Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sběratel pivních etiket si nejlepší pivo vaří sám

Co se píše o pivovarech a pivu


Sběratel pivních etiket si nejlepší pivo vaří sám

[středa, 20. únor 2008]

Na 170 tisíc etiket z pivních lahví nasbíral za 32 let třiapadesátiletý Milan Trhlík z Jirkova na Chomutovsku. První etikety, jež ho zaujaly svými obrázky a barevností, získal už ve dvanácti letech. Vášnivým a systematickým sběratelem je ale až od roku 1976, kdy se přiženil do Jirkova.

Foto

Až do svých 25 let nepil alkohol, postupně se však vypracoval na pivního gurmána. "Nejlepší pivo si vařím sám se sousedem. Nazval jsem ho Jirkovská stařena na počest své manželky," řekl s nadsázkou Trhlík.

Světlé i tmavé až šestnáctistupňové pivo plní Trhlík i do lahví, jež pochopitelně opatřuje vlastními etiketami. S nadsázkou by se dalo říci, že se sousedem obnovili více než pětisetletou tradici vaření piva ve městě. "Domů jsem z práce chodil kolem místního Červenohrádeckého pivovaru a to mě právě ponouklo, abych se pídil po jeho etiketách. Na ty se také specializuji, mám jich 95 z různých období. Bohužel, už tři měsíce po mém přestěhování do Jirkova pivovar zavřeli," uvedl.

Trhlík objíždí pravidelně sběratelské burzy, kde etikety, ale také například pivní tácky či lahve vyměňuje či nakupuje. Ještě před listopadem 1989 byl spoluzakladatelem klubu sběratelů pivovarských suvenýrů pro Českou a Slovenskou republiku Rytíř, jehož je od založení předsedou. Hodnotu své sbírky se neodvažuje odhadnout.

Jeden kousek? I za pět tisíc

"Pryč jsou doby, kdy jsem za etiketu nabízel kamarádovi stovku a on mi ji nechtěl prodat, protože se mu to zdálo moc. Dnes je hodnotná etiketa na burze k mání od 3000 do 5000 korun. Dejme tomu, že koníčku věnuji v průměru ročně desetitisíce korun. Začal jsem ale kvůli dětem sbírat i pohlednice s námětem Jirkova, za ně už jsem utratil přes 50.000 korun," doplnil.

Právě finanční a časová náročnost manželova koníčka a také údajný nepořádek související s prostory, jež sbírka zabírá, nevyvolává u jeho paní právě nadšení. "Když byly děti malé, tak jsme se občas na burzu vypravili celá rodina. Ale dnes už mám jiné starosti. Na druhou stranu, chlap něco dělat musí," řekla smířeně.

Jako konzument dává Trhlík kromě vlastního piva přednost malým či rodinným pivovarům, jež vaří přírodní piva. Preferuje například značky Bernard, Svijany, Klášter či Malý Rohozec. "Když mi někdo řekne, že nejlepší pivo je Gambrinus, tak se s ním dál nebavím. To už totiž není pivo, to je voda," uzavřel nekompromisně.

Zdroj a foto: Týden


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Moro

čtvrtek, 21. únor 2008
08:40

Moro

to Martin Štros:
To tleskání jsem myslil hodně ironicky a nadneseně. Neposuzuji pivaře podle toho, zda pijí G nebo ne.


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Libor

středa, 20. únor 2008
19:11

Libor

to Martin Štros: Musím Vám dať za pravdu, dnes je naozaj zberateľstvo len o peniazoch... Ja som však väčšinu svojich pohárov získal pri návštevách pivovarov (čo má za výhodu aj ochutnávky), alebo som ich vymenil.
Tam kde sa cena prehupne cez niekoľko stoviek sa už len pousmejem. A ceny aj cez 3000 Kč za 1 pohár nie sú dnes výnimkou.... To ho radšej mať nebudem....
S Vašou poslednou vetou bohužial musím súhlasiť.....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Martin Štros

středa, 20. únor 2008
18:36

Hmmm nevim, ale u mě jsou u lidí i jiné důležité věci, než to, jestli mají rádi Gambrinus :-) Naopak tím spíš se s tím člověkem chci bavit a pokud jde o pivo, nenapádně ho popostrkovat směrem ke zkoušení jiných značek (ochutnej něco jiného a pak se kdyžtak ke Gambáči zase vrať- ale jak můžeš říkat že je nejlepší, když nic jiného nevyzkoušíš?)
Jinak ke sběratelství. Tento krásný koníček je dneska opravdu moc o penězích. O těch praktickách už se tady mluvilo dřív. Je to škoda, ale nejlepší sbírku má většinou ten, kdo na to má nejvíc peněz a top už pro mě krásný koníček není... :-((


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Libor

středa, 20. únor 2008
18:03

Libor

to Moro: tak sa dohodneme, že prídeš pozrieť aj mňa - uvidíš cca 2000 pohárov z českých a slovenských pivovarov....
A za tu poslednú vetu dávam pánovi Trhlíkovi, ktorého mimochodom tiež poznám 1 s *


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
06:21


posted by: Inzerce

Moro

středa, 20. únor 2008
14:49

Moro

TLESK - TLESK - TLESK!!! Za tu poslední větu pane Trhlíku. A teď vážně - nádherný koníček - už jen vidět tu sbírku by pro mě osobně byl velký zážitek ...


napsal(a): Moro [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI