Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pár postřehů z kraje Jihomoravského

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pár postřehů z kraje Jihomoravského

Pár postřehů z kraje Jihomoravského [p489][p1354][p1526][p1773][p1576]

Jako každý rok se v květnu vydáváme na cyklodovolenou na jižní Moravu, konkrétně do Břeclavi. A samozřejmě máme v plánu i něco od piva - navštívit staré známé, ale i zjistit, co je kde nového, resp. posbírat nějaké ty pivovarské drby. Pravda, letos zpočátku týdne jsme museli konstatovat, že „teplo vypadá jinak“, takže při těch + 4°C usuzujeme, že bude lépe vyměnit kola za vlak. Naštěstí se v polovině týdne už počasí umoudřilo a došlo i na sportování, dokonce i na letní počasí. Kromě místních, tj. břeclavských pivovarů, jsme navštívili i několik dalších po okolí a tady jsou výsledky našeho „pátrání“.

Zámecký pivovar Břeclav
Zámecký pivovar Břeclav

V Zámeckém pivovaru Břeclav nás vítá sládek, pan Dušan Táborský. Od doby mé poslední návštěvy (cca před dvěma lety) se v podstatě v pivovaru na technologii nic nezměnilo. Novinkou v pivním portfoliu je 10° Podlužan a Spring Ale 11°. Dobré pivo, ale na můj vkus - na to, že to má být lehké jarní pivo – zbytečně moc hořký. Bohužel, ač nakonec zavládlo pěkné počasí, pivovar svůj venkovní stánek ještě neotevřel, prý až někdy v druhé půli května.

Sládek ve sklepě
Sládek ve sklepě

Frankies , kromě obvyklého dobře pitelného sortimentu, mile překvapili s lehkými 11° ale s příchutí limetky a grepu. První jmenovaný ale byl na chuti dost ostrý, zato grepový ale bylo osvěžující, dobře pitelné pivo. Vzhledem k velké poptávce po jejich pivu „hoši“ rozšířili svůj sklep o několik nových ležáckých tanků. A pokud byste chtěli jejich pivo ochutnat i v Praze, tak vězte, že pivo dodávají do baru u kina Oko na Letné.

Frankies: sklep
Frankies: sklep

Svůj ležácký sklep rozšířil i Hradní pivovar Hustopeče . Ani tady si na nezájem o pivo nemohou stěžovat. Na čepu byly 10°, 11°, 12° světlé a mnichovský helles. Posledně jmenovaný byl právě čerstvě stočený a ještě „neusazený“, s diacetylem ve vůni, jinak piva dobrá, bez vad. Mně nejvíce zachutnala hustopečská 11°. Byť bylo venku přímo neútulno, při pivu se dobře sedělo a povídalo s majiteli. Otázka přišla i na nedaleké Šitbořice. Bohužel, nic konkrétního nikdo nevěděl. Majitel prý opustil pivovarnictví jakožto hlavní zaměstnání a prý snad i vaří dál, ale jen jako domovarník.

Hustopeče: sklep
Hustopeče: sklep

Poslední štací byl Hodonín a nedaleká Moravská Nová Ves. Nejdříve zamíříme do bývalé Tabačky, abychom se poptali po osudu Hodonínského Vojáčka. Jako obvykle každý rok jsem se předem chtěla ohlásit a domluvit si návštěvu, ale ouha! Telefon i stránky jsou nefunkční. Vrátná v Tabačce je však zcela nekomunikativní osoba a sděluje pouze, že pivovar skončil, víc prý neví a nemá čas se s námi bavit.

A tady zabrousím do sféry těch drbů. O důvodu konce pivovaru jsme se postupně dozvídali nejrůznější zvěsti. Od celkem seriózních až po vyloženě fantasmagorické. Vzhledem k tomu, že nemám ověřený ani jeden, nebudu se o tom šířit dál. Osobně si myslím, že nejpravděpodobnější jsou zdravotní a osobní problémy majitele.

Pivovar Křikloun
Pivovar Křikloun

Našim cílem je ovšem v Hodoníně nový pivovar - Domácí minipivovar Křikloun . Po počátečních problémech s komunikací s majitelem se ocitáme na uvedené adrese. Nikde ovšem žádná cedule, ani místní netuší, že by zde nějaký pivovar měl být. Vrátka nám otevírá až nový telefonát, v němž sdělujeme, že stojíme přede dveřmi. Vítá nás pan majitel, jehož bych označila slovem exot, v dobrém slova smyslu.

Křikloun: varna
Křikloun: varna

Minipivovárek se nachází na dvorku, ve dvou stavebních buňkách. Bohužel, pan majitel musí neprodleně odjet, takže na nějaké velké povídání není čas. Ochutnáváme aspoň v rychlosti žitné pivo, svrchně kvašené (veškerá piva má svrchně kvašená), dobré pivo bez vady. S sebou si pak kupujeme PETku 11° ale, což se ukáže rovněž jako dobře pitelné pivo. Jak to v Křiklounu vypadá, napoví tedy spíš fotky.

Křikloun: spilka
Křikloun: spilka
Křikloun: tanky
Křikloun: tanky

V Moravské Nové Vsi, v minipivovaru Na Vyhlídce , naopak pan majitel čas má a umožní nám prohlídku jeho království. Varna je o velikosti 280 l, spilka otevřená - 3x 400 l a ležácké tanky 2x 250 a 2x 500 l. Piva vyrábí pouze svrchně kvašená, slad je ze Záhlinic, chmelí prý nejrůznějšími druhy. Na čepu je prý trvale 11° extra chmelená (nevím, ale nám připadala jako dost slabé, nevýrazné pivo), 12° vídeňský stoják (ten zrovna nebyl, místo toho 12° jantar, spíše sladovější) a 12° pšenice (též nebyla na čepu). Dále pak různé speciály. Jako třetí na čepu byl Tmavý Nuget 13°.

Na Vyhlídce
Na Vyhlídce

Pivovar otevírá pouze o víkendech a bylo vidět, že nouzi o odbyt nemá. Co však nemá, byť už je nějaký pátek v provozu, jsou funkční stránky, kde by se zájemce mohl dozvědět něco bližšího. Bohužel, takových případů je povícero. A je to škoda. (Další fotky najdete zde... )

Z nepivních zážitků bych pak doporučila návštěvu archeologického areálu v Mikulčicích, kde loni vyrostlo nové návštěvnické centrum i s rozhlednou. V kiosku na čepu je Litovel.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4262x] [23. květen 2017]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Petr Cikryt RefereeCP

neděle, 28. květen 2017
08:07

Do tech Ponětovic to přestěhoval už přededvěma roky. Byl jsem tam na exkurzi s pivovarem Ovipistán v březnu 2015. tomas: tomas:


napsal(a): Petr Cikryt RefereeCP [Odpovědět]

Jana

úterý, 23. květen 2017
20:16

Jana

Chody, dal jsi tam omylem dvě stejné fotky z Křiklouna a chybí ten odkaz na další foto. Prosím Tě, oprav to. Ď.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:45


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 23. květen 2017
20:22

Chody

Jana: Opraveno


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

tomas

úterý, 23. květen 2017
15:50

tomáš

Jo Křiklouna doporučuju. Bordel v zázemí pivovaru mi sice silně připoměl Velichovskýho Formana, ale tady byla všechna piva dobrý a majitel vstřícnej a pohostinej. Je to muzikant a rád hlasitě zpívá moravský lidový písně, takže proto prý název Křikloun...
O Vojáčkovi jsme tam dostali info, že na sebe podal insolvenci. Jinak v regionu je dobrej i Santon, kde je taky vstřícnej přístup majitele. Dělá to jen jako vedlejšák při práci a aktuálně přestěhoval technologii z Měnína do nedalekejch Ponětovic. Piva jsou ke koupi ale jen na adrese Jiráskova 50, Šlapanice nebo točený v tamní hospodě.


napsal(a): tomas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI