Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mít proč se vrátit. Do Lotyšska


Mít proč se vrátit. Do Lotyšska

Mít proč se vrátit. Do Lotyšska

Na loňském letním putování po Estonsku (motivovaném, jak jinak, i touhou po poznání jeho pivní nabídky a historie) se mi snad nejhezčí (nejen pivní) zážitek stal paradoxně už cestou přes Lotyšsko. Když jsme stopovali kdesi za Rigou, směr severovýchod po jedné z lotyšských dálnic ke hranicím s Estonskem, zastavil nám mladý řidič s perfektní angličtinou, a když zjistil, že Lotyšskem jen projíždíme, sjel s námi po pár kilometrech z dálnice na vedlejší silničky, aby nám mohl ukázat alespoň něco málo z krás, které Lotyšsko nabízí, konkrétně lesnatý a na Pobaltí nezvykle kopcovitý národní park Gauja, který se rozkládá okolo stejnojmenné řeky.

Krajina okolo řeky Gauji byla opravdu nádherná a vzhledem k tomu, že se nám tím cesta protáhla, mohl jsem s řidičem zapříst celkem dlouhou řeč na všerůzná témata - o historii našich zemí, o tom zda má víc hradů Lotyšsko nebo Česká republika (projížděli jsme přímo pod jedním z nejkrásnějších Lotyšských hradů Turaida ) a nakonec samozřejmě i o pivu. Když mladík zjistil, jaký jsem pivní nadšenec, odbočil v městečku Valmeira ze silnice a zavezl nás do vesničky Valmiermuiža, kde se měl, dle jeho slov, nacházet jeden z lotyšských minipivovarů - nevěřil jsem vlastním uším a děkoval, že se nám dostalo takového štěstí.

Historický objekt výčepu pivovaru
Historický objekt výčepu pivovaru

Areál minipivovaru Valmiermuiža se rozkládá v bezprostřední blízkosti ruin někdejšího zámku - sídla zdejšího panství (něco o něm si můžete přečíst třeba zde... ) Pivovar tvoří dva velké objekty - novostavba samotného pivovaru s technologií a hostinec, vybudovaný v klasické pobaltské vesnické usedlosti s otevřeným podloubím. V pivovaru zřejmě právě probíhala várka, protože do přistaveného valníku bylo potrubím z nitra budovy vyhazováno mláto. Na zkoumání technologie bohužel nebyl čas, a tak jsme vešli do historicky (ale vkusně) zařízeného výčepu, bez jediného latu v kapse ("bez peněz do hospody nelez" tak zřejmě neplatilo).

Zásobený výčep pivovaru - bylo z čeho vybírat
Zásobený výčep pivovaru - bylo z čeho vybírat

Na výčepu byla samozřejmě piva z místního pivovaru, ale také z dalšího minipivovaru v nedalekém Brenguli. Náš průvodce nám nechal natočit jeden světlý ležák Valmeirmuiža a jeden tmavý Brenguli do PET lahví, abychom se zbytečně nezdržovali s tím, ať si je vypijeme po cestě (popravdě jsem trochu litoval, že nemůžeme zůstat déle, místo to bylo opravdu úchvatné). Zavezl nás ještě pár kilometrů dále, než sám jel, do vesničky Strenči, kde se s námi rozloučil. Když jsem se, a bylo mi trochu stydno, ptal, jak se mu můžeme za zakoupená piva odvděčit, řekl, že nic nechce, že mu bylo potěšením, že nám mohl ukázat něco z krás své země.

Logo pivovaru na zdi budovy výčepu
Logo pivovaru na zdi budovy výčepu

Ještě ve Strenči jsme piva vypili, zejména tmavé Brenguli bylo výborné - přestože bylo pouze 12°, bylo vařené v nejlepším duchu baltských porterů - zemité, sladké a jako asfalt se táhnoucí pivo ("ideální na dlouhé zimní večery"), které ale, stejně jako světlý ležák Valmeirmuiža chutnalo výborně. Krásná krajina v údolí řeky Gaujy, informace o množství zdejších hradů a jiných historických staveb a rozmanitost Lotyšského pivovarnictví (navíc ilustrovaného výbornou ochutnávkou) pro mne byly dostatečným důvodem, abych se rozhodl, že se letos v létě do Lotyšska vrátím. Areál velkého historického (ale stále fungujícího) jiholotyškého pivovaru Bauska, zběžně zahlédnutého při zpáteční cestě, na tomto rozhodnutí samozřejmě nic nezměnil, právě naopak

Článek původně psán pro blog Pivní Partyzán. Fotky by S.



[Rash] [Zobrazeno 9813x] [21. duben 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

pátek, 26. duben 2013
11:53

Sekal

Pobaltí jsem projel stopem v roce 1995, opravdu pěkná cesta, v Lotyšsku bylo k sehnání jen švédské pivo, Turaida byla ještě staveniště. Stopem opravdová pohoda, nikde jsem nestál déle než 20 minut. Z Estonska si pamatuji Saku Tume, které mi značně nechutnalo, a z Litvy Utenos, což mi taky nechutnalo. Pak jsem byl ještě v roce 2007 znovu v Estonsku a znovu jsem si dával Saku Tume a chutnalo mi snad ještě méně, v Tallinnu bylo dost rozlezlé pivo Foster´s.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Malarkey

čtvrtek, 25. duben 2013
19:45

malarkey

Ahoj, jak máš v plánu do Lotyšska jet? Letecky do Rigy a odtamtud jak to půjde? Byl jsem v Rize v roce 2011 a byl jsem z Lotyšska naprosto nadšený. Rád bych se tam vrátil, pokud by to bylo možné, ale přemýšlím, jak to udělat bez auta, abych si tu zemi maximálně užil. Ale stopování mi přijde, kór v cizí zemi, trošku na prd. Možná to je tím, že jsem nikdy nestopoval. Na druhou stranu ty si zase potkal tak úžasného člověka. To bych se v tu chvíli do Lotyšska maximálně zamiloval :) Ale musím říct, že když jsem byl v Rize, přijeli jsme na letiště a nevěděli kudy kam, tak nám lidi sami od sebe radili. Prostě za náma přišli a zeptali se nás jestli nepotřebujeme pomoct a ochotně nám veškerou cestu do centra města vysvětlili. Už to mě naprosto udivilo a udělalo mi to obrovskou radost :) Není to zvykem a ve Finsku, kde jsem tehdy přebýval, už vůbec ne :D


ICQ: 315040095

napsal(a): Malarkey [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:58


posted by: Inzerce

Rash

sobota, 27. duben 2013
09:21

Rash

to Malarkey: Chystám se vlakem do Varšavy a pak už stopem. Stopování v Pobaltských zemích je zcela standardní způsob přepravy, takže bych v tom neviděl žádný problém. :)


napsal(a): Rash [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI