Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radouš, holub a prase

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Radouš, holub a prase

Radouš, holub a prase [p2116][p1710][p1760]

Po krávě a bizonovi stavíme u ušatého skřeta v Druztové. Ujímá se nás Honza Ilgner s partnerkou. Obchodní model pivovaru je podobný jako v Čižicích. Základní řada je pod značkou Radouš (založil Vilda Ilgner ve Šťáhlavech ), experimentální značka The Barn Co. (pivovar je situován v bývalé stodole) je Honzovo dítě. Honza má pro nás připraveno na čepu trojici piv - Stodolní 10, Pilsner Ilgner 12 a Radoush Stout - všechna výborná. Na čtvrté pivo je vypsána anketa, kterou vyhrává Nie Som Ležiak, který jsem ochutnal na Brústoku.

Na varně
Na varně

Honza nám dělá postupně tři prohlídky (abychom se vešli), svatý to sládek :) Už se pomalu začíná probouzet jaro, sluníčko svítí a na pivovarském dvoře je s místním pivem krásně. V pivovaru je nám moc příjemně a tak vynecháváme návštěvu Stodolní hospůdky (pivovar už ji neprovozuje, ale místní pivo zde na čepu je).

Stodolní pivo
Stodolní pivo
  • Pivovar je rozdělen na dvě značky: Radouš (Vili) má stálý sortiment (spodně i svrchně kvašená piva) a (Honza) je značka experimentální, co produkuje převážně svrchně kvašená piva
  • The Barn Co. dodává do ochutnávkových pivnic a pivoték po celé republice
  • V pivovaru je otevřeno na akce a po domluvě, jinak je v obci Stodolní hospůdka otevřena kolem poledního.

Další zastávkou jsou Radobyčice, kde je na čepu čtvero piv páně Holuba. Po dvou poměrně bohatých prohlídkách pivovarské technologie jsme už trochu umorousaní a tak se tu spokojíme s ochutnávkou piv a pro chuť něco malého ze studené kuchyně.

Radobyčice
Radobyčice
  • Pivovar je rodinného typu s vlastním výčepem
  • Pan majitel a sládek v jedné osobě provozuje pivovar vedle svého zaměstnání hasiče.
  • Studená kuchyně a o víkendech bývají grilované speciality

Večeři máme naplánovanou v Přešticích. Pan majitel i sládek jsou služebně mimo a tak nás má pivovarem provést servírka Katka, ale i tady se spokojíme jen s pohostinskými službami (od minula se asi na technologii moc nezměnila). Technikálie pivovaru mi pan starý Ondra Nováček zaslal mailem, tudíž mohu něco málo uvést.

U Přeška
U Přeška

Současný pivovar a restaurace patří městu, to v roce 2017 provedlo nákladnou přestavbu celého objektu bývalého hotelu a restaurace z roku 1860. V květnu 1945 zde bylo velitelství 38. kavalerie americké armády. Rekonstrukce restaurace proběhla do podoby z první republiky. Městu patří celá technologie pivovaru, ochranné známky názvů piv (původních) i původní receptury. Město restauraci s pivovarem pronajímá, v současnosti ji provozují bratři Petr a Jan Kvášovi.

Varna
Varna

Pivovar má varnu o objemu 500l, čtyři otevřené spilky a jednadvacet tisícilitrových tanků (2x CK tank, 3x duplex, 16x ležácké tanky prostorově chlazené). Od začátku tvořily základní řadu piv čtyři piva pojmenovaná podle místních významných postav: 12% Kilián, světlý ležák pojmenovaný po patronovi města; 12% Schönborn, pšeničné pivo pojmenované po posledním a významném majiteli přeštického pivovaru; 13% Maurus, tmavý ležák pojmenovaný po kladrubském opatovi, který se významně zasloužil o rozkvět Přeštic jako poutního místa; 15% Marlene, svrchně kvašené pivo IPA odkazuje na slavnou návštěvnici Marlene Dietrich, která tu 17. května 1945 zpívala americkým vojákům.

Kilián
Kilián

Dnes byl na čepu Přešek 10, Kilián 12, Strakáč 13 polotmavý, Pohořko 11 APA, Erisella 12 Ale, Černý Petr 14 Black IPA a Marlene 15 IPA.

  • Pivovar je restaurační s teplou kuchyní
  • Pivo asi nikde jinde běžně nekoupíte
  • Otevřeno celý den

Myslím, že se výlet opět vydařil a zase někam vyrazíme...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 428x] [4. duben 2024]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI