Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za studena chmelený ležák Bakalář

Co se píše o pivovarech a pivu


Za studena chmelený ležák Bakalář

[úterý, 19. březen 2013]

Světlý ležák Bakalář za studena chmelený navazuje na tradici vánočních speciálů. V roce 2011 uvařil Tradiční pivovar v Rakovníku Bakalář – medový speciál, který byl v bakalářských restauracích natolik úspěšný, že se stal stálou součástí portfolia produktů.

Rozhodnutí pokračovat v tradici padlo někdy v polovině loňského roku, protože příprava nového piva není jednoduchá a vyžaduje určitý čas. Po velkých diskuzích a zkušebních várkách jsme se přiklonili ke světlému ležáku za studena chmelenému. Jedná se o recepturu, která byla v pivovaru testována v 80. létech, kdy byl vrchním sládkem pan Jiří Holopírek, otec dnešního sládka a výrobního ředitele Radka Holopírka. Ten ke zrodu nového piva říká:

Bakalář – světlý ležák za studena chmelený - je pivo vařené klasickou technologií. Na varně dostane plzeňský slad a chmel v nejvyšší kvalitě a v množství odpovídajícím zhruba světlému ležáku. K plzeňskému sladu jsou ve speciální kombinaci přidány karamelové slady, které pivu dávají vyšší barvu s temně zlatými odlesky. Potom kvasí zhruba deset dnů ve spilce v otevřených kádích, jako všechna naše piva. Odlišným technologickým krokem je dokvášení ve sklepě v ležáckých tancích. Tam na naše nové pivo v každém tanku čeká speciálně upravený balík chmelových hlávek. Chmel se v pivu po celou dobu ležení (minimálně 60 dnů) maceruje a dodává mu nezaměnitelnou a ničím nenahraditelnou chmelovou vůni a vyváženou hořkost.

Nové pivo sice patří do kategorie ležáků, ale na rozdíl od standardního světlého ležáku Bakalář má vyšší původní stupňovitost (12,5% obj.) a tedy i obsah alkoholu – 5,2% obj.

Znalci na něm určitě ocení příjemnou hořkost, která se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Bakalář za studena chlazený určitě připomene mnohým konzumentům typickou chlebnatost českých piv vařených podle tradičních receptur, která potvrzuje, že dobré pivo může opravdu být tekutým chlebem. Celý chuťový zážitek umocňuje výrazná chmelová vůně jedinečného Žateckého Červeňáku.

Velký úspěch sklidil nový ležák letos v lednu na tradičním pivovarském plese v Kulturním centru. V Rakovníku ho můžete ochutnat v restauracích Pod Václavem, Hájenka a v Restauraci Bazén. V druhém březnovém týdnu zahájil pivovar stáčení do lahví, takže Bakalář za studena chmelený je možné koupit ve firemní pivovarské prodejně na Palackého náměstí. Distribuci do svých prodejen jako první zahajuje Jednota Rakovník.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

JardaK

úterý, 19. březen 2013
17:27

JardaK

Chutná mi, jen by ta hořkost mohla být trochu uhlazenější. Nevím jak to správně říct po pivně-degustátorsku :), ale měla by být lépe zakomponována do celkové chuti. Mám prostě pocit, jako když se něco nakonec dochutí, ale chutě se nespojí. Nicméně ale fakt dobrý. Dane, ale Bakalář ležák hořký je a je výborný. Mluvím tedy o posledních dvou měsících, např. DMT 10.9.2013, předtím jsem ho delší dobu neměl. Naopak u výčepního a medového naprostý souhlas. Nevím, jestli jsem to psal tady, nebo na webu Bakaláře, ale přichmelením medového by možná vzniklo fakt super pivo.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.03.2013 ve 17:29:16


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Dan

úterý, 19. březen 2013
18:33

Dan

to JardaK:
Pravda je, že jsem Bakaláře delší dobu neměl. On ležák hořký je hůře dostupný (v marketech).


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
09:30


posted by: Inzerce

Dan

úterý, 19. březen 2013
15:24

Dan

"Bakalář za studena chlazený"...
koik asi bylo vypitých Bakalářů při psaní této zprávy? :D

Ale jinak jsem docela zvědav, protože právě hořkost u rakovnických piv trochu postrádám.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Bakalář

čtvrtek, 21. březen 2013
07:23

Bakalář

to Dan: 12ka poslední dobou je horčí, než například v loňském roce. Je ale je pravda , že po znovuotevření byla hořkost perfektní, pak šla postupně dolů a teď opět pomalu nahoru :)


napsal(a): Bakalář [Odpovědět]

Roman

úterý, 18. srpen 2015
17:16

Uvedené pivo Bakalář je chuťově zajímavé, poměrně dosti hořké a chutí "plné". Zajímá mne, jakým způsobem jsou ze chmelu studenou cestou získávány složky, jako jsou hořké alfa a beta kyseliny, Myrcen a Beta-fanesen? Není k dochucení "zastudena" použit některý z chmelových produktů, jako jsou Chmelové extrakty a isoextrakty? Uvedené suroviny jsou z možných použitelných chmelových produktů po lisovaném chmelu , granulátu atd. nejméně kvalitní. Extrakty se vyznačují určitou "hrubostí" hořké chuti.
Co se týče piva Medového, mohu jen chválit!
R.


napsal(a): Roman (speed438(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dan

úterý, 18. srpen 2015
21:07

Dan

Roman: Bakalář má navíc novinku, nealko pivo, za studena chmelené a musím říct, že je to vcelku vydařená záležitost.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 18. srpen 2015
22:28

Roman Holoubek

Dan: Jo za studena Chmelený nealko Bakalář je díky tomu krásně voňavý a přebíjí pěkně mladinovou - souhlasím - picí nealkopivo.
A ještě odpověď Romanovi - dry hoppingem do piva nezískávám hořkost (respektive naprosto, ale naprosto zanedbatelně), ale získávám aroma. A zpravidla se na to používají chmelové granule nebo celé hlávky chmele. Použití izoextraktů je naprosto jiná kapitola - tam získám studenou cestou hořkost, ale nejde "v obecně chápaném pojmu" o dry hopping.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.08.2015 ve 22:28:58



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI