Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Staropramen vyhrál v prestižním hodnocení pivních odborníků

Co se píše o pivovarech a pivu


Staropramen vyhrál v prestižním hodnocení pivních odborníků

[čtvrtek, 26. září 2013]

V nejprodávanější kategorii piv je Českým pivem roku 2013 Staropramen Světlý

Vzorky piv se v soutěži hodnotí ve dvou kolech. Prochází i laboratorními testy.

Pivovarští experti na slavnostním večeru Českého svazu pivovaru a sladoven ocenili nejlepší česká piva letošního roku. V souboji malých i velkých pivovarů soutěže České pivo roku 2013, jejímž odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, zvítězil v kategorii světlá výčepní piva Staropramen Světlý. Ocenění tak získal v nejprodávanější kategorii piv u nás. Pro Staropramen je to letos již třetí vítězství a ocenění kvality. Do letošního třináctého ročníku degustační soutěže se přihlásilo 61 druhů piv v pěti soutěžních kategoriích.

Velmi si vážíme tohoto ocenění kvality, za kterým je dlouhodobá práce našeho pivovarského týmu. Uspět v této soutěži je doslova dvojnásobně obtížné, jelikož jde o soutěž dvoukolovou. Díky garanci pivovarského svazu jde navíc o soutěž s vysokým odborným kreditem,“ říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux, který ocenění ve středu večer osobně převzal.

Hodnotiteli piv jsou odborní degustátoři a pivovarští experti. Kromě degustačního hodnocení odborníků soutěžní piva prochází analytickým posouzením v laboratořích. Tím je zajištěna komplexnost posuzování piv a posílena objektivita. Speciální je také výběr pivních vzorků. Ty totiž organizátorům neposílají pivovary, ale jsou zástupcem garanta soutěže odebírány přímo z přepravek určených k distribuci pivovaru do maloobchodní sítě. Komise tedy degustuje piva, která si zákazníci mohou koupit pro vlastní spotřebu v jakémkoliv obchodě.

Pro pivovar Staropramen je to v letošním roce již třetí velké ocenění. V soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo roku 2013 totiž uspěl hned ve dvou kategoriích, když v kategorii nízkoalkoholická míchaná piva zvítězil Staropramen Cool Grep, v kategorii světlých výčepních piv byl třetím místem oceněn Staropramen Světlý.

Aktuální vítězství a zisk titulu České pivo 2013 tak potvrzuje, že ve smíchovském pivovaru vaří tým vrchního sládka Zdeňka Luxe dlouhodobě piva nejvyšší kvality, která oceňují jak spotřebitelé, tak odborná veřejnost.

O soutěži České pivo (zdroj tisková zpráva ČSPS)

Jde o jedinou soutěž, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven pod svým patronátem. Soutěž České pivo, která letos proběhla už po třinácté, je dvoukolová, což posiluje objektivitu hodnocení. Degustační komise za dohledu notáře posuzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích byla prováděna kontrola původního extraktu (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie. V degustačních komisích nezasedli pouze pivovarníci, ale také pedagogové a odborníci ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, což zvyšuje nestrannost soutěže. Odborný garant dále zajišťuje chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků. Soutěže se mohou vedle členských pivovarů Českého svazu pivovarů a sladoven, zúčastnit i pivovary nečlenské, podmínkou je, aby měly roční výstav minimálně 10 tisíc hektolitrů.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Felčar

pondělí, 30. září 2013
22:15

Felčar

Jak píše Rosťa, zástupci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského sami jezdí pro vzorky a skutečně nehrozí, že by pivovary několik týdnů produkovaly "lepší" pivo. Myslím, že v tomhle je soutěž České pivo u nás jediná. Při vlastní degustaci je naprosto vyloučeno, aby zástupce pivovaru (zpravidla sládek) degustoval svoje pivo. Na vše dohlíží notář. Soutěž je dvoukolová (probíhá v dubnu a červnu) kvůli eliminaci výkyvů kvality. Zcela nepochybně se jedná o nejobjektivnější degustační soutěž u nás. Nicméně vyhrávají piva neutrální, piva něčím výrazná mají zpravidla pramalou šanci na úspěch.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.09.2013 ve 23:30:26


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Sekal

úterý, 1. říjen 2013
00:09

Sekal

to Felčar: Bať, třeba Staropramen 11° v naší degustaci.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
01:59


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 1. říjen 2013
08:19

Jana

to Sekal:
Nebuď na něj tak zlej, vždyť je to Nešéf. :D (příště by mohl přinést ještě něco horšího).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

úterý, 1. říjen 2013
07:49

Chody

to Felčar: A nezáleží spíše na startovním poli? Je někde k dohledání?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Felčar

úterý, 1. říjen 2013
08:34

Felčar

to Chody: Přesně k dohledání zřejmě není. Z letoška si vybavuju Prazdroj, Heineken, Budvar, Primátor, Strakonice, Bernard, PMS Přerov, Staropramen, Nymburk a určitě to zdaleka není všechno, opravdu jsou to jen společnosti, co si vybavuju, že tam měly nějakého zástupce. Před několika lety byly změněny stanovy, že se již mohou soutěže účastnit i nečlenové Svazu.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Rosťa

sobota, 28. září 2013
08:34

Rosťa

to Dan: Ano, jak to dělají? Píší, že "vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, což zvyšuje nestrannost soutěže." Snad jedině v době konání nějaký ten týden změní technologii. Mluvil jsem při jisté příležitosti s nejmenovaným odborníkem, který nám jako pivním "blogerům" poněkud vyčetl, že se neustále navážíme do géčka a Krušek, zatímco dle něj nejhorším pivem současnosti je pražské S o němž mlčíme, tak ti nevím. Klobouk dolů holt před jejich PR...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dan

sobota, 28. září 2013
10:53

Dan

to Rosťa: No, ať je to jak chce, PR mají všichni ti velcí zmáknuté na jedničku.
Nevím, jestli je "S" nejhorší výčepní, horší než Géčko a Krušky, ale je zajímavé, že jim blogeři vadí, že nerozlišují mezi lepším a horším europivem :-)
Mně nepřesvědčí, i kdyby vyhráli všechny soutěže světa.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jirka

pátek, 27. září 2013
12:47

Po tom co se gambáč trochu zvednul, krušky taky (byť ty už zase šly dolu), tak si myslim, že staráč je momentálně nejhorší desítka na trhu - pokud beru v úvahu velké pivovary.


napsal(a): Jirka [Odpovědět]

Dan

pátek, 27. září 2013
01:13

Dan

Další "nezávislá" soutěž s výsledky které už nikoho nepřekvapí...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 27. září 2013
10:44

Rosťa

ito Dan: Zvláštní, mě chutná snad že všech našich výčepních piv nejméně. Ale nejsem odborník a tento "článek" mě ani nemotivuje se jím stát...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dan

pátek, 27. září 2013
21:46

Dan

to Rosťa: \Mně je záhadou, jak to ty velké pivovary dělají. Posílají do soutěže něco úplně jiného? Těžko to bude běžná produkce.
Já měl výčepní Staropramen asi před rokem, byl jsem jím obdarován a nechtěl jsem se chovat nespolečensky, tak jsem se obětoval. Nevěřil jsem svým chuťovým pohárkům, že je to vůbec možné. Nedovedu si představit ještě horší výčepní pivo...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 30. září 2013
00:04

Sekal

to Rosťa: Jak to tak vypadá, budeme muset degustovat průmyslové "desítky".


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

pondělí, 30. září 2013
07:17

hroch

to Sekal: My jsme zkusili na kulečníku loni degustace desítek, ale přišlo mě to jako zbytečné trápení a promarněné večery. Chtěli jsem klasicky čtyři základní kola dvě semifinále a finále a nakonec jsme to urychlili na tři základní a rovnou finále a pro další degustace jsme se vrátili k dvanáctkám.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI