Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pánové! Uvařte si pivo doma!

Co se píše o pivovarech a pivu


Pánové! Uvařte si pivo doma!

[čtvrtek, 31. leden 2008]

Zdá se vám, že všechno v poslední době zdražuje? I pivo! Proč si tedy nepořídit domů domácí pivovar? Že to se prodraží? Pokud jste skalní čeští pivaři, pak se to jistě vyplatí!

Kde se pivo vaří...

Domácí pivovar čili mikropivovar připomíná svým vzhledem jakýsi kyblík. Prodává se v celé sadě, jejíž cena se pohybuje zhruba mezi patnácti sty až třemi tisíci korun. Říkáte si – trochu vysoká částka? Že vás pivo v obchodě vyjde levněji. Jednorázové jistě. Pokud ovšem počítáte s větším využitím mikropivovaru a nekoupíte si jej jenom jako zajímavost, kterou chcete vyzkoušet, pak se vám náklady brzy vrátí. Navíc můžete mít čerstvé pivo, kdy se vám zachce a pozvat přátele a známé na ochutnávku vaší vlastní značky.

Foto

Pivo – lahodný mok, kterému málokdo odolá

Sada na přípravu piva

A co všechno v takové sadě domácího pivovaru najdete? Samozřejmě fermentační nádobu s pípou či vypouštěcím ventilem. Dále pak sada může obsahovat koncentrát s pivními kvasnicemi (obsahuje slad, výtažky z chmele a pivovarské kvasnice), míchačku, hustoměr, kvasnou zátku, samolepicí teploměr, odkalovač, redukci sedimentu, stáčeč, karbonové tablety, odměrku na cukr, lahve, zátkovač a korunkové zátky. Chybět nesmí také návod na přípravu lahodného moku, eventuálně může být sada doplněna kazetou či DVD s názornými ukázkami přípravy. Pokud spotřebujete koncentrát s pivními kvasnicemi, dá se jednoduše zakoupit další, a to v ceně zhruba necelých tří set korun. Z jedné dávky koncentrátu vyrobíte asi dvacet litrů vrchně kvašeného piva.

Foto

Mikropivovar se prodává v celých sadách

Druhy piva

Na jakém pivě si pak můžete doma pochutnávat? Chuť jako to vaše oblíbené z obchodu mít asi přesně nebude, zato můžete ale experimentovat a zkoušet uvařit takové, které bude přesně podle vašeho gusta. Obecně pak můžete vybírat z různých typů piv – plzeňského, stoutu, bavorského, ale i dalších jiných.

Foto

Lahve piva můžete označit také vlastními etiketami

Vydrží až rok!

Při přípravě domácího piva by se měla jednoznačně zachovat velice přísná a dokonalá hygiena. A to hlavně proto, že při jeho výrobě pracujete se živými organismy. Nemusíte se také bát, že byste připravený nápoj nestihli vypít. Nemusí se zkonzumovat hned. Naopak stočíte-li ho do lahví a zazátkujete, vydrží vám doma klidně i rok.

Zdroj a foto: Útulně.cz | Autor: Kristýna Novotná


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

čtvrtek, 13. březen 2008
14:31

hroch

Začal jsem taky s koncentráty, jako prvním stupněm. S odstupem času a spoustou várek piva vařeného ze sladu, musím konstatovat, že koncentrát tě toho moc nenaučí. Dodržení varných teplot s prostým rozmícháním koncentrátu se nedá porovnávat. Kvašení v otevřené spilkové nádobě při 8-10stC se s kvašením v uzavřené nádobě s kvasnou rourkou taky nedá porovnávat. Jediným shodným krokem je plnění do lahví a jejich sanitace. Moment kdy se stáčí je taky jiný u koncentrátů se nechává prokvasit úplně a pak se dává drops, kdežto při klasické výrobě pro nasycení se používá zbytkový extrakt v mladém pivu a musíš se trefit. Ležení je taky při nižší teplotě další lednice nebo üpravený mražák. A v samotném pití jsou taky rozdíly sušené kvasinky na dně lahve u koncentrátů mě rozhodně nechutnaly a musel jsem velmi opatrně slejvat pivo a pak ho přelít, kdežto u piva s kvasinkama spodního kvašení krásně naleju(natočím ze sudu) bez starosti o kvasinky. Ale přeji hodně nadšení do další práce.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Honza Urban

čtvrtek, 13. březen 2008
13:54

Proč? Dělám pivo z koncentrátů asi rok a zkušenosti chci využít pro vaření od píky. Z koncentrátů to pivo lze taky pít.


napsal(a): Honza Urban [Odpovědět]

Michal

pátek, 1. únor 2008
13:04

Michal

Instantní pivo??? :-? Děkuju, ale asi nechci, a pokuď se to někdy naučim vařit, tak pěkně od píky, poctivě, po česku :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI