Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

India Pale Ale už aj na Slovensku

Co se píše o pivovarech a pivu


India Pale Ale už aj na Slovensku

[pátek, 4. leden 2008]

Pivovar Kaltenecker už tradične ponúka priaznivcom pivnej rôznorodosti nové druhy piva, ktoré sú pre Slovensko netypické, ale vo svete prežívajú renesanciu a tešia sa mimoriadne veľkej obľube. Po historicky prvom slovenskom vrchne kvasenom pšeničnom pive Weizen, ktoré sme ponúkli v polovičke roka 2007 (a pre mimoriadny úspech sme ho ponechali v stálej ponuke naďalej aj na rok 2008) prinášame ďalší vrchne kvasený pivný špeciál na náš slovenský pivný trh: obľúbený anglický typ India Pale Ale.

Priaznivcom pivnej kultúry a pivnej rôznorodosti pivo India Pale Ale nie je celkom neznáme, prvýkrát sme ho ponúkli v obmedzenom množstve 0,5 hl už v januári 2007 počas 1. Pivných slávností, ktoré sa konali pri príležitosti 10. výročia založenia pivovaru Kaltenecker v Rožňave. Druhýkrát sme ponúkli toto pivo počas Junifestu v Bratislave v júni 2007, ale v prevedení IPA Double s duplovanou horkosťou. Aj tentokrát sa jednalo o obmedzené množstvo 1 hl, nakoľko pivo na obe spomínané akcie bolo dovezené ako hosťujúce pivo z Prahy z Pivovarského domu (mnohým známy progresívny reštauračný minipivovar na Ječnej ul.).

Tentokrát bude IPA varená v Rožňave v pivovare Kaltenecker v množstve 13 hl. Využívame návštevu majiteľov firmy Pivo Praha s.r.o (Pivovarský dum) v Rožňave a hosťujúcim sládkom bude Ing.Jan Šuráň, ktorý patrí medzi špičkových pivovarských odborníkov u našich západných susedov a má na konte množstvo noviniek, ktorými pravidelne obohacuje českú pivnú scénu. Partnerstvo medzi pivovarom Kaltenecker a Pivovarským domom v Prahe trvá presne rok a za ten čas sme počas roka 2007 ponúkli našim pivným gurmánom množstvo zaujímavých hosťujúcich pív z Prahy, ako napr. pivá: vanilkové, banánové, čučoriedkové, limetkové, kávové, chilli, žihľavové, unikátny pivný sekt Šamp a samozrejme IPA a IPA Double.

Prvá slovenská India Pale Ale bude unikátna polotmavá nefiltrovaná kvasnicová 16-ka, ktorá bude vynikať svojou typickou intenzívnou, ale zároveň príjemne zvýšenou horkosťou. Variť sa bude 11. a 12. januára 2008, preto ju môžete očakávať už v prvej polovičke februára nielen v čapovanej, ale aj vo fľaškovanej verzii nielen v pivovarskej reštaurácii v Rožňave, ale aj u všetkých zmluvných predajcov pivovaru Kaltenecker na Slovensku.

Zdroj: Kaltenecker.sk | Autor: Laco Kovács


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jiří.J

pátek, 9. leden 2009
07:24

Tak jsem měl v tomto týdnu možnost ochutnat 3 speciály z portfólia Kalteneckeru. V minulosti jsem ozkoušel jejich Rauchbier, z něhož jsem byl trošku rozpačitý. Tentrokráte se však zklamání nekonalo. Vynikajícímu IPA není co vytknout. Možná by mu slušely více originální britské slady, ale jinak skutečná lahůdka. Těžko se přestává s jeho pitím. Možná se nejedná o učebnicový příklad IPA (spíše hybrid belgian ale a IPA), ale chuťově bylo vynikající. K pivu Brokát Premium,vařeném s extraktem tokajského vína rovněž není co dodat. Lahodné karamelové tóny v harmonii s jemným nádechem vína ze Sauternes. Skvěle vybalancované, harmonické a opět pitelné až z toho jeden ráno těžko vstává. RoŽňavský Porter byl rovněž velmi chutný, uznávám, ale není to plně můj styl. Výrazný alkoholový charakter a těžké sladové aroma bych čekal spíše u barley wine, přesto je to chutné dezerní pivo. Kamarád navrátivší se z USA a zmlsaný tamní minipivovarskou scénou si ho však velmi pochvaloval. A pak že to nejde. Všem speciálům z Kalteneckeru dávám 1 s hvězdičkou a to nejen za to, že jsou průkopníky v naší bývalé společné domovině... Ti, co v jsou v Brně a nechali si ujít ochutnávku na Flédě si mohou už jen rvát vlasy a litovat.


napsal(a): Jiří.J [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI