Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hanácký pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Hanácký pivovar

Hanácký pivovar [p1692]

Na podzim roku 2015 vznikla společnost s názvem Hanácký pivovar, s.r.o. s cílem vytvořit fungující minipivovar v Olomouci – Holici. V průběhu roku 2016 probíhaly potřebné administrativní, stavební a technické přípravy. 16. června 2016 byla uvařena první várka piva 12° Chmelař – coby „létající“ pivovar jsme ji mohli uvařit na technologii patřící 1. selskému pivovaru v Kroměříži. Od srpna 2016 do začátku dubna 2017 probíhala rekonstrukce objektu na ulici Šlechtitelů v Olomouci – Holici. Během června a července 2017 byl pivovar osazen technologií výroby piva s roční kapacitou výroby 2 000 hl.

Varna
Varna

V říjnu 2017 byla uvařena první várka piva (10° Sladař to byla) na této nové technologii. Po více než 16 měsících náš pivovar tedy přestal existovat jako létající, usadil se a začíná vyrábět ve vlastním. V roce 2017 bylo uvařeno celkově 16 várek piva, a to v těchto variantách: 10° Sladař, 12° Chmelař, 14° Vladař, 13° Pale Ale, 14° Rosomák a 12° Císař (podrobněji si je představíme níže). Chceme vyrábět piva jak pro běžného konzumenta, tak piva pro vyznavače pivních speciálů a chuťovek. Tomu je i uzpůsoben sortiment vařených a nabízených pivních stylů.

Vířivka
Vířivka

Co nás vedlo k založení pivovaru? Hanácký pivovar jsme založili po dobré zkušenosti, kterou mají majitelé v oboru. Dva z majitelů již vlastní jiný moravský minipivovar, třetí z nich je sládek, který už má za sebou pár let minipivovarnické praxe. Zde se touha vařit ve vlastním spojila s podnikatelským záměrem a společně pak vyústila ve výstavbu Hanáckého pivovaru.

Spilka
Spilka

Technologie pivovaru je kompletně dodána od společnosti NEREZ Grade, je tedy české produkce. Technologie sestává z třínádobové varny o kapacitě 1500 l horké mladiny, 3 otevřených spilek o objemu 3000 l, ležáckých tanků (8 tanků o objemu 3000 a 2 tanky o objemu 1500 l), přetlačného tanku o objemu 1000l, stáčecího a lahvovacího zařízení a technologie nezbytné pro chod pivovaru (zásobníky horké a studené vody, chladicí jednotka, kompresor, mačkač sladu…) Každá logická sestava je umístěna v samostatné místnosti (varna, spilka, ležácký sklep, stáčírna, sklad sladů).

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Pivo u nás vaří sládek Pavel Hanuštiak. Zkušenosti má z předchozího působení v několika minipivovarech. Začínal v minipivovaru Černý Orel v Kroměříži, poté začal působit jako „létající sládek“ ve více pivovarech. Za zmínku stojí jeho působení v Zámeckém pivovaru Albert v Sobotíně a působení v 1. Selském pivovárku v Kroměříži.

Naše produkce se dá rozdělit na piva produkovaná stále a příležitostně. Stále produkovaná piva jsou 10% Sladař a 12% Chmelař. Obě piva jsou spodně kvašená piva typu český ležák. 10% Sladař je klasická desítka, v našem podání méně sladká, více hořká, a proto skvěle hasící žízeň. Vyrobena ze sta procent z plzeňského sladu, pro chmelení jsou použity jen tradiční české odrůdy, kterým v receptuře vévodí žatecký poloraný červeňák.

Lahvujeme
Lahvujeme

12% Chmelař je už ne tak zcela typická dvanáctka. Proces výroby Chmelaře je absolutní klasikou: dekokční rmutování, kvašení v otevřených spilkách, zrání v ležáckých tancích. Pro výrobu ale používáme slad z novošlechtěných odrůd (pokud seženeme, tak Laudis nebo Francin) a stejně tak chmelíme novými českými odrůdami (v receptuře jsou dominantní chmely Vital a Kazbek). Do produkce řekněme „sezónní“ pak spadají piva vařená spíše občasně. Doposud jsme uvařili 14% Vladaře (styl český ležák), 13% Pale Ale (název napovídá styl), 14 % Rosomáka (India Brown Ale), 12 % Císaře (vídeňský ležák), nyní máme krásně voňavou 14% H.IPA – Simcoe (IPA, jednosladová a jednochmelová). Mezi dodavatele našich surovin určitě patří sladovna Raven Záhlinice, kde nakupujeme i kvasnice, Chmelařský institut Žatec a společnost HopProducts Most.

Nové vs staré etikety
Nové vs staré etikety

Náš pivovar je postavený jako distribuční. Máme ale vlastní podnikovou prodejnu, kde se dá každý všední den od 8 do 16 hodin koupit naše pivo, případně objednat soudek či prohlídka pivovaru. Pivo pak distribuujeme do dalších zařízení jednak v Olomouci, ale také např. do Ostravy, Zlína, Brna, náš záběr je tak hodně moravský. Do Čech se naše pivo dostává v současné době díky spolupráci s velkoobchodem Pivní mozaika.

Rosomák IBA
Rosomák IBA

Za zmínku určitě stojí, že náš pivovar je technologicky napojený na blízkou bioplynovou stanici, což mimo jiné znamená, že 100% energie, která je potřeba pro výrobu piva, pochází z obnovitelných zdrojů a také, že např. pivovarské mláto, pokud si ho nerozeberou místní myslivci, tak končí právě jako surovina pro bioplynku. V současné chvíli naše pivo lahvujeme jen do skleněných obalů, a to částečně do vratných 0,5 l klasických, případně do reprezentativnějších 0,75 l lahví.


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 3807x] [16. březen 2018]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

PavelH

neděle, 18. březen 2018
13:22

strevlas: To je zvláštní, 11 do skla neděláme...


napsal(a): PavelH (Hanustiak(a)hanackypivovar.cz) [Odpovědět]

strevlas

sobota, 17. březen 2018
12:52

strevlas

měl jsem 10, 11 a 12 ve skle a celkem nic moc, dost diacetyl.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:33


posted by: Inzerce

Dwarf

sobota, 17. březen 2018
07:10

Dwarf

A pak že to nejde lahvovat jen do skla...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

sobota, 17. březen 2018
12:59

Chody

Dwarf: Nicméně jsem vypozoroval, že pivo z minipivovarů se lépe prodává v PET, i když v normálním skle je cena +- stejná :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI