Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vánoční pivo navařil nejmenší jihočeský pivovar už v létě

Co se píše o pivovarech a pivu


Vánoční pivo navařil nejmenší jihočeský pivovar už v létě

[úterý, 10. prosinec 2013]

Všichni milovníci piv méně známých značek by měli zbystřit! Minipivovar Vyšší Brod, který je nejmenším jihočeským pivovarem, si totiž na období Vánoc připravil Vánočního Jakuba - světlou 19°. Slavnostní naražení piva, které můžete ochutnat například v pivnici Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě, se konalo 6. prosince, přičemž nechyběly zabijačkové speciality ani živá hudba.

Aby bylo pivo správně uleželé, navařil ho náš sládek již v létě. Pivo pak zrálo celou dobu v pivovarském sklepě. Nyní si ho mohou zákazníci vychutnat a ocenit jeho výjimečnou chuť a sílu,“ řekl majitel pivovaru Jiří Fojtl.

Pivovar, který ve Vyšším Brodě navázal mimo jiné na dávnou tradici mnichů, jenž v místním klášteře kdysi pivo vařili, byl postaven a zprovozněn v roce 2008 ve sklepě jednoho z historických domů vyšebrodského centra. Jiří Fojtl se do své práce pustil s vervou a láskou. Kapacita pivovaru je pouze 500 hektolitrů ročně. I tak si pivo z Vyššího Brodu dokázalo získat velmi dobré jméno mezi pivními znalci po celé republice. Vánoční Jakub budiž jim dárkem!

Standardně Minipivovar Vyšší Brod vaří světlou 12° a tmavou 14°. „Pivo stáčíme i do lahví, které je možné zakoupit ve vybraných obchodech,“ dodal Jiří Fojtl.

Jiří Fojtl se k vaření piva dostal zhruba před sedmi lety. Tehdy ho zaujalo pivo z rakouského Aigenu. A to natolik, že se rozhodl si zkusit vyrobit pivo vlastní. A proč pivo dostalo název Jakub? Podle jednoho z prvních klášterních sládků!


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI