Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dánové přišli s pivem v ceně 270 eur za láhev

Co se píše o pivovarech a pivu


Dánové přišli s pivem v ceně 270 eur za láhev

[sobota, 2. únor 2008]

Na 270 eur (7000 korun) přijde jedna láhev speciálního ročníkového piva, které po vzoru vinařské praxe začal vyrábět pátý největší světový pivovar, dánský Carlsberg. Každá láhev Jacobsen Vintage No.1. 2008 je přitom ozdobena originální litografií.

Vrchní sládek pivovaru Carlsberg v Dánsku Jens Eiken ukazuje láhev nejdražšího piva na světě. Každá láhev piva Jacobsen Vintage No.1. 2008 přijde na 270 eur.

"Kladl jsem si před dvěma lety otázku, proč nedělat exkluzivní, unikátní pivo v omezeném množství jako je tomu u vína s jeho dobrými a skvělými ročníky," vysvětlil autor projektu Jens Eiken, který v dánském pivovaru odpovídá za takzvaná speciální piva.

První ročník nového piva čítá 600 lahví. Pivo na bázi chmele a obilí zrálo šest měsíců v nových dubových sudech a bylo vyrobeno ve sklepích z roku 1847, tedy z doby začátků značky Carlsberg. Výsledkem je silné tmavé pivo s 10,5 stupně alkoholu s nádechem například vanilky a karamelu. "Je skvělé k zapíjení plísňových sýrů," doporučuje pivovarník.

Pivo Jacobsen Vintage No. 1.

Toto pivo jako výsledek důkladné řemeslné výroby vydrží více let a jeho kvalita se časem bude zlepšovat. "Je to jako u kvalitního šampaňského, které může stárnout deset až 15 let, zatímco klasická piva se skladují maximálně rok," tvrdí Eiken.

Cena nového moku podle něj není přehnaná, "protože trvalo téměř dva roky, než bylo vyvinuto toto pivo, jehož výrobní proces je nákladný". Samotná prázdná láhev s některou z originálních litografií od dánského umělce Franse Kannika přitom představuje čtvrtinu konečné ceny. Litografie přibližují severskou mytologii.

První láhve s etiketou Jacobsen Vintage No.1. 2008 se již prodaly na dobročinné dražbě po internetu na pomoc afrických dětí, uvedla dánská firma bez upřesnění počtu prodaných lahví. Prý už ale pomýšlí na ročník 2009.

Zdroj: Finanční noviny | Foto: John McConnico


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

sobota, 2. únor 2008
18:14

jiri.kana

"Pivo na bázi chmele a obilí"
Hmmm, tak to je převratná novinka, na to museli přijít až v Carlsbergu...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI