Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar s (ne)komínem

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar s (ne)komínem

Pivovar s (ne)komínem [p1822]

Známou hlášku z kultovního pivovarského filmu „když na komín, tak na komín“ jistě netřeba představovat. V té době komín k pivovarům samozřejmě patřil. Dnes už se komíny nad malými pivovary netyčí, ale před časem mi řekl majitel jednoho malého pivovaru, že každý správný pivovar musí mít komín, byť by to byla jen atrapa. A na jeho výrok jsem si vzpomněla při návštěvě restauračního pivovaru, nacházejícího se přibližně 20 km jihovýchodně od Prahy. Říčanského pivovaru. Na jeho nádvoří vyrůstá cihlový komín, vlastně ne-komín, který bude dominantou areálu. Vylézt na něj ale nepůjde, důvod-bezpečnost (opivněných) návštěvníků.

Pivovar a nekomín
Pivovar a nekomín

Starobylé město Říčany (první zmínka je z roku 748) je jednou z 22 obcí sdružujících se v mikroregionu Ladův kraj. Ve městě můžete navštívit zříceninu jednoho z nejstarších kamenných hradů na našem území z doby Přemysla Otakara II., původně gotický kostel sv. Petra a Pavla, asi z roku 1270, muzeum i přírodní koupaliště Jureček. Na své si přijdou milovníci turistiky i cyklistiky. Na kraji města se nachází známá dětská léčebna Olivovna. V roce 1869 bylo město napojeno na železnici, která znamenala zásadní vliv na růst města. Tolik ve stručnosti k historii.

Diskuse s panem majitelem (vlevo) a sládkem (vpravo)
Diskuse s panem majitelem (vlevo) a sládkem (vpravo)

Obraťme ale pozornost na současnost – 26. ledna 2018 byl v Říčanech, po dvouletém snažení a budování, v areálu bývalého statku, stavby z roku 1900, otevřen Říčanský pivovar. Na jeho slavnostní otevření jsem se nedostala, uniklo mi o pár hodin, takže jsem jeho návštěvu uskutečnila až teď, na jaře. Ostatně v jarním slunci vynikl už v plné parádě. Majitelem je rodina pana Martina Kantora, sládkem pan Milan Fliegl, který mi také poskytl informace, pivovaru se týkající.

Varna v restauraci
Varna v restauraci

Varna je dvounádobová, o objemu 10 hl, s parním ohřevem (plynový vyvíječ páry), spilka má dvě otevřené nádoby po 20 hl, ležácké tanky jsou čtyři po 20 hl a jeden 10 hl. K tomu jeden CKT na svrchní kvašení a tři tanky přetlačné po 10 hl. Technologii dodaly Pacovské strojírny.

Spilko-sklep
Spilko-sklep

K výrobě piva používá pivovar slad plzeňský a pale ale ze Žatce, specielní slady pak jsou od firmy Weyermann, chmelí se ŽPČ a ukrajinskou odrůdou Slovjanka. Já se ovšem přiznávám, že s touto odrůdou jsem se ještě u našich pivovarů nesetkala. Tvůrcem receptů jednotlivých piv je pan Martin Hrubeš, kterého jistě mnozí znají z pivovaru Glokner. Na čepu byla piva – světlá 10° Mikeš, světlá 12° Kaprál a 15° Dorota, hořká jantarová IPA.

Desítky
Desítky

Výčepní pivo sice krásně plné, ale zbytečně hodně přehořčené. K dalšímu napití nesvádělo. Ležák, kulantně řečeno, se panu sládkovi moc nepovedl (diacetyl, DMS). Ale jak sám prohlásil, zatím stále vychytávají chyby, tak mu nechme nějaký čas na nápravu. Zato IPA byla přímo luxusní a nezůstalo u jedné (umožnila ostatně přečkat bouřku). Krásně vyvážené pivo. A v tancích ještě zraje 13° tmavá Baba Jaga. Bohužel, i do Říčan dorazila neřest čepování do 0,4 l, malé se netočí. Ceny pak jsou za tuto míru: 10° 37 Kč, 12° a IPA 42 Kč.

Restaurace
Restaurace

Restaurace nabízí ve všední dny polední menu za 123 Kč a o hosty prý nouzi nemají, jak na obědy, tak i na večerní posezení. V době mé návštěvy byla ostatně většina míst na večer rezervována. V brzké době přibude zahrádka s výčepem a ve výstavbě je i dětské hřiště.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3431x] [16. duben 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI