Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

První pivní extraliga přivítala nového papeže


První pivní extraliga přivítala nového papeže

První pivní extraliga přivítala nového papeže

O tom, jak pivo a pivní kultura souvisí i s věcí zdánlivě tak vzdálenou, jako je změna na nejvyšším postu římskokatolické církve, se přesvědčili členové občanského sdružení První pivní extraliga (PPE), která zahájila 4. ročník hodnocení a posuzování českých piv jeho prvním kolem dne 13. března 2013, tedy právě v den volby nového papeže Františka. K této příležitosti si jistě její členové nemohli vybrat vhodnější místo, než je areál břevnovského kláštera, nejstaršího mužského kláštera v Čechách, založeného r. 993 druhým pražským biskupem Vojtěchem. V krásných reprezentačních prostorách Břevnovského pivovaru, rekonstruovaného z bývalých klášterních stájí se sešlo před sedmou hodinou večerní osm členů sdružení, pivních znalců, vedených jeho Prezidentem Ladislavem Jaklem. Ten sice na sklonku loňského roku kandidoval i na jiný prezidentský post, ale kolegové z PPE ho nakonec přesvědčili, že jeho vrozené skromnosti daleko nejlépe vyhovuje právě post hlavy hodnotitelů českého piva a zachránili ho tak pro českou pivní scénu.

PPE v nové sezóně
PPE v nové sezóně

Čtvrtý ročník hodnocení piva typu český ležák z domácích pivovarů byl zahájen svým prvním kolem základní části přesně v 19:00 úvodní degustací jedenácti vzorků souběžně s finále volby nového pontifika. Ochutnávání těchto vzorků pak skončilo přesně v okamžiku oznámení bílého kouře nad Sixtinskou kaplí a výsledky už byly vyhodnoceny za zvuku zvonů kostela sv. Markéty v sousedství klášterního pivovaru po vyhlášení jména nového papeže. Jak pivní znalci dobře vědí, vlajkovou lodí Břevnovského klášterního pivovaru se stal dvacetistupňový Imperial pils, pojmenovaný po zakladateli řádu usídleného v Břevnovském klášteře a taktéž po dnes již emeritním papeži právě jménem „Benedikt“. Po zvolení kardinála Bergoglia novým papežem Františkem se hlavní diskuse mezi degustátory PPE točila okolo návrhu, zda by sládek Břevnovského pivovaru měl uvařit na počest této události nového „Francesca“, a to třeba jako postního piva typu „Salvator“.

Vzorky
Vzorky

Komise hodnotitelů se naprosto shodla na suverénním vítězi prvního kola základní části soutěže, kterým se stal rakovnický Bakalář s celkovým počtem 24 bodů, což znamená, že osm hodnotitelů ho průměrně ocenilo známkou „3“, tedy jako „dobrý“. S tak vysokým hodnocením se piva v soutěži o český ležák roku nesetkávají příliš často a svědčí o skvělé kvalitě a vyrovnanosti rakovnického zástupce. Ten tak s velkým odstupem porazil dalšího v pořadí, tedy ležák Premium z pivovaru Klášter v Hradišti nad Jizerou, který byl se ziskem 31 bodů tedy průměrně hodnocen známkou „4“, tedy jako „dosti dobrý“. S malým odstupem na třetím místě skončil Svijanský Rytíř, který získal 33 bodů před posledním postupujícím, čtvrtým ležákem Premium z pivovaru Radegast se ziskem 34 bodů. Tato čtyři piva tedy postupují z 1. kola základní části do semifinále. Páté místo obsadil ležák pivovaru Staropramen se ziskem 35 bodů, šestý byl Primátor Premium s 38 a sedmý Zlatopramen 11 s 41 bodem. Se shodným počtem 43 bodů skončily na osmém až devátém místě Světlý ležák Ferdinand a Premium Regent a s počtem 44 bodů uzavřely pořadí světlé ležáky Bernard a Samson.

Pořadí
Pořadí

Po vyhlášení výsledků se hlavní pozornost soustředila na nevyrovnanost hodnocení Samsona, kterého část degustátorů považovala za „prostřední“ a část za „špatný“. Obě láhve, jejichž obsah byl použit k degustaci měly stejnou šarži a byly zakoupeny ve stejné prodejně. Nevyrovnanost hodnocení byla tedy nakonec připsána na vrub rozdílnosti chuťových dispozic jednotlivých členů poroty. Z historického hlediska se potvrdila dlouhodobá krize světlého ležáku Bernard, který ve finále r. 2010 skončil jako čtvrtý nejlepší. Pamětníci PPE dále vzpomněli, že šest z jedenácti piv degustovaných v tomto kole bylo účastníky historicky prvního finále PPE (tehdy 2. Bakalář, 3. Radegast, 4. Bernard, 5. Svijany, 8. Klášter a 10. Staropramen). Suverénní vítěz tohoto kola, Bakalář, stejně jako druhý v pořadí Klášter se v letech 2011 a 2012 shodně probojoval vždy do semifinále, ze kterého však dále nepostoupil. V tomto kole byli vyřazeni i finalista r. 2011 Primátor (skončil tehdy šestý) a finalista r. 2012 Zlatopramen (skončil sedmý). Svojí historickou pozici naopak obhájily Svijany, jehož zástupce skončil ve finále r. 2011 třetí a v r. 2012 čtvrtý.

Postupující piva se střetnou po ukončení základní části (první čtyři z každého z pěti kol základní části) se střetnou ve dvou semifinálových degustacích. Z každého semifinále postupuje pět nejlepších do finále 4. Ročníku První pivní extraligy 2013.

V exkluzivních reprezentačních prostorách Břevnovského pivovaru potom pokračovala První pivní extraliga svojí ideovou konferencí a valnou hromadou občanského sdružení. V jejím průběhu členové PPE ochutnávali domácí břevnovskou produkci a speciály slovenského pivovaru Kaltenecker v Rožňavě. Zvlášť vysoce byl hodnocen břevnovský Stout a rožňavská Christmas IPA 16st, která rozjasní oko i toho nejnáročnějšího pivního znalce.



[Petr Markvart] [Zobrazeno 6449x] [20. březen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

hnědo pich

čtvrtek, 21. březen 2013
15:04

chybí mi tam přehledná tabulka. Propad Bernarda je bohužel smutnou skutečností, zejména to mrzí u jeho tzv. svátečních ležáků.


napsal(a): hnědo pich [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI