Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Patron je mrtev, ať žije Šafář!

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Patron je mrtev, ať žije Šafář!

Patron je mrtev, ať žije Šafář! [p1869]

Pivovar v Čepici(ch) tu už jednou byl. Jistě si vzpomínáte na reklamní akci plzeňského G(igantu), kdy se na různých akcích a po hospodách vynořil produkt nového minipivovaru Patron. Na jedné stodole v obci se najednou objevily reklamní plachty a já se přiznám, že mě podobnost patrona s dědkem od Gambrinusu ani nenapadla, ač byla na první pohled patrná. V tu dobu ale již několik let v Čepici domovařil pan Vojtěch Šafář, který byl dalším pivovarem v obci překvapený a plno známých si myslelo, že Patron je právě jeho. Doba marketingového běsnění je naštěstí dávno pryč a na scénu tak může nastoupit pivovar opravdový - Čepický minipivovar s.r.o..

Exterier
Exterier

Pivovar najdete naproti mostu, na kterém trůní skleněná socha sv. Jana Nepomuckého. Na jednom konci je hospoda, na druhém pak pivovar. Pan Šafář se věnoval homebrewingu od roku 2012 (odtud udávaný rok založení) a od května 2017 se může věnovat svému koníčku oficiálně, může vařit a prodávat svoje pivo. Po počátečních pokusech nastal zlom v roce 2013, kdy absolvoval kurz vaření piva na Mendlově univerzitě v Brně, kde si osvojil potřebné znalosti. Technologii pivovaru najdete v garáži, je postavena svépomocí z různých bazarových dílů.

Pivovar
Pivovar

Roční výstav pivovaru je povolen na 250 hl. Spilka je otevřená o objemu cca 600 l. Jako ležácké tanky slouží "prodloužené" KEG sudy o objemu cca 145 l. Chmelí se třemi chmely - Premiant, Sládek a ŽPČ, kvasnice jsou z VÚPS, kmen č. 95. Voda se používá z vlastní studny. Po propočtech je na pořadu dne rozšíření chladící kapacity, aby mohlo, zejména v letním období, ležet co nejvíce piva, a mohli se uspokojit žízniví kolemjdoucí, vodáci a ostatní zákazníci.

Sklep
Sklep

Čepice leží na řece Otavě a v létě tudy projede masa vodáků, takže o zákazníky nouze jistě nebude, stačí k řece postavit stánek. V samotném pivovaru výčep zatím není, ale pivo si můžete odnést ve skleněných lahvích, PET nebo v sudech. V současné době je pivovar "zazimován" a žije z navařených zásob. Další várka se bude konat někdy v půlce března. A jaké že se tady vlastně vaří pivo? Jmenuje se Šafář (po panu majiteli) a má sílu 10% a 12% ve světlém provedení a 13% v barvě polotmavé.

Pivo Šafář
Pivo Šafář

A jaké je čepické? Dostal jsem na košt lahvovou dvanáctku, která se po nalití do sklenice zdá být barvy mírně tmavší. Má malinko nižší říz a na můj vkus je méně chmelená. Uvidíme, jak bude chutnat čepovaná a já doufám, že se mi přes léto poštěstí okusit i desítku a polotmavé. Pokud budete chtít popít, tak asi nejschůdnější bude sjet Otavu ze Sušice do Horažďovic s patřičnou zastávkou. My ostatní snad potkáme pana Šafáře s jeho pivem na nějaké akci v okolí.

Patron je mrtev, ať žije Šafář!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3642x] [17. leden 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI