Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Májová pěna s májovým deštíkem se povedla


Májová pěna s májovým deštíkem se povedla

Májová pěna s májovým deštíkem se povedla

Nádvoří barokního zámku v Nebílovech nabízí parádní prostředí pro konání menších pivních slavností. Za předpokladu, že nepřijde moc lidí. Z tohoto úhlu pohledu byla letošní účast tak akorát – vešli jsme se všichni a mohli jsme si pohodlně sednout. Předpokládám, že to bylo dost ovlivněno nic moc předpovědí počasí.

Nebílovské nádvoří
Nebílovské nádvoří

Lákadla nebyla jen pivní, byla tam i nevtíravá kultura (divadlo, zpěvy, tance), stánky se vším možným, od občerstvení po rukodělné výrobky. Nechyběl ani brusič do pivního skla. Vstupné 80 Kč, cena piva 25 až 35 korun za půllitr.

Letošní Májová pěna nabídla pivo jen ze sedmi pivovarů: Březnice, Čižice, Dobřany, Chudenice, Jince, Kynšperk nad Ohří a Rokycany. Inzerováno toho původně bylo víc, ale nějak to asi nevyšlo. Nakonec to docela stačilo, protože ani tak nebylo možné zcela ukojit pivařovu ochutnávací zvědavost.

Čižická nabídka
Čižická nabídka

Okusil jsem nejprve světlý ležák z Kynšperka. Obnova pivovaru se nezdá být zbytečná, první dojem z jejich piva byl velmi slušný. Pak mě ale postihlo předčasné vyvrcholení – 15% DPH z Dobřan, pivo ve stylu IPA. Voňavé, lahodné, šťavnaté – pusa plná grepů. Škoda, že přivezli jen 20 litrů – já jim z toho upil celých 5 %. Dobřanský pan sládek navíc avizoval double IPA, s alkoholem přes 10 %, který by měl v Dobřanech jít na čep někdy v půlce června. Vzhledem k tomu, jak si pan Petružálek dobře umí poradit se silným spodně kvašeným pivem (Dobřanský Sekáč), už teď přemýšlím, jak se k tomu dvojitému IPA dostat.

Dobřanské pivo
Dobřanské pivo

Potěšila ale i jiná piva, třeba z Chudenic, nebo zrovna to z vedlejší vesnice. Neznělo by to před nějakými 10–15 lety jako fantasmagorie? Na Plzeňsku, pivo z vedlejší vesnice…

Prostředí parádní, pivo chutné, jen ta doprava. Od Olympie sice byla po poledni zajištěna kyvadlová doprava mikrobusem (40 Kč/osoba), zpátky už to ale bylo horší. Vzhledem k tomu, že poslední vlak do Českých Budějovic odjíždí už v 18 hodin, domluvili jsme si odvoz tak, abychom ho bez problémů stihli. Domluvili jsme si to ale asi špatně, takže nám nakonec nezbylo, než dát šest stovek za taxík do Nepomuka. Vypravit se do řiti (nic ve zlém) bez pořádné dopravní obslužnosti nese svá rizika... Důležité je, že to nakonec dopadlo dobře a my nemuseli jet přes Prahu a přes půlnoc.

Vilém
Vilém

Akce to byla velmi povedená, pořadatelům patří velký dík. A snad aspoň trochu přispěla k probíhající obnově zámku. I to počasí nakonec docela vyšlo – nijak zvlášť nepršelo ani nemrzlo.

Byly to zkrátka pohodové komorní pivní slavnosti na zámku. Jsem rád, že se mi podařilo zas trochu přičichnout k příplzeňskému pivnímu svérázu.

Pijte kulturně
Pijte kulturně


[Jiří ] [Zobrazeno 6374x] [26. květen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pondělí, 27. květen 2013
07:23

Chody

Letos jsem se do Nebílov bohužel nedostal. Nicméně pro mne největší lákadlo - Kynšperk mi pan ředitel v rámci závozu na Májovou pěnu dovezl již ve čtvrtek do prodejny, takže jsem jej v množství vhodném k poznání piva okusil již v pátek. Musím souhlasit, že se jedná o velmi povedené pivečko. 12 sice dost "dávala". Snad mi Májová pěna vyjde napřesrok...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

MilanD

neděle, 26. květen 2013
21:21

Vždy jsem varoval před uzavírkou železničních tratí a jejich náhradou autobusy. Tam, kam jezdí vlak, je spoj i v neděli. Autobus častokrát jezdí jen v pracovní dny. Ale jak vidno, kraje to s tou dopravní obslužností myslí opravdu "dobře". Že bych se do Nebílov dostal nejpozději v 18.hod, to bych ještě asi skousnul, ale poslední doprava do krajského města v tutéž dobu mi připadá směšná. Tak chce stát dosáhnout, abychom všichni, pokud možno střízliví usedli za volanty aut.


napsal(a): MilanD (mildvorak(a)email.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:11


posted by: Inzerce

Méďa Béďa

pondělí, 27. květen 2013
17:21

Méďa Béďa

to MilanD: Nechci kecat, ale do Nebílov stejně nikdy vlak nejezdil... Pokud to tedy nebyla koňka, což už nepamatuji ;).


Tomáš Fiala

středa, 29. květen 2013
21:48

to Méďa Béďa: to Méďa Béďa: Pravda je, že doprava do Nebílov odradí spoustu lidí. Vlak sem nikdy nejdezdil (leda že by jel velice rychle a vykolejil někde v Plzenci...) a autobusové spojení do Plzně je o víkendu bohužel opravdu žalostné. Ale s tím se nedá nic dělat. Proto měla být doprava řešena kyvadlově z okraje Plzně, ale den před konáním akce se i s tímto druhem spojení objevily komplikace, takže ve finále můžeme bejt rádi, že alestoň vůbec nějakej autobus jel.
Příští ročník Májové Pěny snad takové problémy provázeti nebudou a snad bude i moudřejší počasí :)


napsal(a): Tomáš Fiala (zameckej(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI