Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ochutnejte svijanské pivní menu

Co se píše o pivovarech a pivu


Ochutnejte svijanské pivní menu

[čtvrtek, 3. leden 2013]

Pivovar Svijany snad není nutné představovat. Kdysi malý regionální pivovar se do chuťových buněk pivařů vepsal jako největší výrobce poctivých a chutných speciálů. Pokud jste ještě neotestovali všechna místní piva, máte k tomu teď příležitost. Ve Svijanech zabalili celé své portfolio kromě kvasnicových piv do multipacku, který si pod názvem Srdeční záležitost můžete koupit od prosince 2012 za 139 Kč v pivovarské prodejně ve Svijanech a ve vybraných obchodech po celé republice.

V pivním menu najdete šest svijanských pivních lahůdek – Desítku, Máz, Rytíře, Kněžnu, Knížete a Barona – doplněných o sklenici.

Při degustaci piv začněte vždy od toho nejslabšího a nejméně výrazného. V multipacku od Svijan je to Svijanská Desítka, která vás přesvědčí, že i klasické výčepní pivo může být výborné, když je vyrobené poctivě. Pokračovat byste měli nejprodávanějším produktem v sortimentu – jedenáctkou Svijanským Mázem. Tento světlý ležák se hodí pro jakoukoliv příležitost, samostatně si ho můžete koupit v lahvích, pětilitrových party soudcích, 30 a 50 litrových sudech a plechovkách.

Logicky by po jedenáctce měla přijít dvanáctka. Ta svijanská je ale extra hořká, proto by dalším pivem v ochutnávce měla být světlá speciální třináctka a opravdová lahůdka - Svijanský Kníže. V letošním roce za svou chuť získal Kníže titul Česká chuťovka 2012, který uděluje nezávislá komise potravinářským výrobkům splňujícím nejvyšší chuťové parametry.

Svijanský Baron 15 % je nejsilnějším svijanským pivem a výrobkem, který před lety také vzešel z rukou současného sládka Petra Menšíka. Světlý speciál se v letošním roce stal favoritem několika soutěží a získal kromě titulu Česká chuťovka 2012 jako jediný výrobek v konkurenci několika desítek produktů i Cenu novinářů Česká chuťovka 2012. Uvidíte, že až ho ochutnáte, budete chtít hned další.

Jako poslední světlé pivo doporučuje svijanský sládek ochutnat extra hořkou dvanáctku Svijanský Rytíř. Pětkrát chmelený světlý ležák zaujme svou výraznou chmelovou chutí a řízem.

Ochutnávku uzavřete Svijanskou Kněžnou 13 %. Tento tmavý speciál si kvůli karamelové chuti a vůni oblíbily hlavně ženy, mužům chutná v kombinaci se světlými pivy, nejlepší je ale s výše zmiňovaným Svijanským Knížetem. Právě pro výjimečnou chuť těchto dvou piv prodává pivovar také duopack Řízni si Kněžnu obsahující oba speciály.

Svijanské pivo je typické tím, že se vyrábí klasickou technologií, kvasí v otevřených spilkách a zraje v ležáckých tancích. Je nepasterizované, a tak si zachovává řadu přírodních látek, a pivovar při jeho výrobě jako jediný v republice používá chmel z vlastních chmelnic. Právě díky vynikající chuti a stálé kvalitě si k němu nachází cestu stále víc pivařů.

Více informací o pivovaru naleznete na webu, Facebooku nebo na Google+.

Ochutnejte svijanské pivní menu [192]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Trhac

čtvrtek, 3. leden 2013
22:14

Trhac

No jen škoda, že pamatuji dobu, kdy Svijanská 10° byla lepší, než dnešní 11°...(a to nemám zas tak dlouhou pamět...) Nicméně třeba rytíř se stále celkem drží...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI