Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Štěpán je nejen světec

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Štěpán je nejen světec

Štěpán je nejen světec [p1601]

Štěpán je odedávna považován za mimořádně významného světce. Křesťanský kazatel, první mučedník křesťanství, ukamenovaný na počátku našeho věku jakožto údajný rouhač proti judaismu. Na Štěpánovu počest nese jeho jméno nespočetná řádka církevních svatostánků, mj. i katedrála v Litoměřicích.

V tomto městě je však světec adorován i jinak – Biskupským pivovarem U sv. Štěpána . Vznikl (spolu s restaurací) na sklonku starého roku v Diecézním domě kardinála Trochty, kde již litoměřické biskupství provozuje svůj hostel. První pivo se začalo vařit v listopadu 2015 a dnes již může návštěvník ochutnat jak „vlajkovou loď“ 12° Štěpána, tak i 11° Děkana. Zanedlouho přibude na čep i 10° Vikář. Inspiraci prý našla církev v zahraničí, zejména u benediktinských klášterů v Rakousku a v Německu.

Dům kardinála Trochty
Dům kardinála Trochty

Od pana sládka, jímž je pan Václav Došek (dlouholetý sládek litoměřického pivovaru, po zavření posléze prošel provozy Heinekenu - Krásné i Velké Březno ), se dozvídám podrobnosti o technologii, od manažera, pana Richarda Kirbse, pak o provozu samotném. Oba pánům tímto děkuji za milé a vstřícné přijetí.

Pan sládek Došek
Pan sládek Došek

Varnu mají v pivovaru dvounádobovou - 10 hl, spilka je uzavřená 2x 20 hl a ležácké tanky jsou o obsahu 4x 20 hl a 1x 10 hl. Technologii dodala firma Czech Brewmasters. O pivech jsem se už zmínila, všechna jsou světlá a k jejich výrobě se používá výhradně plzeňský slad, jejž pivovar odebírá ze sladovny pivovaru Ferdinand. Chmelí se 3x a to ŽPČ a Sládkem. Kvasnice má pivovar zatím ze Svitav, ovšem především kvůli velké dopravní vzdálenosti počítá s odběrem z Vratislavic.

Spilka
Spilka

Vzhledem ke kapacitě pivovaru se vaří dvakrát týdně a pivo je určeno ke spotřebě přímo v místě. Jak jsem viděla, místním chutná. Očekává se však v sezóně nápor nejen příchozích turistů, ale zejména ubytovaných v hostelu. Chytrá filozofie - proč se návštěvníci mají trmácet někam do hospody, když hospoda i s pivovarem může přijít za nimi.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Je sympatické, že se pivovar nehodlá pouštět do netradičních speciálů či ochucených piv, ale sází na českou klasiku. Pan sládek, dle jeho vlastních slov, je konzervativec a toho se hodlá držet. Nějaký ten „klasický“ speciálek ovšem v budoucnu nevylučuje. Současná piva na čepu jsou opravdu klasika, bez senzorických vad, dobře pitelná. Jenom čas, který mne tlačil, zabránil, abych si dala „nášup“.

Pivnice
Pivnice

Celý objekt je nekuřácký, restaurace, pivnice (se samovýčepem) a salonek mají celkem kapacitu 120 míst. V létě k nim přibude i zahrádka s terasou. V restauraci si můžete dát v poledne hotovky za velmi přijatelnou cenu, samozřejmé jsou i různé chuťovky k pivu. Ceny piva: 12° za 33 Kč /0,5l a 11° za 29 Kč. V blízké budoucnosti si pivo budete moci odnést i v PET láhvích.

Restaurace
Restaurace

Pro sběratele chystají tácky, etikety i sklo. Pro mne další pivovar, kde jsem nebyla naposledy.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5838x] [10. leden 2016]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ludek

pondělí, 11. leden 2016
19:02

Luděk

Tak tady mame opet pivo se stejnym nazvem. Pokud se nepletu tak Stepana vari v Brevnovskem pivovaru, prodavaji ho v Pivovarskem dome, v Pivovarskem klubu, a v rade Prazskych hospod. No uvidime jak se bude na Brevnove libit, ze se jinde v Cechach vari pivo se stejnym nazvem. Minule se ten problem bagatelizoval jak je to naprosto v poradku a vlastne se nic nedeje, ale to preci neni pravda, ani recept ani nazev se preci nemuze ve slusne spolecnosti krast, i kdyz to treba vznikne z neznalosti. Vzdyt i ten Staropramen je jenom jeden.


napsal(a): Ludek [Odpovědět]

Honza SP/PiRo

neděle, 10. leden 2016
14:24

...inspiraci našli v zahraničí...proto se dále v textu výrazně zmíní, že se nebudou pouštět do netradičních speciálů...co to je tedy netradiční speciál? PS: ptám se pod vlivem diskuze na Idnesu ohledně návrhu změny označení piv


napsal(a): Honza SP/PiRo (honza(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:23


posted by: Inzerce

Chody

neděle, 10. leden 2016
15:32

Chody

Honza SP/PiRo:Dle mého inspirace je v tom, že církevní instituce vlastní pivovar. Asi každý cítí, co to je "netradiční" speciál - obecně by se dalo říci svrchně kvašená piva...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

neděle, 10. leden 2016
16:40

Jana

Chody:
Děkuji Ti, dobrá vílo. :D Než jsem se dostala k odpovědi, tak jsi odpověděl za mne. Je to přesně tak, jak píšeš.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Honza SP/PiRo

neděle, 10. leden 2016
17:00

Chody: tak to se dá říct, že je škoda že se neinspirovali víc :)


napsal(a): Honza SP/PiRo (honza(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Chody

neděle, 10. leden 2016
19:06

Chody

Honza SP/PiRo: To je otázka preferencí toho kterého soudruha :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

neděle, 10. leden 2016
19:09

Jana

Honza SP/PiRo:
Inu, nejen svrchňáky živ jest člověk. :)


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI