rozvíjí, neboť konzumenti postupně přecházejí od množství vypitého piva ke kvalitě,“ říká Miloš Vorlíček.

Výrobu zlatavého moku považuje za svého koníčka, ačkoli mu na něj zatím při jeho podnikatelských aktivitách nezbývá tolik času, kolik by si představoval. „Prvotní myšlenkou pro mě jako strojaře bylo udělat provoz, až potom pivo. Zajímal jsem se o technologii výroby, četl odbornou literaturu, navštívil řadu pivovarů,“ popisuje získávání zkušeností Vorlíček. Jeho dcera má koncesi na výrobu piva, nicméně pivovar Vorel zatím tento nápoj ve větší míře neprodukuje. „Za měsíc jsem schopen vyrobit asi sto padesát litrů kvasnicového, pasterilizovaného nebo černého piva. Dělám ho pro vlastní potřebu, zatím spíše proto, abych se ho vařit naučil. Není to kšeft, ale hobby. Byl bych schopen ho vyprodukovat i více, ale jak už jsem zmínil, nemám na to v současné době tolik času, kolik bych potřeboval,“ popisuje Miloš Vorlíček a dodává: „Když někdo přijde a projeví zájem, dám mu samozřejmě ochutnat.“

Do budoucna však majitel jediného kladenského pivovaru plánuje mnohem větší výstav. Má připravenu technologii, se kterou by byl ročně schopen vyprodukovat i několik tisíc hektolitrů. K tomu ale podle svých slov musí věnovat i spoustu času propagaci a celému managementu. Prozatím však vaření piva považuje za koníčka.

Zdroj: Kladenský deník | Autor: Robert Božovský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

ježiš

středa, 26. březen 2008
14:35

Jestli se bude Vorla dělat několik tisíc hektolitrů, tak to ať už tu radši vládne Heineken !
Ale třeba se to pan Vorlíček naučí ;)


napsal(a): ježiš [Odpovědět]

Kejna

středa, 26. březen 2008
11:27

Kejna

.. a všimněte si kolikrát se v článku pivo vyrábí (případně produkuje :-) ) .. no, ještěže nechybí poslední věta, výroba piva jako koníček, to už je fakt představa pro otrlé :-).


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Dwarf

středa, 26. březen 2008
09:55

Dwarf

vsadím se, že to slovo vyprodukoval ten novinář...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

středa, 26. březen 2008
08:53

Chody

to Libor:
Asi nějakej speciálek. třeba by nám to přiblížili znalci z Brna :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
03:01


posted by: Inzerce

Libor

středa, 26. březen 2008
08:42

Libor

viete prosím niekdo aké je to pivo - pasterilizované?


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI