Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sladký Slaný II

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Sladký Slaný II

Sladký Slaný II [p881][p2324]

Vichr doby neúnavně vane a tak můžeme být svědky toho, kterak Obra, jenž ve válce s trpaslíky nasadil i Patrony, nakonec požírá Gigant. My pro tuto chvíli však raději opět zůstaneme pěkně v závětří a podíváme se, jak se daří dalšímu malému pivovaru, jehož otevření jsme rádi popsali a který se nám moc líbil. Jakpak se asi má Antoš ve Slaném ? V únoru bude slavit páté narozeniny, ale jak se má?

Slaný se stále může pyšnit Antošem
Slaný se stále může pyšnit Antošem

Antoše samozřejmě sleduji průběžně a v posledních letech jsem zde několikrát poobědval a kdykoliv to zase rád udělám, protože krom výtečných piv je zde i velmi kvalitní kuchyně. Kvituji též s povděkem, že od otevření se výrazně zvětšilo portfolio nabízených piv a například mj. žitná IPA Tlustý netopýr, Polotmavá 13°, Antošův Amber Ale nebo Bohemia Pale Ale si mezi pivaři vydobyly velice slušnou pověst.

Na čepu stále samé dobroty
Na čepu stále samé dobroty

Již prakticky třetím rokem nám vzniká téměř každý týden nový malý pivovar. Ne každý je dokonalý, ne každý má ihned svá piva a ne každý má pivovarskou restauraci natož v původní historické budově a mohli bychom pokračovat. Antoš to tehdy v den svého otevření dal z nuly ihned na sto. Velká paráda to byla! Pro mne byl tehdy Antoš vzorově rozjetý projekt s bonusem historické budovy!

CK tanky a nádrže na horkou a ledovou vodu
CK tanky a nádrže na horkou a ledovou vodu

Přijíždíme po dohodě s panem Josefem Paulíkem do Antoše s Kuldou, Vrchním lízníkem, kterého tento pivovar samozřejmě také zajímá. Kuchyně jako vždy perfektní, piva jako vždy perfektní! Ochutnáváme Antošův ležák, Černé Poupě, Polotmavou 13°, Bohemia Pale Ale. Svému synovi moc nedůvěřuji, že sní celou porci kachny na medu, ale zhltne ji bez problémů, ačkoliv měl před tím i polévku. Antoš je skutečně i zážitkem gurmánským!

Filtry na varnou vodu a rozvodna k CIP stanici
Filtry na varnou vodu a rozvodna k CIP stanici

Zážitkem je i sdělení pana Paulíka, že Antoš má nově své průmyslové dvojče! Po vynikajícím obědě se tedy přemisťujeme na slánské Pražské předměstí do haly firmy Vihami, kde v části této haly je umístěna technologie nového Antošova miniprůmyslového pivovaru. Jsem malinko v šoku v tom dobrém smyslu slova.

Šrotovník a poloautomatická plnička na malé série lahví
Šrotovník a poloautomatická plnička na malé série lahví

Ono otevřít si minipivovar, jehož odbytištěm je jedna dvě vlastní hospody je jedna věc. Otevřít si následně malý avšak průmyslový pivovárek a bojovat o zákazníky z řad velkoodběratelů je věc druhá. A zatím nemáme v otčině mnoho subjektů, které podobný trend aplikují. Je to jiná liga se zcela odlišnými zákonitostmi!


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /mnt/data/accounts/c/chodypi/data/www/pivni.info/www/conf/functions_general.php on line 704

Vracím se tak do velmi podobné řeky jako před bezmála pěti lety a je mi dopřáno si prohlédnout vzorně startující malý průmyslový pivovárek! Část haly je od zbylého prostoru oddělena izolačními panely, které ukrývají technologii Antošova většího bratra.

Varna zhora
Varna zhora

2,5 hl varna od firmy Destila je třínádobová, kdy krom varné nádoby je tu i scezovací sloužící zároveň k případnému odložení rmutu a odstředivá káď. Veškeré varné procesy hlídá a řídí elektronika a v pivovaru by mohl vařit prakticky jen jeden hyperaktivní sládek s brigádníkem. Stačí na řídící jednotce sdělit např. kolik litrů rmutu má varna odložit a vše další zařídí technika.

Varna zepředu
Varna zepředu

Krom varny hlavnímu sálu pivovaru vévodí osm stojatých cylindrokónických tanků, každý pro dvě várky, které jsou spilkou i ležáckým tankem. Některé z nich jsou plné a probíhají v nich kýžené děje, na jejichž konci budou velké dobroty!

CKT zhora
CKT zhora

Pivovar pohání pára, kterou vyvíjí ekologický plynový parogenerátor. Tato pára ohřívá jak vodu v ohřívači, tak varnu, tak třeba propařuje sudy. Pivovar má i zásobník na vracející se kondenzát, který je skrze parogenerátor vracen zpět do oběhu, čímž je zbytkové teplo optimálně znovu využito. Tepelné hospodaření pivovaru je vůbec vzorné. Využívá se zpětně teplo i z deskového chladiče při chlazení mladiny a stejně tak je připraveno i využívání tepla vznikajícího chlazením CK tanků a to do podlahového topení ostatních prostor haly.

Vnitřky varních nádob a slad
Vnitřky varních nádob a slad

Pivovar využívá vodu z vodovodního řadu, kterou dále upravuje průchodem přes filtr zbavující vodu železa a manganu a přes další filtr eliminující chlor tak, aby bylo zajištěno optimální složení a pH varné vody. Ve skladu sladu vidím plzeňský od Sladovny Klusáček z Kounic, barevné slady od sladovny Weyermann z Bamberku ve Francích a mnichovský ze Záhlinic.

Detaily lahvovací linky
Detaily lahvovací linky

K vybavení pivovaru mj. dále patří glykolový výrobník chladu či vyvíječ dusíku. A také třeba kompresor, neboť tlakem vzduchu jsou poháněny regulační prvky automatiky varny. O tom, že v případě Antoše jde opět o start z nuly na sto, nenechá na pochybách již funkční moderní lahvovací linka. Je italského střihu, umí 2.000 lahví za hodinu a rozumné množství piva na jedno lahvování je alespoň 1000 litrů. Linka umí plnit lahve čtyřech formátů, cenově nejpříznivější je ta o objemu 0,5 litru.

Tank na přepravu piva pro lahvování na zakázku
Tank na přepravu piva pro lahvování na zakázku

Antoš je připraven nabídnout svou linku i zájemcům o lahvování ze strany těch minipivovarů, které chtějí mít svá piva v lahvích, avšak nemají vlastní linku. V Antošovi umí vyrobit na moderních tiskárnách i etikety na zakázku. Pivo si sami přivezou ve vlastním transportním tanku, který v Antošovi přímo napojí na stáčecí zařízení. Je-li tank plný, stočí z něj zhruba 2.000 lahví o objemu 0,5 l a linka toto i se sanitací zvládne za čtyři hodiny.

Přetlačné tanky pro lahvovnu
Přetlačné tanky pro lahvovnu

Pivovar je skutečně moderní a investičně zvládnutý, neboť vše je nové, technologicky pokročilé, a tak jak má být, nikde jediné polovičaté řešení. Tím, že je „tělo“ pivovaru uvnitř haly a tedy pod střechou, může se nutná logistika a manipulace dít na pivovarském „dvoře“ za pomoci elektrických paletových a vysokozdvižných vozíků. Znám sládky, kteří by ocenili, že si mohou slad nahoru na šrotovník zvednout mechanizací a sudy vozit odkudkoliv kamkoliv elektrickým pohonem :)

Pivovarská krása
Pivovarská krása

Pan Paulík mi k motivům vybudovat průmyslové dvojče ke svému minipivovaru sdělil stručně, že krom minipivovaru, který si vaří pro sebe, chtěl i „kapesní bitevní křižník“ v moři českého pivovarnictví. Já tomu rozumím a nezbývá mi než obdivovat odvahu, vůli, víru a schopnosti všech, kteří se spolu s majitelem na projektu podílejí.

Lahvovací linka
Lahvovací linka

Pivovar má dokonce připravené tanky na silná archivní piva, která plánuje v budoucnu doplňkově vařit.

I v tomto průmyslovém Antošovi tak jako na rozjezdu „malého“ Antoše v Modletickém domě kraluje pan sládek David Máša! Dej Bůh štěstí, pane sládku!

Elektronika hlídá teplotu v tancích, aby do fungl nových sudů a lahví šlo pivo ve skvělé kondici
Elektronika hlídá teplotu v tancích, aby do fungl nových sudů a lahví šlo pivo ve skvělé kondici

Závěrem tedy za sebe musím konstatovat, že moderní větší bratr Antoše je, jak je u podniků tohoto jména zvykem, projekt, jemuž lze vytknout máloco. Důkazem, že si to nemyslím sám, je ocenění časopisu Pivo, Bier & Ale, který novému průmyslovému pivovaru Antoš udělil Výroční cenu za nejlepší nově otevřený pivovar v letošním roce.

V Antošovi je stále krásně
V Antošovi je stále krásně

Díky otevření „velkého“ Antoše mohou tedy skvělá Antošova piva ochutnat i pivaři dále než jen „u komína“! A kde si lze sudy Antoše objednat? Pro Prahu třeba u mne na rosta@badflash.cz či na www.badflash.cz.

Lahvové potěšení
Lahvové potěšení

A ještě se pokochejme pohledem na Modletický dům, kde sídlí minipivovar a restaurace. Je to pohled, který jen tak neomrzí. Dej Bůh štěstí!

Dej Bůh štěstí!
Dej Bůh štěstí!


[Rosťa Kloubek] [Zobrazeno 7447x] [19. prosinec 2015]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Malakin

sobota, 19. prosinec 2015
23:57

Malakin

Rostíku, na 2,5hl nádoby to nevypadá, spíš na 10násobek. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 20. prosinec 2015
08:06

Rosťa

Malakin: Jooo, tou desetinnou čárkou jsem testoval pozornost čtenářů :D ano, neměl jsem jí tam dávat, díky


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Docent

sobota, 19. prosinec 2015
23:28

Tak konkrétně z Tlustého Netopýra jsem vůbec nadšen nebyl... I když to možná nebylo pivem, ale tím, že jsem byl první, kdo si ho toho dne objednal, takže jsem dostal humus, který stál Bůh ví jak dlouho v trubkách. Stejně třeba jako na Starokladně, kde mně servírka v 16:30 bez uzardění sdělí, že Hasiče ten den ještě netočila (otevřeno od 7:00).


napsal(a): Docent (nechci(a)spam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:08


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI