Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Elektrikář, finančník, pivovarník...

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Elektrikář, finančník, pivovarník...

Elektrikář, finančník, pivovarník... [p1370][p1773]

...nositel několika akademických titulů a vlastně taky ještě hudebník v cimbálových muzikách, abych nezapomněla. To vše v průběhu svého života postupně vystřídala jedna osoba, osoba majitele a sládka hodonínského pivovaru Křikloun, pana Karla Zykmunda. Tady si ovšem všimneme až jeho kariéry pivovarnické. I když prý k pivu na požádání klidně zahraje. Začínal jako domovarník, poté si v únoru 2017 pořídil, dá se říci samodomo, malý pivovar a počátkem letošního roku expandoval do větších prostor dalšího pivovaru v bývalém objektu hodonínské Tabačky, kde převzal technologii po zkrachovalém pivovaru Hodonínský vojáček, který zde dříve působil.

Vítejte u Křiklouna v Tabačce
Vítejte u Křiklouna v Tabačce

Pan Zykmund i nadále provozuje a bude provozovat i ten pivovárek původní, a to především na malé várky speciálních piv a zkušebních experimentů. Malý pivovárek jsme navštívili v loňském roce, při naší pravidelné jarní cyklodovolené v Jihomoravském kraji, letos jsme již zamířili do toho „velkého“. Tentokrát ne na kole, ale veřejnou dopravou, neboť právě panovalo počasí typu „Na samotě u lesa“.

Malý Křikloun
Malý Křikloun

Ten „malý“ je umístěn na dvorku (vskutku miniaturním) rodinného domku a skládá ze dvou původně chladicích boxů. Jako varna slouží dvě nádoby, původně dížky na těsto, které společně s kamarády pan Zykmund upravil. Ohřev je plynový. V jednom z boxů je pak otevřená spilka a ležácké tanky. Vařila i vaří se zde výhradně piva svrchně kvašená. V loňském roce jsme ochutnali, pokud si vzpomínám, místní svrchňáky 11° a 13° a obě piva byla výborná.

Varna, spilka a tanky (v malém)
Varna, spilka a tanky (v malém)

V tradici svrchně kvašených piv zatím pivovar Křikloun pokračuje i v novém působišti, do budoucna ovšem hodlá rozšířit svůj sortiment i o klasický ležák. Zajímavým experimentem je 12° Plzeňský ALE, s IBU 42, který, byť svrchně kvašený, prý konzumenti mají za ležák a je také nejprodávanějším druhem piva. Pravdou je, že se ležáku chutí neobyčejně podobá.

Ze sortimentu
Ze sortimentu

Technologie ve „velkém“ je, jak už jsem zmínila, původní technologií po předchozím pivovaru. Varna je dvounádobová o objemu 15 hl, jako ohřev slouží elektrický vyvíječ páry. Výrobcem je firma Strojtep. Ve spilce jsou otevřené nádoby -2x 15 hl, 2x 30 hl. Ležáckých tanků je 6x po 30 hl a 2x CKT po 15 hl. Slady odebírá pivovar ze Záhlinic, případně i z některých dalších sladoven, speciální slady pak od firmy Weyermann. Chmelí se našimi chmely – ŽPČ, Kazbek, Magnum - a samozřejmě i zahraničními.

Varna
Varna

I když, podle slov pana Zykmunda, se v novém místě v podstatě ještě zabíhá, sortiment piva je docela pestrý. Pivo si zájemce může zakoupit po dohodě přímo v pivovaru, nebo v Petrově, ve známé Pivotéce Pod Ořechem. Točené pak v několika hospodách v Hodoníně. Než se budu věnovat ochutnanému pivu, dovolím si malou odbočku. Když jsme se v řeči dostali k oné zmiňované pivotéce, vzpomněla jsem si na jednu historku, spojenou s jejím jedním pivem. Asi ji pan sládek moc nevěřil, když „my o vlku a vlk za humny“… a do pivovaru vstoupil majitel pivotéky, který si přijel pro pivo a moji historku potvrdil. Deus ex machina!

Spilka
Spilka

Postupně jsme (v místě i pak doma) ochutnali zmiňovaný Plzeňský ale, 11° Vídeňský svrchňák, Black ale 12° Černý Kalcifer se šesti druhy sladu, červený Nugget APA 13° a single hop Citra 13°. Možná i něco dalšího, ale paměť je krátká. Ani jedno z piv nemělo chybu, všechna byla výborně pitelná a lze jen litovat, že Hodonín je od Prahy poněkud z ruky.

Ležácké a CK tanky
Ležácké a CK tanky

A ten název Křikloun? Prý to vymysleli kamarádi pana Zykmunda, neboť prý je „hudebník se silným hlasem“. Na jaký nástroj hraje pan sládek, to už jsem se zapomněla zeptat, ovšem etiketa Křiklounových piv napoví.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2564x] [28. květen 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI