Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dobré, lepší, od Hauskrechta

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Dobré, lepší, od Hauskrechta

Dobré, lepší, od Hauskrechta

Stupňování sice poněkud netradiční, ale trefné. Vypůjčila jsem si je, s dovolením, z letáku Brněnské pivovarnické společnosti, Parního pivovaru Hauskrecht Brno. A v podtitulu se praví ještě: Originální brněnské řemeslné pivo, což také „sedí“.

Renomovaného sládka, pana Petra Hauskrechta, domnívám se, nemusím zdejším čtenářům detailně představovat. Po desetiletích úspěšného působení ve velkých pivovarech (vzpomínáte třeba na Červeného a Černého draka ze Starobrna ?) si splnil dávný sen – dělat lidem radost pivem, uvařeným ve vlastním pivovaře.

Hauskrecht: Jak to vaříme
Hauskrecht: Jak to vaříme

A ten sen se splnil na podzim roku 2014, kdy byla uvařena první várka v Parním pivovaru Hauskrecht (proč parním? - k tomu se ještě dostaneme). Lehce se to řekne či napíše, ale než došlo k té vysněné první várce, od snu k realizaci, přece jenom nějaký čas uplynul. Brněnskou pivovarnickou společnost založil pan Petr Hauskrecht spolu se dvěma kamarády, pány Františkem Krakešem a Pavlem Havlíkem, které dohromady svedlo nadšení pro neobyčejné pivo.

Parní pivovar
Parní pivovar

Několik let hledali vhodný objekt, a i když původně přemýšleli i o restauraci, nakonec oko padlo na brněnský industriál, budovu na Porážce v areálu bývalých brněnských jatek, která byla postavena v roce 1899. Je to sice poněkud zastrčený (alespoň pro ne místní návštěvníky) kout Brna, ale vskutku nádherný. Lze jen děkovat osvíceným úředníkům, že po zrušení jatek v roce 1981, nepotkal areál smutný osud mnoha jiných objektů industriální architektury, vybudovaných našimi předky.

Varna
Varna

Vstupme ale do nitra pivovaru. V jedné velké hale se nachází veškerá technologie (od dodavatele Nerez Blučina): dvounádobová varna – 2000 l + vířivka, jakož i 11 multifunkčních CKT (některé slouží jako spilka, zbytek jako ležácké tanky, podle momentální potřeby). K těm v krátké době přibude dalších pět. V hale jsou rovněž přetlačné tanky pro sedimentaci kvasnic i pro stáčení piva do sudů. Chlazení je jednostupňové, otopem je brněnská městská pára – proto tedy Parní pivovar.

Tanky
Tanky

Slad odebírá pivovar ze sladoven v Rajhradu a Kounicích, speciální pak od Weyermannů. Chmelí se výhradně žateckými chmely různých odrůd (Premiant, Sládek, Vital…), především však ŽPČ. Speciály pak zahraničními aromatickými chmely. Některá piva jsou dochmelována za studena, metoda je však jedním z výrobních tajemství pivovaru. A tady musím na pana sládka prozradit, že každý rok jezdí sám osobně česat chmel do Stekníku, odkud české odrůdy chmele pocházejí. Kvasnice odebírá pivovar z pivovaru Bernard a voda, po vlastní úpravě, pochází z vodovodního řadu.

Mytí sudů a stáčení do lahví
Mytí sudů a stáčení do lahví

Zatím zde byla uvařena piva pouze spodně kvašená, letos se chce sládek pustit i do nějakého „svrchňáku“. Tak se nechme překvapit. Roční výstav se předpokládá v objemu 3000-4000 hl. Svá piva dodává pivovar asi do 30 hospod v Brně a okolí, 80% jde na odbyt v sudech, 17% v PET láhvích (1 a 1,5 l) a 3% ve skle (0,75 l).

Pravidelně jsou k mání 3 druhy piva – Brněnská 11°, Brněnská 12° a jeden ze speciálů. V době mé návštěvy to byl tmavě zlatý PH 14° CarniVale, divadelní masopustní speciál. Všechna jmenovaná piva nezaslouží nic jiného, než chválu, chválu, chválu.

Portfolio piv
Portfolio piv

Ač jsou piva relativně nedlouhou dobu na trhu, Výstavní brněnská desítka, uvařená specielně pro výstavu Žít pivo, získala cenu návštěvníků. Takže z původního jednorázového speciálu se desítka zařadila mezi pravidelný sortiment. Za dobu existence pivovaru bylo možno, kromě výše dvou zmiňovaných, ochutnat ještě dalších pět speciálů. Každý z nich je spojen s nějakým příběhem a jejich milovníci se dočkají každoročního opakování. A to PH s číslicí? Iniciály sládka a stupňovitost piva.

Minimuzeum
Minimuzeum

Pro zájemce o prohlídku pořádá pivovar 2x v týdnu (úterý a čtvrtek) tzv. „Zážitkovou pivní prohlídku“ v délce cca 2,5 hod. V jejím rámci je zahrnuto promítnutí krátkého filmu, seznámení s historií pivovarnictví, prohlídka malé výstavy pivovarských a hostinských relikvií z dob dávno minulých, pivovaru samotného a samozřejmě degustace piv, která jsou v době návštěvy zrovna na čepu v pivovarské Šalandě. Získáte znalosti nejen o pivě, ale třeba se taky dozvíte, proč se manželce říká „moje stará“. Vzhledem k omezené kapacitě je nutno se předem přihlásit (všechny informace na webu pivovaru ). Pivo, jakož i propagační materiály, sklo a další sortiment lze zakoupit v P-Shopu (Pivovarském šopu).

Šalanda
Šalanda

Hovoříme sice na téma pivo, ale ještě něco, nepivního, musím na pana Hauskrechta prozradit. Víte, že se málem stal československým hokejovým reprezentantem? Dotáhl to až do reprezentace juniorské, poté se ovšem „dal na řemeslo“ pivovarnické. Asi už tušil, že jednou na stránky pivovaru napíše: Na počátku bylo slovo, to slovo bylo od Boha, to slovo bylo PIVO.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5182x] [1. březen 2016]
[Minipivovary] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Tomas Semrad

pátek, 4. březen 2016
21:36

strevlas:
Hauskrechtova piva jsou pravidelne na cepu nejlepsich ochutnavkovych pivnic v Brne, vystav pivovaru roste, pribyva beznych hospod, rrstauraci s jeho pivy...takze kdyby to byl takovej pruser jak tady nekteri pisou,asi by vyvoj byl opacny....


napsal(a): Tomas Semrad [Odpovědět]

pechi

pondělí, 7. březen 2016
16:57

pechi

Tomas Semrad: Ochutnáno v sobotu při prohlídce - bohužel jen jeden druh. Pivo bylo dobré, bez jakýchkoliv vad, krásně pitelné. Řeč je o PH12.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:21


posted by: Inzerce

Tomas Semrad

pátek, 4. březen 2016
19:25

Piva pane Hauskrechta jsou spicka na ceskem trhu! Kdyby aspon polovina ceskych mini varila tak kvalitni piva, to by bylo krasne..

Malakine nevim co jsi pil na Varne, ale rict o Hauskrechtovych pivech, ze je to humac, tak tomu nerozumis..Ty jsi byl vzdycky ve svych nazorech zvlastni. Mam pocit,ze kdyz je nekdo uspesny, tak Ty ho musis vzdycky sepsout. Ale porad jen plkas a plkas. Uz je to takovy tvuj folklor ale zatim jsi toho moc, vlaytne nic moc neukazal...jen ty plky...


napsal(a): Tomas Semrad [Odpovědět]

strevlas

čtvrtek, 3. březen 2016
20:24

strevlas

piva tohoto pivovaru mě na dva pokusy skutečně neoslovila (DMS by se dal krájet), jsem sám?


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 3. březen 2016
20:46

Jana

strevlas:
Já ti teda nevím, Kadle, :D , ale všechno, co jsme (nejen tam, ale i na festivalu, či domů vzaté)) pili, chyby nemělo. Kdes ta piva pil? Není to hospodou?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

strevlas

pátek, 4. březen 2016
20:29

strevlas

Jana: na Hradě vloni točené a pak čerstvou PET (11 a 12), na DMS-hrůze se nás shodlo asi 10. Špičku si představuji jinak.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Malakin

pátek, 4. březen 2016
07:37

Malakin

strevlas: Zkoušel jsem již na čtyřech místech - jedenáctka s dvanáctkou na Varně nepoživatelný humáč, desítka na Špilberku jednou s autolyzovanými kvasnicemi, podruhé sice k pití, ale víc to připomínalo hořkou vodu než pivo, přímo v pivovaru jedenáctka s dvanáctkou výborné, stejně tak jsem si pochutnal na čtrnáctce CarniVale v jejich stánku na Salimě (máslové jedenáctce jsem se raději vyhnul) = úplně zbytečnej pivovar to není, ale radši si dám tankové Starobrno na nádraží, které nezklame nikdy, než vyhazovat peníze za něco, co pak ani nedopiju


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Chody

pátek, 4. březen 2016
08:21

Chody

Malakin: Mně cca před rokem ve Varně chutnal moc...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Budvar

středa, 9. březen 2016
09:16

strevlas: Bohužel nejste, opakovaně s různou intentzitou v různých hospodách i pivo z lednice z pivotéky.


napsal(a): Budvar [Odpovědět]

Tomas Semrad

pátek, 4. březen 2016
21:39

strevlas:
hruzu si predstavuji jinak.....


napsal(a): Tomas Semrad [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 1. březen 2016
20:23

jiri.kana

Stupňování zmíněné v úvodu používá i rakouský Heineken (Brau Union) pro jedno ze svých piv: gut, besser, Gösser.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI