Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Šenov

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Šenov

Pivovar Šenov [p2014]

Nacházíme se ve městě Šenov, 50 m sjezdem z výpadovky Rudná mezi Ostravou a Havířovem. Navazujeme na prastarou tradici vaření piva v Šenově. Pivovar je situován na adrese Obecní 6, která je známá jako formanská hospoda a pohostinství u bývalého zámku. Zmínka o panské hospodě je datována v zemském archívu již v r. 1743.

Exteriér pivovaru
Exteriér pivovaru

S kolegou jsme v roce 2005 zprovoznili prokazatelně první e-shop v Česku s mladinovými koncentráty, surovinami a doplňky pro homebrewing. Samozřejmě jsme vařili piva jak z mladinových koncentrátů tak i ze sladových výtažků a sladů. Po nějaké době jsme se rozdělili a přišel nápad jak vybočit ze smrště nově se budujících konkurencí. Myšlenka propagace a osvěty „domácky“ vařených piv různých značek pro jejich oblíbenost nastartovalo vytvoření malé varny, daňového skladu a dalších náležitostí. Pak přišlo stěhování z nevyhovujících prostor. Nová peripetie se zprovozněním daňového skladu, ale už v prostorách ve zdech historického pohostinství.

Pivo
Pivo

Pivo vaříme pouze infůzním způsobem. Dodavatelem nádob a kvasných nádrží je slovinský výrobce. Maximální várka je 100 l. Veškeré práce a obsluha varny je rukodělná – Craft Beer. Nepoužíváme žádné stroje ani mechanizaci. Kromě míchadel, měrných tyčí, teploměrů a refraktometru.

Veškeré příslušenství pivovaru obsluhuje sládek p. Kosňovský. První kontakt s vařením piva během gastronomické praxe v Bavorsku, v několika rodinných pivovarech, pak vaření doma. Firma vlastní výuční list pivovarník – sladovník.

Sládek pan Kosňovský
Sládek pan Kosňovský

Tanky nepoužíváme, veškeré uvařené pivo zraje v sudech nebo skleněných lahvích. Vaříme pivní speciály vyšší stupňovitosti, spíše ještě neokoukané styly. Rádi experimentujeme nebo probouzíme k životu zapomenuté recepty. K vaření používáme slady, sladové výtažky, chmelový granulát a kvasnice výhradně od fy Fermentis.

Sortiment
Sortiment

Pivo prodáváme v lahvích, sudech, vaříme i na objednávku konkrétní typ piva. Čepování ještě není dořešeno, ale zvažujeme zavedení degustačních dnů v prostorách pivovaru nebo založení klubu, kde budeme využívat prostory našeho pivovaru. Konkrétní jinou hospodu pro výčep našeho piva ještě nemáme vybranou, vše bude zveřejněno na webu pivovaru. Možná najdeme nějakou, která by se shodovala s filozofií našeho vaření piva.

Interiér hospody
Interiér hospody

Jinak kromě piva bude brzy v nabídce i výtečný nakládaný hermelín a velmi ostré čabajkové klobásy Škorpión.


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Rostislav ] [Zobrazeno 4099x] [28. leden 2019]
[Minipivovary] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ing. Zdeněk Skýba

čtvrtek, 21. březen 2019
17:10

V pivovarnictví se pohybuji profesionálně "pouze" 35 let. Také jezdíme a degustujeme. Do šenovského pivovaru jsme se objednali na 16.3. Bývalá hospoda, není otevřená pro veřejnost, funguje jako pivovar, e-shop a sídlo firmy. Neměli jsme problém se telefonicky domluvit na návštěvě. Piva byla stejně jako debata velmi zajímavá, atmosféra perfektní. Mohu jen doporučit. Nemají "fejs", pan sládek se prý diskusemi nezaobírá, po vysvětlení se ani nedivím...mají recenze na googlu, ale ten brzy končí, tak jsem se rozepsal tady. Mají spilky, mají slady, excelentní rauchbír asi neuvaříte ze sladových výtažků. A kdy jsem se poprvé setkal se sládkem? Sdělím rád -
na potravinářské výstavě Salima 2005, kde měli s kolegy presentační stánek na propagaci Homebrewingu a čepoval tam skvělou svoji ipu. Dej Bůh Štěstí.


napsal(a): Ing. Zdeněk Skýba (skyba59(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

pátek, 8. březen 2019
17:47

Chody

Spilku mají, nemají tanky. Byla chyba v textu. Opraveno


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:12


posted by: Inzerce

Sekal

úterý, 29. leden 2019
18:02

Sekal

Aspoň ty kecy o zapomenutých recepturách si moh´ nechat od cesty. Jinak z těch etiket mi začalo cukat víčko, kdyby aspoň měly jednotný styl. Nemají spilku, nemají tanky, používají sladové výtažky, čili je to takový začátečnický domovar, který si hraje na pivovar. S filosofií jejich vaření piva se shoduje Pavelec, ale nevím, zda má hospodu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Padevěd

sobota, 9. březen 2019
15:59

*** Komentář byl smazán pro neslušné chování k jiným diskutujícím. PI


napsal(a): Padevěd [Odpovědět]

Sekal

pátek, 1. říjen 2021
21:12

Sekal

Sekal: Navštíveno osobně. Ležák 12° není český ležák, ale spíš bavorský, dále ochutnán wheat ale, obojí dobré, ještě mi pár piv čeká v lednici. Prima pohovor cca půl hodiny s panem sládkem. Musím přehodnotit své předchozí hodnocení. Update: Bavorský dunkel taky velmi dobrý, NEIPA mne neoslovila, super Smoked Porter 18°, ještěže jsem měl jen jednu lahev.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.10.2021 ve 21:44:37


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

über Bier

pondělí, 28. leden 2019
23:30

No pár piv vzniklých díky infuzi jsem ochutnal a žádná dobrota to nebyla a to jsem to napsal ještě hodně slušně. Pivo zraje v sudech, v lahvích - no, já si dám raději pivko, které prošlo spilkou.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Dan

úterý, 29. leden 2019
10:11

Dan

über Bier: A proč by pivo vařené infuzí nemohlo projít spilkou? To, v čem pivo kvasí nemá nic společného s tím, jak bylo uvařeno.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

über Bier

úterý, 29. leden 2019
12:58

Dan: píšou, že spilku nepoužívají. Nečtěte pouze komentáře, ale i článek.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Kasei

středa, 30. leden 2019
09:23

Kasei

über Bier: V clanku je to evidentne napsane spatne - ocividne maji na mysli, ze pivo dokvasuje v KEG a lahvich. Primarni fermentace probiha ve kvasnych kadich (na co by je tam jinak meli - sami zminuji, ze je maji).


napsal(a): Kasei [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI